Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slováci, prichádza poriadna páľava, ortuť teplomerov letí nahor: Popoludní však hrozí spúšť

Letné počasie Zobraziť galériu (5)
Letné počasie (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovákov počas víkendu potrápia horúčavy, mali by preto obzvlášť dbať na pitný režim. Meteorológovia upozorňujú, že teploty dosiahnu v niektorých okresoch 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe. Zároveň sa treba pripraviť na poriadnu spúšť. Popoludní hrozia na viacerých miestach búrky sprevádzané krupobitím.

Na sobotu vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred horúčavami v niekoľkých okresoch Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, kde môže dosiahnuť teplota medzi 14.00 až 18.00 h až 33 stupňov Celzia. V rovnakom čase v nedeľu môže dosiahnuť teplota 33 stupňov Celzia na juhu Slovenska v piatich slovenských krajoch.

Meteorologické výstrahy na sobotu
Zobraziť galériu (5)
Meteorologické výstrahy na sobotu  (Zdroj: SHMÚ)

Okrem tepla sa však pripravte na búrky, ktoré môžu byť sprevádzané aj hrozbami v podobe krupobitia či prívalových zrážok. Portál imeteo.sk upozorňuje, že v sobotu hrozia intentívne búrky na viacerých miestach. "Supercelárne búrky sa môžu vyskytnúť najmä na Šariši a očakávame, že následne budú postupovať ďalej na juhovýchod. Celkovo sa však búrky môžu objaviť na viacerých miestach stredného a východného Slovenska," uvádza portál.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Výstraha trvá od 13.00 h do 21.00 h. Meteorológovia na svojom webe tiež upozorňujú na vysoké teploty na juhozápade Slovenska, výstrahu vydali do soboty 18.00 h. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, ako aj krúpy.

Slováci, prichádza poriadna páľava,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Meteorológovia na ne upozorňujú v niektorých okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja a vo všetkých okresoch Prešovského a Košického kraja. Spadnúť môže 20 až 40 milimetrov zrážok, dážď môže sprevádzať vietor s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Búrky sa na rovnakom území môžu vyskytnúť aj počas nedele. Výstrahu prvého stupňa pred búrkami SHMÚ rozšírilo o ďalšie okresy Žilinského a Banskobystrického kraja. Výstraha trvá v nedeľu od 12.00 h do 22.00 h. Počas nedele budú tiež pretrvávať vysoké teploty na juhozápade Slovenska, ktoré sa môžu vyšplhať na 34 stupňov Celzia.

Pitný režim

Záchranári odporúčajú zdržiavať sa v čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vodu treba podľa odborníkov piť aj vtedy, keď človek smäd necíti. Dodávajú, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Slováci počasie stále podceňujú: Kolapsov z tepla opäť začína pribúdať

Úrad verejného zdravotníctva SR v tejto súvislosti pripomenul, že dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. V horúčavách odporúčajú odborníci obmedziť nápoje s obsahom cukru, chinínu, kávu i alkohol. Ideálna je čistá voda, minerálne vody či zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Pri pobyte vonku netreba zabúdať na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

Slováci, prichádza poriadna páľava,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Viac o téme: PočasieTeplotaHorúčavaMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu