Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Horúčavy udreli naplno: FOTO Ľudia z tepla kolabujú, Košice zasiahli silné búrky

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Časť územia Slovenska, najmä juh a západ, zasiahnu horúčavy aj vo štvrtok. Na svojej webovej stránke o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pre vysokými teplotami pre viaceré kraje.

Ako prežívate horúci deň vy? Pošlite nám fotografie na tipy@topky.sk

Meteorológovia očakávajú, že na juhu a západe Slovenska môžu teploty vystúpiť na 33 až 34 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,” uvádza SHMÚ, ktorý vydal výstrahu 1. stupňa pre Bratislavský, Trnavský, Nitriansky kraj a niektoré okresy Trenčianskeho, Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja. Výstraha platí od 11.00 do 16.00 h.

Meteorológovia varujú pred vysokými
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Teplo zasiahlo Európu

Vo štvrtok a v piatok sa teploty od Španielska po Poľsko budú pohybovať medzi 35 až 40 stupňami Celzia, čo je o zhruba desať stupňov viac nad normálom. Vo Francúzsku očakávajú, že padne teplotný rekord z roku 2003 až 44,1 stupňa Celzia.

Pre neznesiteľné horúčavy vyčlenili v mestských budovách Paríža miestnosti, kde sa ľudia môžu ochladiť. Plavárne sú otvorené dlhšie do večera a minister školstva odložil v niektorých školách záverečné skúšky na budúci týždeň. Na niektorých miestach Francúzska uzavreli školy.

Schlaďte sa na kúpalisku

V Bratislave pre horúčavy predĺžili otváracie hodiny na niektorých mestských letných kúpaliskách. Kúpaliská Rosnička v Dúbravke, Tehelné pole v Novom Meste a Delfín v Ružinove sú otvorené od 9.00 do 20.00 h.

AKTUÁLNE Požiar na bratislavskej Kolibe: V pohotovosti sú dve desiatky hasičov

Kúpalisko Lamač od 10.00 do 19.00 h. Okrem toho sú k dispozícii kúpaliská Zlaté piesky, Krasňany a v piatok (28. 6.) sa má otvoriť aj kúpalisko Rača. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Rad na kúpalisku v Bratislave v poobedných hodinách
Zobraziť galériu (6)
Rad na kúpalisku v Bratislave v poobedných hodinách  (Zdroj: Topky.sk)

Ľudia majú k dispozícii aj pitné fontánky, ktorých je v tomto roku spustených desať. Nachádzajú sa na Župnom námestí, Hlavnom námestí, Hviezdoslavovom námestí, Námestí SNP, na Nádvorí na Bielej ulici, vo dvore Palugyayovho paláca na Zelenej ulici, na Sedlárskej ulici či v Grasalkovičovej záhrade.

"Okrem toho stále sledujeme vývoj počasia a v momente keď bude niekoľko dní po sebe teplota vzduchu presahovať 30 stupňov Celzia, zabezpečíme aj cisterny s pitnou vodou," podotkol Bubla. Umiestnené budú na Hlavnom námestí a na Kamennom námestí.

K zmierneniu tepla prispeje aj kropenie ulíc, ktoré tiež mesto spustí. Osviežiť vzduch počas horúčav pomáha aj vyše 150 fontán v Bratislave, z ktorých 38 prevádzkuje mesto. 

Pribúdajú kolapsy

Kolapsov z tepla v stredu  pribudlo. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR vyslalo záchranárov k 89 ľuďom, ktorí skolabovali z tepla. Najviac - 15 ľudí - skolabovalo v Prešovskom kraji. Najmenej pacientov - po osem - malo zdravotné ťažkosti v dôsledku horúčav v Košickom a Žilinskom kraji.

Záchranári opätovne apelujú na ľudí, aby dbali na prevenciu. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Teploty v bytoch dosahujú 30 stupňov Celzia
Zobraziť galériu (6)
Teploty v bytoch dosahujú 30 stupňov Celzia  (Zdroj: Tip čiateľa)

"Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu," povedala Krčová.

Podľa záchranárov je najlepšie piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu treba piť s mierou a alkoholu je vhodné sa úplne vyhnúť, pretože rozširuje cievy. "Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch," informovali záchranári. V prípade zhoršenia zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155 a operátor poradí, ako ďalej postupovať.

Pozor si dávajte aj na letných festivaloch. Niektoré využívajú aj hasičské autá, aby návštevníkom dopriali úľavu od horúčav. 

Hasiči na festivale
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Krúpy na východe

Nad Prešovským krajom sa začali vytvárať silné búrky, ktoré aktuálne úradujú v Košickom kraji. Silná búrka zasiahla aj mesto Košice, kde búrky priniesli silnejší vietor a prívalové zrážky.

"Intenzívny dážď priniesol výdatné zrážky do viacerých častí mesta. Okrem zrážok a silného vetra sa však vyskytuje aj pomerne výrazné krupobitie. V meste padajú niekoľkocentimetrové krúpy," informuje na svoej stránke iMeteo.sk.

Krúpy na východe Slovenska
Zobraziť galériu (6)
Krúpy na východe Slovenska  (Zdroj: Tip čitateľa)

Viac o téme: TeploLetoPočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu