Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko bičuje dážď, najhoršie ešte len príde: Výstraha meteorológov, hrozia povodne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V najbližších dňoch môžu na Slovensku začať stúpať hladiny riek. A to následkom pretrvávajúcej zrážkovej činnosti na území Oravy, Kysúc a Liptova. Nepriazeň počasia môže ohroziť ľudskú činnosť a spôsobiť škody na majetku. SHMÚ už zaznamenal vzostup Dunaja v hornej a strednej časti slovenského úseku, čiže v Devíne, Bratislave a Medveďove.

Dnes počasie na Slovensku ovplyvňuje rozsiahla tlaková níž so stredom nad Poľskom. Tá bude podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) počasie ovplyvňovať aj v stredu, na kedy bol vydaný druhý výstražný stupeň pred povodňou z trvalého dažďa. Jav, ktorý nie je bežný, môže ohroziť ľudskú činnosť, spôsobiť škody na majetku, zasiahne severnú časť krajiny.

Výstraha bola vydaná pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Platí od stredy 03:00 do štvrtka 06:00.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď a existujúce snehové zásoby v oblasti Tatier je predpoklad vzostupu až výrazného vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ spresnil SHMÚ.

Radarová mapa sníma rozloženie búrok.

Výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa sa vzťahuje na regióny Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Žilina – Rajčanka, Bytča, Žilina – sever, Turčianske Teplice, Martin a Ružomberok. Platnosť nadobúda od utorka 03:00 do štvrtka 06:00.

„Vzhľadom na očakávaný trvalý dážď je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ varuje ústav.

Od dnešného dňa bola vydaná výstraha prvého stupňa pred dažďom pre okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Svidník, Stropkov, Medzilaborce, Humenné, Snina, Sobrance a Michalovce.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Od zajtrajšieho dňa daždivé počasie potrápi aj regióny Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Bánovce nad Bebravou, Partizánske, Prievidza, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Martin, Ružomberok, Banská Bystrica, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Banskobystrickom, Trenčianskom, Žilinskom a Prešovskom kraji by malo výdatnejšie pršať do štvrtka večera.

SHMÚ.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Radarová mapa zobrazuje dážď a búrky. 

V hornej a strednej časti slovenského úseku Dunaj stúpa

SHMÚ zaznamenal vzostup Dunaja v hornej a strednej časti slovenského úseku, čiže v Devíne, Bratislave a Medveďove. V dolnej časti, čiže v Komárne a Štúrove, zatiaľ meteorológovia zachytili len mierny vzostup toku. TASR o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

„Vzhľadom na predchádzajúce výdatné zrážky, vysokú nasýtenosť povodia a ďalšie predpovedné zrážky je potrebné počítať s výraznými vzostupmi vodných hladín na celom slovenskom úseku Dunaja, pričom kulminácie v hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame predbežne vo štvrtok (23. 5.) v dopoludňajších hodinách v Bratislave a Devínskej Novej Vsi s možnosťou dosiahnutia prvého stupňa povodňovej aktivity,“ priblížil SHMÚ. Kulminácie v dolnej časti slovenského úseku Dunaja v staniciach Medveďov, Komárno a Štúrovo predpokladá počas piatka (24. 5.).

Meteorológovia upozornili, že vysoká hladina Dunaja sa prejaví aj pri spätnom vzdutí rieky Morava v Devínskej Novej Vsi. Výrazný vzostup očakáva SHMÚ aj v povodí Moravy a Myjavy s kulmináciou v Moravskom Svätom Jáne predbežne v piatok vo večerných hodinách.

Viac o téme: DážďPovodnePredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu