Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pavla Ruska vypočúva NAKA: Na políciu prišiel sám, obštrukcie pred obžalobou

Pavol Rusko Zobraziť galériu (2)
Pavol Rusko (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Ide do tuhého! V čase, keď prokurátor kompletizuje obžalobu v kauze falšovania zmeniek, sa jeden z hlavných aktérov rozhodol vypovedať na NAKA v Banskej Bystrici. Vyšetrovatelia tak od rána vypočúvajú bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska.

Pavol Rusko, ktorý je obvinený v kauze falšovania zmeniek, sa rozhodol vypovedať. Podľa informácií televízie Joj však ide o obštrukcie, keďže v týchto dňoch prokurátor kompletizuje obžalobu. Spolu s Ruskom má byť v Banskej Bystrici aj jeho advokát Marek Para. 

"Prebiehal výsluch klienta, ktorý sa vyjadril v tej časti, ktorú mu umožňoval spis, keďže sme namietli neúplnosť spisového materiálu. V tej časti, ktorú považujeme za neúplnú, sme požiadali prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa, a potom, čo budeme mať jeho stanovisko, predpokladáme, že tento spis bude doplnený a klient sa vyjadrí celkovo," reagoval po výsluchu Pavla R. jeho právny zástupca Marek Para. Zdôraznil, že v spise chýbajú nejaké listiny a neexistuje legitímny dôvod, prečo by sa s nimi nemohla oboznámiť obhajoba.

Výsluch skončil presne napoludnie. Pred novinármi vyhlásil, že spoločne s jeho advokátom  namietajú priebeh vyšetrovania. Na otázku o obvinení z objednávky vraždy Sylvie Volzovej nereagoval. Prisľúbil však, že čoskoro zverejní nové informácie.

Marian Kočner a Pavol
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Odmieta, že by v tomto prípade išlo o obštrukciu. "Námietky voči ukončeniu vyšetrovania sa týkali predovšetkým neúplnosti znaleckého dokazovania a odmietnutia, doslova bránenia v prístupe k znalcom, čo považujeme za zásadný problém. Pokiaľ majú znalci rozpory v neúplnosti, tak musia byť vypočutí aj v prípravnom konaní. To znamená, dnes bola urobená výpoveď, čo sa týka časti všetkých námietok a neúplnosti spisu, pre ktoré bolo odložené to ukončenie vyšetrovania. Určite to nie je obštrukcia," doplnil Para.

Kauza zmenky

Rusko je obvinený spolu s Marianom Kočnerom, ktorý je vo väzbe. Ten si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Markíza však tvrdí, že podpisy na zmenkách sú falošné, keďže Rusko sa v tej dobe podpisoval inak.

Orgány činné v trestnom konaní požadovali aj originály zmeniek, Kočner však tvrdil, že ich chce podrobiť znaleckému skúmaniu. Podnikateľ je vo väzbe od júla tohto roka a dvakrát požiadal o prepustenie, dokonca bol ochotný zaplatiť kauciu jeden milión eur. Súd mu ani raz nevyhovel a jeho žiadosti zamietol ako nedôvodné. 

Viac o téme: ZmenkyPavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu