Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V jednom z najobľúbenejších jazier na Slovensku bola zistená zlá kvalita vody, je dôvod na paniku?

Slnečné jazerá v Senci. Zobraziť galériu (3)
Slnečné jazerá v Senci. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počas horúcich letných dní kúpaliská a jazerá praskajú vo švíkoch. Keď sa však v oficiálnej správe Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR objavila informácia, že Slnečné jazerá v Senci, ktoré patria k najvyhľadávanejším miestam na kúpanie, majú zlú kvalitu vody, ľudia začali panikáriť.

Aká je aktuálna kvalita vody na obľúbenom prírodnom kúpalisku neďaleko hlavného mesta? V zozname vôd určených na kúpanie pre kúpaciu sezónu 2019, ktorý na svojej stránke uverejnil ÚVZ SR, bola totiž informácia, že voda v Slnečných jazerách je "nevyhovujúca". 

Zoznam vôd určených na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR)
V jednom z najobľúbenejších
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava (RÚVZ BA) však v piatok potvrdil, že kvalita vody v spomínanom prírodnom kúpalisku v Senci je v poriadku. „Podľa priebežných laboratórnych výsledkov tunajšieho úradu (odbery zo dňa 20.05.2019 a 10.06.2019) v mikrobiologických a biologických ukazovateľoch stanovených vyhl. MZ SR č. 308/2012 Z.z. je aktuálne VYHOVUJÚCA a nepredstavuje tohto času žiadne ohrozenie zdravie pre kúpajúcu sa verejnosť,“ vyhlásil RÚVZ BA.

Inštitúcia ďalej uviedla, že kvalita vody sa v kúpacej sezóne priebežne monitoruje, vzorky jazernej vody sa odoberajú v 2-týždňových intervaloch a podľa ich výsledkov je riadená prevádzka kúpaliska. „V súčasnosti neexistujú žiadne zdravotné dôvody na obmedzenie alebo zákaz kúpania na Slnečných jazerách,“ podčiarkla.

Viac o téme: Slnečné jazeráSenecKvalita vody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu