Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaká nás týždeň v znamení všetkého: Mráz, búrky a... Fúha, bude poriadne horúco!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Čaká nás týždeň bohatý na dážď. Upršaná by mala byť najmä jeho prvá polovica, pričom nie sú vylúčené ani búrky. V jeho závere si však prídu na svoje milovníci tepla. Oteplí sa na takmer tridsať stupňov!

Mapa zobrazuje aktuálnu teplotu.

Napriek vysokým maximálnym teplotám meteorológovia tento týždeň zaznamenali viacero miest, na ktorých sa každý deň vyskytoval prízemný mráz. Slovenský hydrometeorologický ústav (ďalej len SHMÚ) o tom informoval na svojej sociálnej sieti. Veľký rozdiel medzi maximom a minimom teploty pripisuje suchému vzduchu. O ňom nám exkluzívne porozprával meteorológ a klimatológ Pavol Matejovič. Viac sa dočítate TU.

Prízemný mráz nás potrápi aj v pondelok v noci. Pre takmer všetky okresy Slovenska pred ním bola od 01:00 do 07:00 vydaná výstraha 1. stupňa. Ústav upozorňuje, že vo výške 5 cm nad povrchom sa miestami očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -4 až 0 stupňov Celzia. „Takýto prízemný mráz predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre teplomilné rastliny,“ uviedol SHMÚ na svojom webe.  

SHMÚ vydal výstrahu.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

PONDELOK

Od západu bude do strednej Európy zasahovať plytká brázda nízkeho tlaku vzduchu a zároveň sa bude výšková tlaková níž z Pobaltia presúvať nad našu oblasť.

V noci bude jasno až polojasno. Vo východnej polovici sa môžu ojedinele vyskytnúť prehánky alebo slabý dážď, na hrebeňoch Tatier môže snežiť. Najnižšia nočná teplota klesne na 7 až 2, v dolinách a kotlinách bude miestami okolo nuly. 

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Cez deň bude premenlivá, miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Miestami, najmä na strednom a východnom Slovensku, hrozia prehánky alebo dážď, vo vysokých polohách sneženie. Výnimočne aj búrky. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 17 až 23, v Žilinskom a Prešovskom kraji a na Horehroní bude 11 až 17 stupňov. Fúkať bude slabý, postupne severovýchodný až východný vietor 5 až 30 km/h, na juhozápade v nárazoch okolo 55 km/h.

UTOROK

Medzi tlakovou výšou so stredom nad Bieloruskom a rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku nad západnou Európou k nám bude od juhovýchodu prúdiť vlhký vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude oblačno až zamračené, v noci prechodne aj polooblačno. Cez deň môže väčšine územia pršať. Vo vysokých polohách snežiť. Najnižšia nočná teplota klesne na 10 až 5, v údoliach bude miestami okolo 3 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 14 až 19, na strednom Slovensku a na Spiši bude väčšinou 9 až 14 stupňov. Fúkať bude východný až juhovýchodný vietor 15 až 35 km/h, v nárazoch miestami 45 až 60 km/h, na hrebeňoch hôr postupne prudký až búrlivý vietor.

STREDA

Medzi tlakovou výšou so stredom nad Ukrajinou a rozsiahlou tlakovou nížou so stredom západne od Írska k nám začne od juhu prúdiť teplejší vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude oblačno až zamračené a na väčšine bude pršať. Zrážky by neskôr mali ustáť. Na hrebeňoch Tatier môže snežiť. Najnižšia nočná teplota klesne na 9 až 4 stupne. Najvyššia denná teplota dosiahne 19 až 24, v severnej polovici územia miestami bude okolo 17 stupňov. Fúkať bude juhovýchodný až južný vietor 15 až 35, na západe a severe v nárazoch miestami okolo 55 km/h. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor.

ŠTVRTOK

Nad Ukrajinou, západným Ruskom a Fínskom sa bude nachádzať tlaková výš a zároveň sa bude nad západnou Európou udržiavať rozsiahla oblasť nízkeho tlaku. Medzi týmito útvarmi k nám bude od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele sa vyskytnú prehánky alebo búrky. Miestami bude veterno, no veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota klesne na 13 až 7 stupňov, v údoliach bude ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 20 až 26 stupňov.

PIATOK

V rozsiahlej brázde nízkeho tlaku postúpi od západu do strednej Európy zvlnený studený front. Pred ním k nám bude od juhu naďalej prúdiť veľmi teplý vzduch.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Takisto bude malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť, pričom ojedinele môže pršať. Bude veľmi teplo. Najnižšia nočná teplota klesne na 14 až 8 stupňov, v údoliach bude ojedinele chladnejšie. Najvyššia denná teplota vystúpi na 21 až 27 stupňov.

Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu