Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Muža číslo dva v polícii už vyšetruje inšpekcia! Podozrenie: Získal tajné informácie protizákonne

Jaroslav Málik
Jaroslav Málik (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Bývalého policajného viceprezidenta Jaroslava Málika prešetruje policajná inšpekcia. Zisťuje, či nedošlo k trestnému činu. Málik sa totiž ešte vo funkcii oboznamoval s utajovanými skutočnosťami bez toho, aby mal bezpečnostnú previerku.

Dočasný policajný prezident Milan Lučanský, ktorý nahradil vo funkcii Tibora Gašpara, obmedzil Málikovi prístup k utajovaným materiálom. Požiadal aj o kontrolu ministerstva vnútra. prípadu sa teraz ujala inšpekcia a vyjadriiť sa má aj Národný bezpečnostný úrad. Informuje o tom denník Sme.

Bývalý policajný viceprezident Málik lieta v problémoch: Bezpečnostná previerka od podriadených?

Ministerská kontrola tak zrejme našla pochybenia. Inšpekčná služba má riešiť podozrenia z trestnej činnosti policajtov. Dnes je Málik policajný pridelenec v Srbsku, čo však podľa kontroly urobil, zatiaľ nie je jasné. Nespresnilo to ani policajné prezídium, hoci Lučanský na posun v prípade už reagoval. „Rozhodol,že Jaroslav Málik sa až do rozhodnutia NBÚ nebude oboznamovať s utajovanými skutočnosťami,“ povedala pre denník policajná hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Keď sa v roku 2016 stal Málik prvým viceprezidentom Policajného zboru SR, oboznamoval sa aj s utajovanými skutočnosťami a preto potreboval aj bezpečnostnú previerku. Ministerka vnútra Denisa Saková v NR SR uviedla, že Málikovi na základe previerky policajným odborom udelil vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar záznam o určení oboznamovať sa s utajovanými skutočnosťami stupňa utajenia tajné.

To má byť však podľa informácií v rozpore so zákonom o ochrane utajovaných skutočností, pretože Málikova previerka bola platná podľa citovaného zákona, len pokiaľ si plnil úlohy kriminálneho spravodajstva, teda kým pracoval ako šéf Odboru špecializovaných služieb.

Viac o téme: Polícia Jaroslav MálikBezpečnostná previerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu