Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ONLINE Búrky s krupobitím aj povodne: FOTO Na Kysuciach ľudí vyslobodzovali zo zatopených áut

Hasiči vyslobodzovali niekoľko uviaznutých osôb z vozidiel. Zobraziť galériu (10)
Hasiči vyslobodzovali niekoľko uviaznutých osôb z vozidiel. (Zdroj: Facebook/HaZZ)

BRATISLAVA - Na nedeľu vydali meteorológovia výstrahy pred búrkami, ktoré sa pre viaceré okresy dokonca zvýšili z prvého na druhý stupeň. Predpovede na napokon potvrdili, okrem intenzívnych lejakov spojených s krupobitím niektoré oblasti zastihli bleskové povodne, do terénu museli vyraziť desiatky hasičov.

Aké počasie je aktuálne vo vašom regióne? Pošlite nám FOTO na tipy@topky.sk alebo na Facebook Topky.sk

- výdatné zrážky sa vyskytli najmä v Žilinskom kraji a v oblasti Tatier

- meteorológovia najviac zrážok zaznamenali v Starej Lesnej (95 mm)

- najzávažnejšia situácia bola na Kysuciach

ONLINE

20:00 - Koniec ONLINE. Ďakujeme, že ste situáciu sledovali s nami. 

19:45 - Blesky v Košiciach naháňali strach.

19:30 - V súvislosti s počasím mali hasiči od 17.00 h v Košickom kraji celkovo päť výjazdov. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, dva z nich sú ešte aktuálne. "Hasiči zasahovali v Košiciach a okolí a okrese Michalovce. Išlo o odstraňovanie popadaných stromov z vozoviek a odčerpávanie vody z pivníc. Vo Svinici v okrese Košice-okolie zasahovali pri iskrení elektrických drôtov následkom silného vetra," uviedol operačný dôstojník.

19:25 - "Výdatné zrážky sa vyskytli najmä v Žilinskom kraji a v oblasti Tatier. Najviac zrážok sme zaznamenali v Starej Lesnej (95 mm), kde sa prehnalo niekoľko búrok a prehánok. Prívalové zrážky sme zaznamenali v Oravskej Lesnej, kde za hodinu spadlo viac ako 62 mm a celkovo takmer 68 mm. Na niektorých miestach boli búrky sprevádzané aj krúpami a silným vetrom, v Telgárte najsilnejší náraz dosiahol približne 95 km/h," informoval na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav.

19:10 - V súvislosti s počasím hasiči momentálne zasahujú na viacerých miestach Prešovského kraja.  Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Snina odstraňujú popadané stromy, ako aj strhnuté elektrické vedenie.

18:35 -    Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia HaZZ hasiči pomáhajú v súvislosti s lokálnymi silnými búrkami najmä v okresoch Čadca, Liptovský Mikuláš, Žilina, Tvrdošín a Ružomberok.​

18:34 - Podľa žilinského krajského riaditeľa Hasičského a záchranného zboru Jaroslava Kapusniaka je najvážnejšia situácia na Kysuciach - v katastri obce Raková, časti Korcháň a v čadčianskej mestskej časti Podzávoz. Len v týchto dvoch lokalitách momentálne zasahuje 60 hasičov. „Hasiči v Korcháni čerpajú vodu zo zatopených pivníc, spiľujú stromy a odstraňujú následky po búrke zhruba v 30 domoch,“ povedal Kapusniak. Zle je na tom aj časť Podzávoz v Čadci. Tu podľa neho hasiči čakajú na upadnutie vody, aby mohli začať odčerpávať. „Vo všetkých postihnutých lokalitách máme aj dobrovoľných hasičov,“ uviedol.

18:24 - Hasiči odstraňovali následky nepriaznivého počasia aj v okresoch Brezno a Nitra.

18:01 - Počasie ukázalo svoju silu. Voda sa dostala do podzemnej garáže na Štrbskom plese, kde zatopila dve autá.

Počasie ukázalo svoju silu, v podzemnej garáži na Štrbskom plese zatopila voda dve autá

17:45 - Búrky zasiahli aj metropolu východného Slovenska. 

Búrky zasiahli aj metropolu východu

Búrka zasiahla aj metropolu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

17:25 - Momentálne je najsilnejšia búrka na juhu východného Slovenska.

17:15 - Na východnom Slovensku začína úradovať aj vietor.

17:00 - "Línia búrok sa presúva najmä nad Košický kraj do okresu Gelnica, Rožňava a Košice okolie. Postupne sa presunie ďalej na východ až juhovýchod. Nejaké jadro s bleskovou aktivitou sa presúva aj do okresu Prešov," uvádza na sociálnej sieti Meteo Východ.

16:55 - V úseku Poprad -Tatry - Vydrník je aktuálne jazda vlakov bez obmedzení.

16:40 - Počasie ovplyvnilo aj železničnú dopravu. V úseku Poprad -Tatry - Vydrník spadol na trať strom. Dopravu tu obnovili až po dvoch hodinách. Následkom prerušenej dopravy však meškali aj ďalšie vlaky.

16:35 - V apartmánovom dome na Štrbskom Plese vytopilo garáže.

V apartmánovom dome na Štbrskom Plese vytopilo garáže

16:18 - Najvážnejšia situácia je v katastri obce Raková v okrese Čadca, kde sa vybrežil miestny potok. Hasiči vyslobodzovali niekoľko uviaznutých osôb z vozidiel, pomocou ťažkej techniky aj v týchto chvíľach odstraňujú popadané stromy a nánosy konárov pre lepší prietok vody.

Pre lokálne búrky zasahujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

16:15 - V súvislosti s lokálnymi silnými búrkami pomáhajú hasiči najmä v okresoch Čadca, Liptovský Mikuláš, Žilina, Tvrdošín a Ružomberok. Ide najmä o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov a odstraňovanie popadaných stromov. 

Pre lokálne búrky zasahujú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru)

16:10 - Hasiči evidujú za posledné dve hodiny prudký nárast výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím. Najviac udalostí zaznamenali v Žilinskom kraji, kde zasahujú na viac ako 20 miestach. Informovala o tom  Zuzana Farkasová z Prezídia hasičského a záchranného zboru.

16:05 - Búrková oblačnosť prechádza stredným Slovenskom na východ nášho územia.

16:00 - Mapa zrážok: Takto vyzerá aktuálna situácia podľa stránky windy.sk.

15:55 - Obec Vydrník (okres Poprad) zasiahla blesková potopa.

Blesková povodeň v obci
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

15:50 - Krúpy padali aj v obci Svrčinovec, v okrese Čadca.

Krúpy v Svrčinovci

15:45 - "Je možné, že dnes pod Tatrami dosiahne Stará Lesná a okolie aj 100 mm zrážok," uvádza na facebookovej stránke Meteo Východ.​

15:30 - Pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad a Kežmarok platia do 17.30 hod. výstrahy pred búrkami, ktoré sa zvýšili z prvého na druhý stupeň.

SHMÚ - výstrahy.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Reprofoto:shmu.sk)

15:00 - Okrem búrok vydal SHMÚ aj výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Platia pre okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves a Levoča. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín hlavne na malých tokoch s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom PA. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," predpokladajú meteorológovia. Pre okres Poprad platí výstraha 2. stupňa do 18.45 hod.

13:50 - V obci Hôrka pri Spišskej Novej Vsi už miestni hlásia aj prvé škody, pod ktoré sa podpísalo počasie.

13:03"Búrka pri Poprade je pravdepodobne supercelou, preto môže priniesť aj nebezpečné javy ako prívalové zrážky, prudký nárazový vietor a krúpy, takže najmä na cestách a diaľnici treba dávať pozor," informoval na sociálnej sieti Meteo Východ. Napokon sa ukázalo, že pôvodnej supercele nevydržala energia, juhozápadne však vznikla ďalšia silná búrka nad Slovenským rajom.

<

13:00 - Podľa portálu imeteo.sk sa búrky budú ďalej presúvať smerom na východ Slovenska. "Popoludní sa budú tvoriť už aj na strednom a východnom Slovensku, pričom platí, že môžu byť aj intenzívne," uviedli s tým, že najmenej by malo zapršať v oblasti Podunajskej nížiny.

12:45 - V okolí Tatier zaznamenali búrky s krupobitím. O aktuálnom stave počasia informoval na facebookovej stránke Meteo Východ.

12:30 - Teploty v nedeľu vystúpia na 25 až 30 stupňov. Na juhu stredného a východného Slovenska môže byť aj o dva stupne teplejšie. Fúkať by mal slabý vietor. Ten však pri búrkach prechodne zosilnie.

Správu budeme aktualizovať.

Viac o téme: PočasiePredpoveďSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu