Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Mimoriadna tlačovka námestníka generálnej prokuratúry Šufliarskeho: Prehovoril o Kočnerovom nátlaku

Peter Šufliarsky Zobraziť galériu (7)
Peter Šufliarsky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prvý námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky na dnes zvolal mimoriadnu tlačovú konferenciu. Informoval o trestnej veci, v ktorej vystupuje ako poškodený. Podľa jeho slov stretol Kočnera pred vyše desiatimi rokmi. Z údajnej objednávky jeho likvidácie podozrieva aj kontroverzného podnikateľa, ktorý by mal vo veci vypovedať.

NAŽIVO Mimoriadna tlačovka prvého námestníka Petra Šufliarskeho

Šufliarsky pozná Mariána Kočnera od roku 2008. Stretli sa na narodeninovej oslave vtedajšieho generálneho prokurátora. Opísal, ako bol Kočner na oslavách 45. narodenín Dobroslava Trnku a ako ho neskôr Trnka zavolal do kancelárie a už tam sedel Kočner. 

Námestník uviedol, že práve on inicioval kroky proti Kočnerovi a aj to mohla byť posledná kvapka, prečo ho zrejme chceli „dať dole“.

VIDEO Mimoriadna tlačovka námestníka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kočner má vypovedať aj v kauze údajnej likvidácie Šufliarskeho

Kočnera, ktorý je v súčasnosti v sprísnenej kolúznej väzbe v kauze televíznych zmeniek, vypočujú v prípade údajnej prípravy fyzickej likvidácie Šufliarskeho. „S touto osobou som nemal nikdy blízky vzťah, rodinný, priateľský, nepriateľský, majetkový a finančný,“ povedal na brífingu Šufliarsky. Mariana Kočnera a ďalšie osoby vypočujú na návrh Šufliarskeho. Nevie, kto by ho chcel zlikvidovať, približne pol roka nad tým vraj rozmýšľa. Šufliarsky vyhlásil, že z objednávky jeho vraždy podozrieva aj Mariana Kočnera.

VIDEO Mimoriadna tlačovka námestníka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Či bude vypočutá aj Alena Zsuzsová, obvinená v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Šufliarsky nechcel špecifikovať. Neodpovedal ani na to, či osoby navrhnuté na vypočutie sú momentálne vo väzbe. Šufliarsky v tejto súvislosti už dva razy kontaktoval vyšetrovateľa. Raz nahliadol do spisu a oboznámil sa s ním.

Nikdy som nekonal v prospech Kočnera

„Zistil som informácie, na základe ktorých som včera podal písomný návrh na vykonanie výsluchov viacerých osôb, ktoré môžu objasniť modus operandi a spôsob môjho plánovaného usmrtenia,“ pokračoval Šufliarsky. „Nikdy som nekonal v prospech tejto osoby v žiadnej trestnej veci,“ zdôraznil prvý námestník generálneho prokurátora. Všetky trestné veci, vrátane vecí novinárov Adama Valčeka, Moniky Tódovej a nebohého novinára Jána Kuciaka boli vybavené v neprospech tejto osoby.

VIDEO Mimoriadna tlačovka námestníka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šufliarsky sa stretol s Kočnerom na prokuratúre maximálne dvakrát, vždy v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, bez toho, aby predtým vedel, kto bude na stretnutí prítomný. Šufliarsky a jeho rodina je naďalej pod policajnou ochranou.

Osobné stretnutia som odmietol

Na úvod vymenoval prípady, ktoré dozoroval. Podľa jeho slov ani v jednom prípade podnikateľa nezvýhodnil. Šufliarsky uviedol, že sa nenechá podplatiť a vidí svet čierno-bielo, či je niekto trestne zodpovedný, alebo nie. Neplatia na neho žiadne vyhrážky. „To si myslím, že bol dôvod môjho usmrtenia,“ povedal.  

Podozrenia z možnej likvidácie Šufliarskeho sú z letných mesiacov minulého roka. Marian K. sa chcel ešte pred jeho obvinením so Šufliarskym skontaktovať. Šufliarsky tvrdí, že nevie, prečo sa s ním Kočner chcel v minulosti stretnúť. Kočner ho telefonicky oslovil, že „veci nie sú na telefón“. Šufliarsky sa s ním nestretol, išlo o stručnú telefonickú komunikáciu. „Také veci ja nerobím,“ zdôraznil na brífingu.

VIDEO Mimoriadna tlačovka námestníka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Som toho názoru, že mám svoju odbornú a dôvernú integritu,“ uviedol. Pokiaľ potreboval hocikto ochranu, či už médiá, alebo poslanci, nemal problém ju zabezpečiť. „V roku 2016 - 2017, keď som bol kontaktovaný osobou Mariána K., musím dôjsť k jednému záveru. Ten kontakt smeroval k tomu, aby som sa s ním stretol, raz na Slovensku, raz v zahraničí. Ani v jednom prípade som sa s ním nestretol,“ uviedol. Slušne mu dal najavo, že sa s ním nestretne.

Ocenil prácu polície

„Tí, ktorí ma mali o tom informovať, ma neinformovali, dozvedel som sa to od vás,“ povedal na otázku, aké boli dôvody údajnej prípravy jeho vraždy. Má dva scenáre, jeden horší ako druhý. Podľa jeho slov analyzuje dôvody jeho možného usmrtenia už niekoľko mesiacov.

Šufliarsky okrem iného ocenil ústretovosť Policajného zboru, že robí bezpečnostné opatrenia. Spôsob aj formy, ako to robí, nemôže povedať, niektoré ani sám nepozná. „Plus som rád, že súčinnosť pri tom poskytuje aj ďalší činný orgán, ktorý nemôžem špecifikovať,“ povedal. Šufliarsky uviedol, že sa cíti ohrozený. Spomenul aj udalosť z minulosti, kedy sa strieľalo na jeho auto.

Je predčasné hovoriť o postihoch voči Trnkovi 

Je predčasné hovoriť o tom, či hrozí stíhanie, alebo iný postih bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi v súvislosti s nahrávkou rozhovoru medzi ním a Kočnerom. Šufliarsky doplnil, že orgány činné v trestnom konaní majú v tejto veci dostatočne voľné ruky. „To, akým spôsobom je možné prerušiť výkon funkcie prokurátora, stanovuje zákon,“ povedal. Dočasne pozastaviť výkon funkcie služobnej činnosti prokurátora sa môže, ak je voči nemu vedené disciplinárne konanie za závažné previnenie, alebo je trestne stíhaný pre úmyselný trestný čin, ozrejmil. Šufliarsky deklaroval, že z vecí, ktoré sú obsahom uvedenej nahrávky, ani jedna neprešla jeho rukami.

„Obsah nahrávky a ďalšia komunikácia medzi rôznymi osobami, nemôžem špecifikovať akými, obsahujú podozrenie z korupčnej a inej trestnej činnosti. Spracoval som generálnemu prokurátorovi písomný pokyn pre špeciálneho prokurátora, kde budú tieto veci preverené,“ povedal na stredajšom brífingu Šufliarsky. Dodal, že špeciálny prokurátor má zabezpečiť aj dozor proti úniku informácií a zachovaní objektivity dozoru, keďže boli viacerí prokurátori v rezorte podriadení Trnkovi.

Čas a úniky informácií hrajú proti nám

Ide podľa neho o podozrenie zo závažnej trestnej činnosti. „Čas a úniky informácií hrajú proti nám,“ doplnil. Predpokladá, že nahrávkou sa bude zaoberať špecialista na korupčnú trestnú činnosť. S najväčšou pravdepodobnosťou, bude podľa jeho slov prípad vyčlenený na samostatné konanie. Je potrebné rozlišovať, kedy a kde nahrávka vznikla. Ako sa ďalej vyjadril Šufliarsky, počas maximálne dvoch stretnutí s Kočnerom v kancelárii vtedajšieho generálneho prokurátora Trnku si nevšimol, že by sa k nemu podnikateľ správal, ako k svojmu podriadenému. 

Šufliarsky tvrdí, že nevie, kedy nahrávka vznikla, preto nevie posúdiť, aké väzby a vzťahy v tom období boli medzi Kočnerom a Trnkom. „Ja som tieto vzťahy, väzby absolútne nepoznal. Ja som bol radový prokurátor. Boli tu iné prokurátorské esá, ktoré tie vzťahy poznali,“ uviedol s tým, v súčasnosti nie je možné pestovanie takýchto vzťahov. „Myslím si, že máme dosť silnú integritu na to, aby sme sa vedeli s takýmito vzťahmi v rezorte vysporiadať.“

Nahrávkou sa bude zaoberať ÚŠP

Nahrávkou rozhovoru bývalého generálneho prokurátora Trnku s obvineným Kočnerom sa bude zaoberať prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. „S poukázaním na obsah a analýzu získaných informácií zo zaisteného materiálu bola vec z dôvodu vecnej príslušnosti postúpená na ďalšiu realizáciu na ÚŠP GP SR,“ spresnila. V prípade Trnku môže, ako zdôraznila, generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár postupovať iba v intenciách zákona. Zánik služobného pomeru prokurátora, respektíve jeho odvolanie, upravuje paragraf 15 Zbierky zákonov č. 154/2001.

Údajná príprava vraždy

Začiatkom októbra minulého roka sa v médiách objavila informácia, že minimálne dvaja z obvinených z vraždy novinára Jána Kuciaka, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, mali byť najatí aj na likvidáciu prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho. Obyvatelia dediny, kde Šufliarsky žije, vtedy portálu aktuality.sk potvrdili, že polícia zbiera kamerové záznamy.

VIDEO Mimoriadna tlačovka námestníka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šufliarsky v minulosti dozoroval mnohé prípady, z ktorých najznámejší je prípad banskobystrického mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka, no pracoval aj na iných prípadoch. Okrem iného dozoroval prípad kyselinárov, kauzu bytovej mafie, pracoval na prípade trenčianskeho a trnavského policajného gangu, kauze jakšíkovcov, kyselinárov, prípade zlodejskej mafie v Bratislave, prípade kšeftov dôchodcov, rádioaktívnych materiálov či prípade bankovej lúpeže a mnohých ďalších.

Citlivé informácie

Šufliarsky vtedy požiadal médiá, aby nezverejňovali žiadne informácie o údajnej príprave úkladnej vraždy. „Ide o citlivé informácie. V tejto súvislosti prvý námestník generálneho prokurátora žiada médiá, aby nezverejňovali žiadne informácie o údajnej príprave úkladnej vraždy a nechali orgány činné v trestnom konaní konať,“ povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Polícia v tomto prípade informácie neposkytuje. Úrad špeciálnej prokuratúry neskôr potvrdil, že vo veci údajnej prípravy vraždy sa koná, no viac informácií kvôli možnému mareniu vyšetrovania neposkytli. 

Viac o téme: Peter ŠufliarskyGenerálna prokuratúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu