Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nešťastie v bani v Nižnej Slanej: Cudzie zavinenie vylúčili

V bani v Nižnej Slanej 19. septembra došlo k nešťastiu, pri ktorom zahynul baník Štefan Fabián.
V bani v Nižnej Slanej 19. septembra došlo k nešťastiu, pri ktorom zahynul baník Štefan Fabián. (Zdroj: Nový Čas)

NIŽNÁ SLANÁ - Od smrti Štefana Fabiána († 29) uplynuli už tri týždne, no príčiny banského nešťastia v Nižnej Slanej stále nie sú známe. V rámci prebiehajúceho vyšetrovania sa však takmer s istotou dá povedať, že nešlo o zlyhanie ľudského faktora.

Predseda Obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi Antonín Baffi zistené výsledky vyšetrovacej komisie zatiaľ odmieta zverejniť: „Stále zbierame všetky podklady. Nezávisle postupuje aj vyšetrovanie polície. Príčiny smrteľného úrazu budú známe o mesiac.“

Podľa Dušana Oravca, výkonného riaditeľa bane, však ľudský faktor v tomto prípade nezlyhal. „Presné príčiny síce ešte nepoznáme, ale komora v bani, v ktorej sa zosypala hornina, bola vyrúbaná už dávnejšie pred nešťastím. K tragédii teda nedošlo cudzím zavinením,“ uviedol Oravec.

Banskí odborníci za príčinu nešťastia považujú skôr posun nesúdržnej horniny, pričom následnému závalu zhruba 300 metrov pod povrchom sa nedalo zabrániť. Po nešťastí priamo na mieste zahynul Š. Fabián, jeho kolega Stanislav Vysoký (35) nehodu prežil, doteraz je však na maródke. Na tomto pracovisku sa však už normálne fára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu