Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nočný horor v Bratislave: Po požiari internátu osem zranených, dvaja sú vo vážnom stave

Pri požiari zasahovalo množstvo hasičov. Zobraziť galériu (7)
Pri požiari zasahovalo množstvo hasičov. (Zdroj: FB/Martin Chren)

BRATISLAVA - Situácia po požiari v Internáte Slovnaft vo Vlčom hrdle v bratislavskom Ružinove je stabilizovaná rovnako ako zdravotný stav dvoch ľudí, ktorí sa pri požiari vážne zranili. Informovali o tom člen predstavenstva spoločnosti Slovnaft Gabriel Szabó a starosta Ružinova Martin Chren.

Obaja vyzdvihli prácu hasičov a záchranných zložiek. Tiež koordináciu evakuácie zamestnancami strednej chemickej školy. Mestská časť aj spoločnosť budú súčinné pri ďalšom vyšetrovaní. "Keď sa nájde zdroj požiaru, potom budeme môcť transparentne povedať, aké nápravné opatrenia vykonáme," konštatoval Szabó. Pri udalosti podľa neho automaticky vyplo elektrinu a ističe, preto nefungovali ani hlásiče požiaru. Mestská časť Ružinov podľa Chrena pomáhala riešiť situáciu s náhradným ubytovaním pre študentov a ďalších ľudí z internátu, ktorí strávili noc v župnej škole.​

Nočný požiar v internáte vo Vlčom hrdle v bratislavskom Ružinove si vyžiadal hospitalizáciu troch ľudí. Z toho sa dvaja pacienti nachádzajú vo vážnom stave a sú hospitalizovaní na klinike popálenín. Stav jedného pacienta je stabilizovaný a mimo ohrozenia života. Uviedla to hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Z miesta požiaru bolo približne o polnoci prevezených do UNB desať ľudí. "Naši zdravotníci ambulantne ošetrili sedem pacientov pre podozrenie na nadýchanie sa splodinami oxidom uhoľnatým. Títo siedmi pacienti boli po ošetrení prepustení," priblížila Kliská. Stav ďalších troch pacientov si vyžadoval hospitalizáciu.​

Nočný horor v Bratislave:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Požiar v internáte chemického učilišťa vypukol v utorok pred 23.00 h v suteréne, pričom došlo k silnému zadymeniu celej päťposchodovej budovy. Hasiči evakuovali 60 mladistvých, priblížila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Pri udalosti podľa jej slov zasahovalo 43 hasičov z Bratislavy a zo Záchrannej brigády HaZZ v Malackách s 11 kusmi hasičskej techniky. Hasiči poskytli aj evakuačný autobus.

Nočný horor v Bratislave:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: FB/Martin Chren)

Študentský parlament Ekonomickej univerzity v Bratislave ponúka pomoc študentom, ktorí na internáte bývajú. Vyzýva ich, aby ho kontaktovali. Avizoval, že sa pracuje na hľadaní náhradného ubytovania.

Nočný horor v Bratislave:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa starostu bratislavskej mestskej časti Ružinov Martina Chrena sa bez strechy nad hlavou ocitlo skoro 200 ľudí. "Pomohli sme postarať sa hlavne o stredoškolákov, ktorí prespia v chemickom učilisti. Rozdali sme im deky a karimatky z našich krízových zásob, o asi 50 dospelých, ktorí zostali vo vestibule Slovnaftu, sa postará Obvodný úrad," uviedol na sociálnej sieti Chren.

Nočný horor v Bratislave:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Na miesto požiaru prišla aj výjazdová skupina Sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR a odboru krízového riadenia Okresného úradu Bratislava, súčinnosť poskytoval aj Slovenský Červený kríž. Informoval o tom hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov. Študentom a pracovníkom pomáhali pri presune do bezpečia a prichystali prikrývky, karimatky a spacáky.

"Všetkým študentom bola taktiež poskytnutá strava, teplé nápoje a ponúknuté núdzové ubytovanie v priestoroch Inštitútu pre verejnú správu a na Akadémii policajného zboru," doplnil generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia MV SR Marián Dritomský, ktorý sa zásahu osobne zúčastnil.

Môžu bývať vo vedľajšom internáte

Stredoškoláci a študenti Ekonomickej univerzity v Bratislave z internátu, ktorý v noci horel, sa môžu ubytovať vo vedľajšom študentskom domove. Na sociálnej sieti o tom informuje študentský parlament univerzity. Podľa riaditeľky domova Heleny Kuchyňkovej je v súčasnosti voľných približne 20 lôžok.

Nočný horor v Bratislave:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Študentský domov Ekonomickej univerzity Vlčie hrdlo 74 je samostatný objekt, ktorý nebol zasiahnutý požiarom objektu, ktorý sa nachádza v jeho okolí a momentálne je iba odpojený od elektrickej energie," spresnila.

Pomáhala aj polícia

"Po príchode na miesto policajti spozorovali hustý dym valiaci sa z internátu, pričom na streche objektu, ktorý spájal budovu internátu s budovou plavárne, sa nachádzalo niekoľko desiatok ľudí volajúcich o pomoc. Nakoľko bol bezprostredne ohrozený život a zdravie ľudí, nachádzajúcich sa na streche budovy, policajti bezodkladne začali vykonávať úkony smerujúce k ich záchrane. Cez budovu plavárne sa policajtom podarilo dostať na jej strechu. Tam odtrhli rebrík upevnený o stenu a opreli ho o budovu, na ktorej sa nachádzali osoby volajúce o pomoc," informovala dnes bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Nočný horor v Bratislave:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa nej boli tieto osoby postupne zo strechy evakuované a následne odovzdané do starostlivosti privolaným záchranárom, pričom niekoľko osôb bolo prevezených do nemocníc. Na miesto sa dostavili aj príslušníci HaZZ, ktorí hasili požiar a zároveň pomáhali pri evakuácii osôb, ktoré sa nachádzali v zadymených priestoroch internátu. Ďalšími okolnosťami tohto požiaru sa v súčasnosti zaoberá príslušný útvar Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II.

Súčinnosť poskytla aj spoločnosť Slovnaft. "Slovnaft sprístupnil svoje priestory pre kompletnú evakuáciu ľudí postihnutých požiarom. Evakuovaným taktiež zabezpečil základné hygienické potreby, pitný režim a občerstvenie," informoval Ladislav Procházka zo Slovnaftu. 

Príčinu požiaru vyšetrujú

Nočný požiar vznikol v suterénnych priestoroch elektrickej rozvodne. Príčinu jeho vzniku vyšetrujú hasiči aj policajti, informoval veliteľ bratislavských hasičov Marián Bugár. Z internátu podľa jeho slov evakuovali celkovo 220 osôb. Najprv sa pozornosť hasičov sústredila na ľudí, ktorí boli v zadymených izbách. Následne na tých, ktorí sa zhromaždili na streche prístupovej chodby do pridruženej plavárne. "Dvoch ľudí, ktorí sú v kritickom stave, našli hasiči v bezvedomí v suteréne," ozrejmil Bugár.

Situáciu sa podľa neho vďaka dostatočnému počtu nasadených hasičov podarilo dostať pod kontrolu za niekoľko desiatok minút. "Samotná lokalizácia bola hlásená až v tretej hodine od odhlásenia, a to z dôvodu, že objekt je pomerne zložitejšie členený," doplnil.

Viac o téme: PožiarHasičiInternátBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu