Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dúhový Pride aj pochod za rodinu: FOTO Bratislavu čakajú dopravné obmedzenia, na toto sa pripravte

Dúhový Pride a pochod Hrdí na rodinu sa tradične konajú v jeden deň. Zobraziť galériu (8)
Dúhový Pride a pochod Hrdí na rodinu sa tradične konajú v jeden deň. (Zdroj: SITA/Diana Černáková, Topky/Martin Bublavý, Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - V sobotu sa v hlavnom meste, už tradične v jeden deň a takmer v rovnaký čas, uskutočnia dve veľké verejné zhromaždenia - festival Dúhový Pride a pochod Hrdí na rodinu. Či už sa na podujatia chystáte alebo nie, pripravte sa na dopravné obmedzenia a viac príslušníkov polície v uliciach Bratislavy.

Dúhový Pride bude na Hviezdoslavovom námestí od 15:00 hod.. Pochod Hrdí na rodinu odštartuje o 14:30 hod. na Rudnayovom námestí pri Katedrále sv. Martina.

Dopravné obmedzenia

Pre verejné zhromaždenia v hlavnom meste budú v sobotu 20. júla platiť dopravné obmedzenia. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff, od 15:45 do 16:30 bude úplné uzatvorené pre cestnú dopravu centrum Starého mesta a z tohto dôvodu bude neprejazdná Štúrova ulica, križovatka Šafárikovo námestie, Vajanského nábrežie a Rázusovo nábrežie.

Zábery z festivalu Dúhový Pride z roku 2018.
Zobraziť galériu (8)
Zábery z festivalu Dúhový Pride z roku 2018.  (Zdroj: Vlado Anjel)

Dopravní policajti budú odkláňať dopravu na Špitálskej ulici z Karadžičovej ulice, zo smeru od Mlynských nív na Landererovu ulicu a v smere od Nábrežia armádneho generála L. Svobodu na Staromestskú ulicu. Vozidlám, ktoré sa budú v tomto čase nachádzať v uzatvorenej zóne, bude priebežne podľa bezpečnostnej situácie umožnené túto zónu opustiť.

Festival Dúhový Pride sa bude konať na Hviezdoslavovom námestí.
Zobraziť galériu (8)
Festival Dúhový Pride sa bude konať na Hviezdoslavovom námestí.  (Zdroj: Reprofoto:duhovypride.sk)

Výluky MHD

V blízkosti uvedených ulíc bude aj dočasné vylúčenie mestskej hromadnej dopravy, najmä v blízkosti Rázusovho nábrežia a Vajanského nábrežia. V určitom čase dôjde aj k úplnému uzavretiu uvedených ulíc aj pre návštevníkov mesta. Cieľom opatrení bude zabezpečiť ochranu verejného poriadku, života, zdravia a majetku občanov ako aj plynulosť cestnej premávky pred, počas a po skončení zhromaždení. Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej polície, dopravnej polície ako aj kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Dopravný podnik Bratislava upozorňuje na dopravné obmedzenia premávky liniek MHD. Uzavreté bude Vajanského a Razúsovo nábrežie, električky tam nebudú premávať od 10.00 h až do skončenia pochodu. Linka číslo 4 cez tunel v opačnom smere bude premávať po trase Mariánska, Námestie SNP, Kapucínska, Chatam Sófer, Most SNP, Šafárikovo námestie, Kamenné námestie, kde sa napojí na svoju trasu.

Pozrite sa, ako to na pochode za práva LGBT a pochode za tradičnú rodinu vyzeralo v roku 2018

Na linke číslo 29 bude premávať po skrátenej trase zo smeru na Devín po Most SNP. Vystupovať a nastupovať sa bude na zástavke linky 901. Linka nebude premávať cez „Malú scénu“ a „Nové SND“. 

Linka číslo 70 bude jazdiť skrátenou trasou. Zo smeru ŽST Podunajské Biskupice za zastávkou „Panorama City“ na Landererovej ulici a ľavom odbočení križovatkou Landererova a Dostojevského rad doľava na ulicu Krupkova, ukončia jazdu na náhradnej konečnej zastávke „Nové SND“. Zo smeru z Podunajských Biskupíc vodiči z ulice Krupkova odbočia doprava na Pribinovu ulicu a opäť doprava na Dostojevského rad, kde sa od zastávky „Malá scéna“ napoja na svoju trasu.

Pochod Hrdí na rodinu odštartuje na Rudnayovom námestí.
Zobraziť galériu (8)
Pochod Hrdí na rodinu odštartuje na Rudnayovom námestí.  (Zdroj: Reprofoto:hrdinarodinu.sk)

Rešpektujte pokyny polície

"Návštevníkov mesta v čase konania zhromaždenia ako aj účastníkov tohto zhromaždenia vyzývame, aby pri vstupe do ulíc, ktorých sa budú týkať obmedzenia vstupovali bez zbytočných batožín," uviedol Michal Szeiff. 

Dúhový Pride aj pochod
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Polícia zároveň žiada občanov, aby počas bezpečnostných opatrení rešpektovali pokyny prípadne výzvy polície, boli ohľaduplní voči ostatným občanom. V prípade narušenia verejného poriadku alebo páchania inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku. Občanov, ktorí sa mienia zúčastniť zhromaždení vyzývajú, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov.

Deťom nemôžu ublížiť milujúci rodičia, myslí si ombudsmanka

Zúčastnia sa aj poslanci

Sobotné pochody za práva gejov a lesbičiek, ako aj zástancov rodiny podporia aj niektorí poslanci parlamentu. Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová podporí Dúhový pochod. Poslanci z hnutia Sme rodina Boris Kollár sa zase zúčastnia pochodu Hrdí na rodinu. Na ten zavíta aj predseda Národnej rady Andrej Danko. Most-Híd necháva účasť na pochodoch na svedomí poslancov.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Prezidentka Zuzana Čaputová ani predseda vlády Peter Pellegrini sa nezúčastnia ani na jednom z podujatí. Čaputová sa prostredníctvom hovorcu Martina Strižineca vyjadrila „rešpektuje snahu všetkých komunít a menšín, angažovať sa a aktívne upozorňovať na svoje práva a uplatňovať svoju slobodu prejavu."

Čaputová chce chrániť rodiny: Ako reagovala na otázku o lesbickej dcére?

V stanovisku tlačového odboru Úradu vlády SR sa zas uvádza,  že „predseda vlády SR Peter Pellegrini plne rešpektuje právo všetkých komunít slobodne a pokojnou cestou prezentovať svoje názory a postoje."

Harabin si prevezme anti-cenu Homofób roka

Víťazom siedmeho ročníka ankety o anti-cenu Homofób roka sa stal s veľkým predstihom sudca a neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin. Medzi nominovanými bol aj Robert Mistrík alebo Marian Kuffa. Sudca Najvyššieho súdu SR si anti-cenu aj prevezme. Oznámil to v utorok na sociálnej sieti Facebook.

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Výhru v siedmom ročníku ankety o anti-cenu Homofób roka Harabinovi priniesol výrok: "Nie je možné, aby na základných školách naše deti učili dvaja homosexuáli, čo je v rozpore s ústavou."

Aj počas deviateho ročníka festivalu Dúhový Pride Bratislava, ktorý je organizovaný rovnomenným občianskym združením, chcú organizátori upozorniť, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. V rovnaký deň sa v hlavnom meste bude konať aj pochod Hrdí na rodinu, ktorý organizujú Marek Nikolov a Anton Chromík. Pochodom chcú ukázať, že deti potrebujú otca i mamu. 

Viac o téme: DopravaObmedzeniaDúhový prideHrdí na rodinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu