Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na Slovensko sa vrátia horúčavy, má to však háčik: Víkend bude opäť pekelný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA – Víkendové teploty pokoria tridsiatky. V mesiaci júl, ktorý sa prehupol do svojej druhej polovice, tak konečne zažijeme pravé leto. Horúce počasie však môže priniesť aj búrky. Tie podľa meteorológov síce hrozia len ojedinele, no výlet v prírode či oddych na kúpalisku vám môžu poriadne znepríjemniť.

Dnes sa nad strednou Európou nachádza rovnomerne rozložené tlakové pole. Zároveň vo vyšších vrstvách ovzdušia postupuje od západu cez našu oblasť brázda nízkeho tlaku vzduchu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Denná teplota dosiahne až 29, na Kysuciach, Orave, Liptove a hornom Spiši bude okolo 22 stupňov. Na strednom Slovensku môže aj spŕchnuť (do 5 mm), ojedinele hrozia i búrky (okolo 15 mm).

Piatok

V plytkej brázde nízkeho tlaku vzduchu bude od západu cez strednú Európu postupovať rozpadávajúci sa oklúzny front.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Rátajte s premenlivou, cez deň prechodne až veľkou oblačnosťou. Najmä na strednom Slovensku na viacerých miestach môže v noci ojedinele, cez deň miestami, pršať. Lokálne hrozia aj búrky. Najnižšia nočná teplota by mala byť 16 až 11, v horských údoliach miestami 11 až 6 stupňov.


Čítajte aj: Hrozivé prognózy zmeny klímy: Slovensko sa o 30 rokov zmení na austrálsku púšť!


Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 25 až 30, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami bude okolo 23 stupňov. Meteorológovia očakávajú bezvetrie alebo slabý, cez deň prevažne juhozápadný vietor, ktorý bude fúkať rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h), pričom pri búrkach prechodne zosilnie.

V sobotu bude teplo

Od severozápadu bude do strednej Európy zasahovať brázda nízkeho tlaku vzduchu. Po jej prednej strane začne do našej oblasti od juhozápadu prúdiť teplý vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Oblačnosť bude prevažne malá, cez deň miestami aj zväčšená. Prehánky sa vyskytnú len ojedinele, v severnej polovici cez deň miestami. Výnimočne môžu byť i búrky. Najnižšia nočná teplota bude 17 až 12, v horských dolinách bude miestami okolo 10 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 27 až 32, na Orave a pod Tatrami by malo byť okolo 25 stupňov.

Radar Aladin zobrazuje teplotu, aká bude 20.07.2019 o 14:00 LSEČ.
Zobraziť galériu (7)
Radar Aladin zobrazuje teplotu, aká bude 20.07.2019 o 14:00 LSEČ.  (Zdroj: SHMÚ)

Zavládne bezvetrie alebo bude pofukovať iba slabý, cez deň prevažne južný vietor, ktorý bude fúkať rýchlosťou do 5 m/s (20 km/h), no keď sa vyskytnú búrky, prechodne zosilnie.

V nedeľu bude veľmi teplo a dusno

V brázde nízkeho tlaku vzduchu bude od západu cez strednú Európu postupovať studený front. Pred ním k nám od juhozápadu vyvrcholí prílev veľmi teplého vzduchu.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

Záver víkendu bude polooblačno až oblačno. Ojedinele, v severnej polovici cez deň miestami, hrozia prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota bude 20 až 15, v horských údoliach dosiahne miestami okolo 13 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 29 až 34, na Kysuciach, Orave a pod Tatrami bude okolo 27 stupňov.

Viac o téme: Predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu