Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zuzana Čaputová prepísala históriu Slovenska: Zvládli sme to, od soboty slúžim ľuďom

Nová prezidentka Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (4)
Nová prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko má prvýkrát v histórii na čele štátu ženu. Zuzana Čaputová v sobotu zložila ústavou predpísaný sľub a oficiálne sa ujala úradu. Štyridsaťpäťročná právnička a aktivistka, ktorá doposiaľ vo vysokej politike nepôsobila, je v poradí piatou hlavou SR od jej vzniku v roku 1993. Podľa vlastných slov sa bude snažiť získať dôveru všetkých občanov, nielen tých, ktorí ju volili.

Čaputová zložila v sobotu napoludnie sľub do rúk šéfa Ústavného súdu Ivana Fiačana v budove Slovenskej filharmónie v centre Bratislavy. Vo svojom inauguračnom prejave uviedla, že naša krajina potrebuje prekonať rozdelenie spoločnosti, ku ktorej nemalou mierou prispeli aj politici. Zdôraznila význam členstva Slovenska v EÚ a NATO a ocenila, že sme po páde komunistického režimu v roku 1989 zvládli kľúčové momenty. "Potrebujeme prekonať priepasti, ktoré sme v spoločnosti za uplynulé roky vyhĺbili, a to medzi jednotlivými skupinami a názormi, ktoré reprezentujú. Postoj k inakosti, inej tradícii, inej skúsenosti a inému názoru vieme vyjadriť aj bez toho, aby sme sa dotýkali slobody a dôstojnosti iných." 

Inaugurácia prezidentky Čaputovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Slávnostná inaugurácia sa nezaobišla bez protokolárneho prešľapu; slovenská ústava totiž predpisuje zloženie sľubu v pravé poludnie, Čaputová tak na schôdzi NR SR urobila ale o niekoľko minút neskôr. Dôvodom bol dlhší prejav predsedu parlamentu Andreja Danka. Po zložení sľubu sa prezidentka, ktorá je podľa ústavy vrchným veliteľom ozbrojených síl, zúčastnila vojenskej prehliadky. Následne sa pešo centrom Bratislavy vydala na ekumenickú bohoslužbu do neďalekej Katedrály sv. Martina, ktorá slúžila v bývalom Uhorsku ako korunovačný kostol. Väčšina ľudí Čaputovej tlieskala a zdravila sa s ňou, z davu sa však miestami ozývali aj výkriky "hanba".

Inaugurácia prezidentky Čaputovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nová prezidentka si pre tento deň zvolila šaty bledomodrej farby od návrhára Borisa Hanečku. Ortuť teplomer sa pohybovala okolo 34 stupňov, v dlhých šatách a pančuškách, ktoré podľa protokolu musela na seba mať, to bol určite boj. Popoludní Čaputová symbolicky prevzala Grasalkovičov palác - sídlo hlavy SR. Následne v ňom privítala niekoľko desiatok seniorov, ktorých pozvala na slávnostný obed. Práve starostlivosť o tých skôr narodených považuje vo svojej agende za jednu z najdôležitejších tém. 

Príchod seniorov na slávnostný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Zuzana Čaputová sa v minulosti úspešne angažovala v boji proti vybudovaniu skládky odpadov v Pezinku, ktorý doviedla do úspešného konca. V roku 2016 jej bola za to udelená Goldmanova enviromentálna cena. V roku 2017 vstúpila do mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko, pričom vlani sa stala jej podpredsedníčkou. Po marcovom víťazstve v prezidentských voľbách sa vzdala členstva v strane. Slovenská prezidentka už tento týždeň navštívi ako prvú krajinu Česko. Dodrží tak tradíciu, podľa ktorej prvá oficiálna cesta slovenského aj českého prezidenta vedie do druhej republiky bývalej československej federácie. 

Na Čaputovú čakajú počas jej funkčného obdobia viaceré výzvy. Chce sa venovať predovšetkým ochrane životného prostredia, potláčaniu korupcie, no najmä sa bude snažiť získať si dôveru všetkých občanov Slovenska. "Ponúkam odbornosť, ponúkam cit a zdravý aktivistický záujem. Ponúkam teda rozum, srdce a ruky. Zložením ústavného sľubu preberám všetky záväzky a povinnosti verejnej služby. Neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť občanom, obyvateľom, Slovensku. V súlade s ústavným sľubom, ktorý som pred chvíľou zložila - budem slúžiť blahu slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike," zaznelo v jej inauguračnom prejave. 

Viac o téme: PrezidentkaZuzana čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu