Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Protest proti okliešteniu slobody na internete: Slovenská Wikipédia bude zajtra nedostupná!

(Zdroj: Wikipedia)

BRATISLAVA – O odstavení slovenskej Wikipédie na 24 hodín rozhodli redaktori slovenskej Wikipédie a združenie Wikimedia Slovenská republika, ktoré zastrešuje jej offline aktivity. Ide o protest proti článkom smernice obmedzujúcim kreatívne vyjadrovanie sa a prístup k informáciám.

Zneprístupnenie slovenskej Wikipédie je protestom proti návrhu smernice Európskeho parlamentu a rady o autorskom práve na jednotnom digitálnom trhu. Kritika sa týka najmä článkov 11 a 13 smernice, ktoré môžu obmedziť možnosti kreatívneho vyjadrovania sa a oklieštiť tak slobodu na internete. Podľa článku 11 sa predmetom autorského práva stanú aj odkazy s krátkym úryvkom z textu (perexom). Držiteľ autorských práv môže dokonca rozhodnúť o ich spoplatnení. To môže zasiahnuť najmä weby, ktoré správy zhromažďujú a organizujú.

Článok 13 zasa zavedie autorskoprávnu zodpovednosť prevádzkovateľov internetových služieb na zdieľanie obsahu za obsah, ktorý nahrali používatelia. Článok predpokladá využitie „účinných technológií rozpoznávania obsahu“, aby sa zabránilo vkladaniu obsahu, ktorý porušuje autorské práva. Tieto technológie si však budú môcť dovoliť len tie najväčšie spoločnosti a ani ony sa nevyhnú tzv. falošne pozitívnym nálezom, označujúcim ako problematické aj obsahy, ktoré neporušujú autorské práva.

Rusko prichytené pri editovaní Wikipédie o lete MH17

Obavy zo sankcií môžu doviesť prevádzkovateľov k nadmernému mazaniu obsahu, čoho následkom bude obmedzenie dostupných informácií z internetu. To negatívne ovplyvní celý internetový ekosystém vrátane Wikipédie, Wikimedia Commons, Wikizdrojov a ďalších. Wikipédia je ako nekomerčný projekt spod ustanovení smernice vyňatá, ale je závislá od informácií z vonkajšieho sveta. Len tak môže plniť svoje poslanie – bezplatne šíriť vedomosti.

O návrhu smernice sa bude rokovať 26. marca 2019 na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Slovenská Wikipédia žiada, aby bol návrh smernice zamietnutý a aby sa o novom návrhu rokovalo až po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v máji 2019. 21. marca 2019 bude na protest proti obmedzujúcej smernici slovenská Wikipédia 24 hodín nedostupná. Touto akciou sa pripája k protestu európskych wikipédií a wikimédií.

Viac o téme: WikimédiaWikipédiaAutorský zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu