Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Oravskej priehrade vyhasol ľudský život: O život tam prišiel brat (†28) Kotlebovho poslanca

Marcel Medvecký a Andrej Medvecký Zobraziť galériu (6)
Marcel Medvecký a Andrej Medvecký (Zdroj: Facebook/Marcel Medvecký, Andrej Medvecký)

NÁMESTOVO - Nešťastnou nehodou sa skončila sobotňajšia rybačka na severe Slovenska. Brat známeho kontroverzného poslanca za Kotlebovu stranu ĽSNS prišiel o život na Oravskej priehrade. Bol asi sto metrov od brehu, keď sa rozhodol že k nemu dopláva sám. Tento krok sa mu stal osudný.

O celom prípade iniformoval denník Nový čas. Popoludňajšia rybačka sa v sobotu skončila nešťastne pre mladšieho brata Andreja Medveckého, Marcela. Ten sa stal prvou tohtoročnou obeťou na tejto priehrade. Všetko sa to stalo po tom, ako sa skupina priateľov rozhodla pre plavbu člnom.

V Oravskej priehrade vyhasol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Janckulík)

Situácia sa ale skomplikovala potom, ako sa Marcel asi 120 metrov od brehu rozhodol, že k nemu dopláva sám. To sa mu už, žiaľ, nepodarilo a asi po dvadsiatich metroch sa mladík stratil pod hladinou. Záchranári pátrali po jeho tele, ktoré sa im podarilo nájsť až na druhý deň. V tomto prípade sa mu už však z pochopiteľných príčin nedalo pomôcť.

V Oravskej priehrade vyhasol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Janckulík)

Situáciu skomplikovala aj blížiaca sa búrka

K prípadu sa vyjadril aj Igor Janckulík z Oravského záchranného systému. „K tragédii došlo v sobotu 15. júna 2019 okolo 13tej hodiny. Trojica mladých mužov sa plavila na Oravskej priehrade na loďke za účelom chytania rýb, keď sa vyše 100 metrov od brehu Marcel rozhodol, že na breh dopláva. Kamaráti ho od toho odhovárali, ale napriek tomu vyskočil z lode a začal plávať k brehu. Bohužiaľ, po niekoľkých metroch zmizol pod vodnou hladinou, v miestach, kde je hĺbka vody približne 11 metrov. Jeden z kamarátov sa ho preto okamžite snažil vyhľadať sonarom, žiaľ, bez úspechu.,“ povedal pre Topky Janckulík. Podľa záchranárov po ňom pátrali veľmi dlho. Jeho telo mali nájsť v hĺbke až 11 metrov.

V Oravskej priehrade vyhasol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Marcel Medvecký)

"Veľmi ma mrzí, že napriek tomu, že naše dobrovoľné záchranárske združenie Oravský záchranný systém (ORS – Orava rescue system) je zaradené do integrovaného záchranného systému, sa pri spolupráci s profesionálnymi hasičmi veľmi často stáva, že nás vôbec nekontaktujú a na záchranné akcie neprivolajú. Napriek tomu, že máme veľmi kvalitnú techniku a vyškolených ľudí – v tomto prípade potápačov, sa aj tentoraz najprv a iba privolali potápači až z Trenčína a nás nik nekontaktoval. Okrem toho, že ide o drahocenný čas, ako pri každej záchrannej akcii, naši potápači poznajú Oravskú priehradu a okolie, dovolím si povedať – ako nikto iný a vedia zasiahnuť ihneď. Preto sa čudujem, že štátne zložky doslova mrhajú touto našou prednosťou, skúsenosťou a ponúknutou pomocou, ktorú vykonávame bezplatne," pokračuje Janckulík a dodáva, že prehľadávali približné miesto určenia, kde asi bol Marcel naposledy videný na vodnej hladine. 

V Oravskej priehrade vyhasol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Igor Janckulík)

Práca záchranárov bola komplikovaná. "Keďže toto miesto nebolo presne určené a viditeľnosť pod hladinou v Oravskej priehrade je nulová, pátracia akcia bola dosť náročná. V sobotu sa záchranným zložkám nepodarilo Marcelovo telo nájsť. V nedeľu sa v záchrannej akcii pokračovalo aj s hasičmi zo záchrannej brigády zo Žiliny. Po niekoľkých hodinách pátrania sa však okolo 13tej hodiny začalo schyľovať k búrke, začalo sa blýskať, a preto padlo rozhodnutie ukončiť záchrannú akciu. Náš ORS sa rozhodol, že ešte urobíme posledný ponor a približne v čase 13:20 naši potápači našli telo Marcela, ktoré následne vytiahli na breh. Bohužiaľ, tohto roku je to už druhá obeť, ktorú ORS vytiahol z Oravskej priehrady utopenú," uzavrel Janckulík.

Rodina trúchli

Podľa miestnych Oravcov, ktorí sa z tragédie nemôžu spamätať, bol Marcel zdatný plavec a vášnivý rybár. Popísali ho navyše ako pracovitého chlapa, ktorému nechýbala dobrá nálada. Zradila ho však priveľká dôvera vo vlastné sily a tá sa mu stala osudnou.

V Oravskej priehrade vyhasol
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/D.B.)

Rodina už na sociálnej sieti oznámila termín pohrebu svojho blízkeho. Ten sa uskutoční zajtra v obci Medvedzie.

Viac o téme: UtopenieĽSNSAndrej MedveckýMarcel Medvecký
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu