Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Šokujúce VIDEO z Lomnického štítu: Tatry v júli bičujú snehové prehánky, ľudia môžu stavať snehuliakov

Vo Vysokých Tatrách v júli sneží. Zobraziť galériu (6)
Vo Vysokých Tatrách v júli sneží. (Zdroj: FB/Tatry, FB/Katka K. P.)

VYSOKÉ TATRY – Kroky mnohých z nás v horúce letné dni smerujú do lesa. Okrem jeho ticha, vône a krásy nás doň láka aj znesiteľnejšia teplota. Avšak tí, ktorí sa v úvode tohto týždňa vybrali na Lomnický štít či Kriváň, zažili také schladenie, o akom sa im ani nesnívalo.

O tom, že v najvyšších polohách v noci a ráno mrzne, pričom sa vyskytnúť môžu aj ďalšie snehové prehánky, informovala na svojom webe Horská záchranná služba (HZS).

Aktuálna snímka z Lomnického štítu.
Zobraziť galériu (6)
Aktuálna snímka z Lomnického štítu.  (Zdroj: FB/Tatry)

„Vo vysokých horských polohách sa na mnohých miestach nachádzajú pozostatky snehových polí. Pozor, hrozí tu nečakané pošmyknutie! Pri túrach odporúčame používať výstroj prispôsobené aktuálnym podmienkam,“ znie dnešný varovný odkaz záchranárov.

Aktuálna fotografia z prostredia Vysokých Tatier.
Zobraziť galériu (6)
Aktuálna fotografia z prostredia Vysokých Tatier.  (Zdroj: FB/Tatry)

Milovníci turistiky, ktorí si svoje zážitky vymieňajú vo facebokovej skupine Turistika na Slovensku, len ťažko verili, že uprostred leta do Tatier zavítala Perinbaba. Stanislavovo video z Lomnického štítu vyrazí dych aj vám.   

Na Lomnickom štíte v júli sneží

„To fakt?“ jasá Andrea. „Na parádu. Proste Tatry, tak to má byť,“ napísal Jozef. „Príroda sa už fakt zbláznila. Sneh uprostred leta?“ čuduje sa Miroslav. „Úžasné, čas dať do výkladov vianočnú výzdobu, milujem zimu,“ okomentovala Romana. „Ideme lyžovať,“ zažartovala Lýdia. „Pokojne v sandáloch, maximálne ponožky navyše,“ nadhodil Daniel z Česka, ktorý svojím komentárom rozosmial viacerých ľudí.

Poriadne v šoku boli i našinci, ktorí sa v úvode týždňa vybrali na vysokohorskú túru na Kriváň. „Cestou na Kriváň, utorok 9.7. vs 11.7. To sú vrtochy počasia na horách,“ napísala Katarína, ktorá je autorkou prvej snímky.

Cesta na Kriváň.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Katka K. P.)

„Ja by som sa v tomto počasí na Kriváň isto neškrabala,“ vysvetlila. Spojili sme sa i s tvorcom druhej fotografie, Alexandrom. Vďaka jeho súhlasu teraz môžete vidieť, aké počasie tento týždeň postihlo západnú časť Vysokých Tatier.

Cesta na Kriváň.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Alexandr S.)

Viac o téme: Vysoké TatrySneh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu