Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Šufliarsky poprel dobré vzťahy s Kočnerom: Komunikácia je veľmi dôverná, tvrdí Kvasnica

Peter Šufliarsky Zobraziť galériu (3)
Peter Šufliarsky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - To, že Marian Kočner mal veľmi priateľské vzťahy s vysokopostavenými ľuďmi, nie je žiadna novinka. Z vyšetrovania vyplýva, že riadil aj voľbu generálneho prokurátora v prospech Dobroslava Trnku. Nedávno však vyšli najavo informácie o tom, že si dopisoval aj s prvým námestníkom generálneho prokurátora Petrom Šufliarskym.

Šufliarsky komunikáciu s Kočnerom nepoprel, ale tvrdil, že aj napriek tomu, že ho Kočner volal na stretnutie, nikdy nešiel. Podľa advokáta Zlatici Kušnírovej, matky zavraždenej Martiny Kušnírovej, bola však komunikácia Kočnera so Šufliarskym veľmi priateľská. 

MIMORIADNE Obvinení z vraždy Kuciaka plánovali aj vraždu prokurátora Šufliarskeho

„Bez toho, aby som hovoril o konkrétnostiach, musím povedať, že ma prekvapila dôvernosť ich vzťahu, ktorý považujem v tom čase za mimoriadne priateľský. Táto komunikácia je z obdobia, keď už boli verejne známe informácie o tom, akým agresívnym spôsobom pán Kočner rieši svoje problémy, keď sa vyhrážal usmrtením iným osobám, a v tomto období už boli zverejňované články neskôr zavraždeného mladého novinára o tom, ako sú nezákonne nevyšetrované podozrenia zo spáchania trestnej činnosti pána Kočnera,“ povedal Kvasnica pre DenníkN

Marian Kočner
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Komunikácia prebiehala približne sedem mesiacov od januára 2017. Ján Kuciak vtedy o Kočnerových obchodoch a podvodoch zverejnil 12 článkov. Kvasnica zároveň povedal, že nechce zľahčovať to, že mala byť objednaná vražda aj Šufliarskeho. "Myslím, že na tom sa zhodneme, že to treba poriadne prešetriť," dodal Kvasnica. Marian Kočner je podozrivý aj z objednávky vraždy Petra Šufliarskeho a obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. 

Kočner a Trnka

Marian Kočner mal mimoriadne priateľský vzťah aj s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a nikdy sa tým netajil. Aj komunikácia medzi Trnkom a Kočnerom je súčasťou vyšetrovacieho spisu. Podľa Romana Kvasnicu to je urážkou Slovenskej republiky. 

Dobroslav Trnka
Zobraziť galériu (3)
Dobroslav Trnka  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

"Tento rozhovor dokazuje, že na chod slovenských orgánov činných v trestnom konaní malo vplyv kriminálne podsvetie a že toto podsvetie malo dokonca korupčný vplyv na voľbu generálneho prokurátora v parlamente,“ povedal Kvasnica.

Marian Kočner je už niekoľko mesiacov väzobne stíhaný v kauze falšovania zmeniek, v ktorej prokurátor podal návrh na obžaloby pre Kočnera a Pavla Ruska. Kočnerovi minulý týždeň pribudlo aj obvinenie z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Pridal sa tak k Alene Zsuzsovej, Tomášovu Szabóovi, Miroslavovi Marčekovi a Zoltánovi Andruskóovi, ktorí sú tiež obvinení v pripade vraždy Kuciaka. Momentálne sú všetci vo väzbe.

Šufliarsky odmieta blízky vzťah s Kočnerom

„K osobe M.K. a charakteru môjho vzťahu k nemu som sa proaktívne vyjadril v januári tohto roka na tlačovej besede a následne aj pred vyšetrovateľom PZ 5.3.2019, v súvislosti s prípravou mojej vraždy. Opakovane zdôrazňujem, že môj vzťah k M. K. nikdy nebol priateľský, nepriateľský, príbuzenský, finančný, či majetkový," napísal Šufliarsky k stanovisku. 

"Komunikácia, ku ktorej sa vyjadril aj JUDr. Kvasnica, bola vždy iniciovaná M.K., pričom z mojej strany, ako to už bolo uvedené, išlo o slušnú reakciu. Predmetom komunikácie neboli žiadne trestné veci. Charakter môjho vzťahu k M.K. dokazuje výkon mojej právomoci v konkrétnych trestných veciach, v ktorých som rozhodol alebo navrhol rozhodnúť v neprospech tejto osoby a ďalších spriaznených osôb. Išlo o minimálne 11 trestných vecí, majetkovej a násilnej povahy, pričom prvýkrát som vydal pokyn už 6.4.2016 na preverenie podozrení z daňovej trestnej činnosti (v tejto trestnej veci bolo 21.6.2016 začaté trestné stíhanie a 16.10.2018 vznesené obvinenie štyrom osobám) a naposledy 8.11.2018 na preverenie podozrení z násilnej trestnej činnosti vo vzťahu ku konkrétnym novinárom," hovorí Šufliarsky.

"Je zaujímavé, že bol to práve denník N, ktorý vo svojom komentári po mojej januárovej tlačovej besede upozorňoval na „zbrklosť“ a unáhlené závery svojich čitateľov pri posudzovaní mojej osoby. Doslova komentátor Filip Obradovič (dňa 16.1.2019 v komentári denníka N) napísal: „Skutočnosť, že ste svedkom udalostí, ktoré smrdia, ešte neznamená, že ste toho súčasťou. Napokon, v prospech Šufliarskeho hovoria aj výsledky jeho práce.“

Z tohto dôvodu som presvedčený, že obsah ako aj zámer tohto článku má slúžiť na politické účely a diskreditáciu mojej osoby. Vyjadrenie JUDr. Kvasnicu v článku je zavádzajúce a subjektívne, ktoré sa navyše týka dôkazu, ktorý nesúvisí s trestnou vecou, v ktorej je splnomocnencom poškodeného. Ide o neprofesionálne vyjadrenie, ktoré je výsledkom dlhoročnej animozity vo vzťahu k mojej osobe (zastupuje vydavateľa týždenníka, ktorý je mnou žalovaný v ešte neskončenom civilnom konaní o ochranu osobnosti) a prokuratúre. Táto animozita sa vystupňovala po tom, ako prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal obžalobu na jeho klientku - obvinenú H.M. Žákovú za trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. Odvtedy sa jeho útoky iba stupňujú," dodal.

Mali by odísť z prokuratúry, tvrdí SaS

Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky a prokurátor Dobroslav Trnka by mali odísť z prokuratúry. Je to predovšetkým úloha pre generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby sa o to postaral. Takýto záver robí strana Sloboda a Solidarita (SaS) na základe zistení obhajcu matky zavraždenej Martiny Kušnírovej Romana Kvasnicu, ktorý sa oboznámil s nahrávkami a elektronickou komunikáciou uväzneného Mariana Kočnera s týmito prokurátormi.

„Ak z nich vyplýva, že Trnka ako generálny prokurátor mal vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka ohľadom Gorily a že Šufliarsky ako námestník generálneho prokurátora mal dôverný vzťah s uväzneným Marianom Kočnerom, ktorý pred verejnosťou i svojím nadriadeným tajil, dôveryhodnosť týchto vysokých štátnych úradníkov sa ocitla na bude nula,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Šufliarsky a aj Trnka by si to mali podľa liberálov uvedomiť a odísť bez toho, aby sa celá záležitosť riešila cez disciplinárne konanie a prípadné trestné stíhanie. „Dôverné vzťahy s osobou ako Kočner sú jednoducho pre prokurátorov kompromitujúce a diskvalifikujúce,“ tvrdí Baránik.

Strana SaS zároveň žiada policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby vyšetrovanie prípadov prokurátora Dobroslava Trnku a námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho odňali inšpekcii ministerstva vnútra a pridelili ju tým vyšetrovateľom a dozorovým prokurátorom, ktorí sú vecne príslušní ich skúmať.

Mali by si naštudovať zákony, odkazuje Čižnár

„Pána generálneho prokurátora SR by zaujímalo, podľa akých kritérií hodnotí pán poslanec Alojz Baránik (SaS) „dôvernosť“ predmetnej komunikácie, ktorú, ako predpokladáme - nemá k dispozícii, alebo ju má? Vyhodnocuje pán poslanec takto exaktne a striktne akúkoľvek komunikáciu, resp. stretnutia všetkých osôb s ktorými M. K. komunikoval alebo sa stretával?" pýta sa Čižnár.

Generálny prokurátor zároveň pánovi poslancovi odporúča doštudovať si zákonné podmienky, ktoré musia byť splnené pri odvolaní prokurátora z funkcie.

"Pán poslanec by mal byť vo svojich vyjadreniach, keď už predkladá „zaručené“ informácie, dôsledný. Len pre spresnenie, tzv. nahrávku Trnka – Kočner nerieši Inšpekcia Ministerstva vnútra SR, ako to tvrdí vo svojom stanovisku pán Baránik, ale iná zložka NAKA PPZ,“ napísala v reakcii na Alojza Baránika hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Viac o téme: Peter ŠufliarskyJán KuciakRoman Kvasnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu