Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šokujúce! Matica slovenská dá najvyššie ocenenie exposlancovi SNS: Škandalózna minulosť

Jozef Rydlo počas krstu knihy Zobraziť galériu (4)
Jozef Rydlo počas krstu knihy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Jednému z najkontroverznejších politikov Slotovej SNS dnes Matica slovenská udelí jedno z najvyšších ocenení - Cenu Daniela Rapanta. Jozef Rydlo sa na verejnosti naposledy objavil v januári tohto roku pri krste svojej knihy. V minulosti sa však preslávil v nie veľmi pozitívnom svetle. Čelil mnohým škandálom, ktoré zahŕňali vyhrážanie sa zabitím, perverznosti s vlastnými deťmi či pochybný titul.

Matica slovenská dnes poobede o 15:30 udelí najvyššie ocenenie za prínos k rozvoju historických vied, za zásluhy o poznanie slovenských dejín a života Slovákov doma i v zahraničí. Cenu Daniela Rapanta zriadil Historický odbor Matice slovenskej. 

Kontroverzný Rydlo

Tohtoročným laureátom je jeden z najkontroverznejších politikov SNS Jozef Rydlo. Podujatie sa uskutoční dnes v poobedných hodinách v Zichyho paláci v Bratislave. Naposledy sa na verejnosti objavil v polovici januára tohto roka, kedy sa konal krst jeho knihy. V Primaciálnom paláci uviedol Parlamentné prejavy (Národná rada Slovenskej republiky 2006 - 2010) a pred hosťami vtedy vystúpil aj s príhovorom.

Jozef Rydlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič, Topky/Ján Zemiar)

Matica Rydlov osobný život nekomentuje

Hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková uviedla, že cena Daniela Rapanta nie je cenou Matice slovenskej ako ústredia, ale cenou dobrovoľného Historického odboru Matice slovenskej, ktorý združuje dobrovoľných členov. „Je samostatne a samosprávne fungujúcim záujmovým odborom. Do jeho činnosti, vrátane rozhodovania o udeľovaní jeho vlastných ocenení, nemôže a ani nechce ústredie Matice slovenskej zasahovať, keďže by porušilo princíp decentralizácie vo svojej štruktúre,“ uviedla Matušková.

Jozef Rydlo počas krstu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„O udelení Ceny Daniela Rapanta Jozefovi Rydlovi výlučne ako odborníkovi na tému slovenského exilu rozhodli dobrovoľní členovia Historického odboru MS – odborníci na slovenskú históriu – vo svojom tajnom hlasovaní bez ovplyvnenia ústredím MS,“ odôvodnila hovorkyňa. „Matica slovenská ako kultúrna inštitúcia nepovažuje za vhodné vyjadrovať sa k súkromnému životu žiadneho občana Slovenskej republiky, a teda ani k informáciám z médií o uvedenej osobe,“ dodala. 

Rydlo však v minulosti čelil niekoľkým škandálom. Rydlo bol poslancom v rokoch 2006 až 2010, SNS ho v ďalších voľbách na kandidátku nezaradila, na kandidátke ho nahradil Marián Janušek, v súčasnosti exminister odsúdený na 11 rokov za nástenkový tender. Rydlo má dvojité občianstvo – slovenské a švajčiarske. Zo Švajčiarska odišiel v roku 1993. 


Slotov poslanec po rokoch opäť na verejnosti! VIDEO Škrtil manželku a teraz sa rozplakal


Čím všetkým sa v minulosti preslávil:

- klerofašistickými názormi

- falošným profesorským titulom

- v roku 2012 stál pred švajčiarskym súdom za vyhrážky svojej rodine, krádež rukopisov z Národnej knižnice v Berne a za falšovanie svojho profesorského titulu

- s novinármi denníka Berner Zeitung sa exposlanec súdil kvôli výrokom na adresu jeho manželky a agresívnemu správaniu, súd rozhodol v prospech novinárov, žalobu zamietol

Jozef Rydlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: SITA/Tomáš Benedikovič)

- v roku 1991 škrtil opaskom dnes už bývalú manželku Michele, podľa jej slov šlo o pravidelné fyzické násilie

- deti chcel hodiť pod idúci vlak

- sklony k perverznosti: synovi venoval k 11. narodeninám venoval balíček kondómov, 10-ročnej dcére pohľadnicu so stoporeným penisom, deti to pred súdom potvrdili, s otcom sa nechcú stýkať

- Rydlo vo Švajčiarsku poberal invalidný dôchodok, zároveň mu na účet nabiehal plat poslanca vo výške viac ako 3000 eur

- diagnostikovali mu schizofréniu s paranoidnými črtami, už od roku 1989 bol uznaný za stopercentne práceneschopného

- choroba sa prejavovala už počas jeho pôsobenia na lausannskom gymnáziu, počas výučby hodín dejepisu prechádzal z francúzštiny do slovenčiny bez toho, aby si to všimol.

- systematicky kradol knihy aj cenné originálne rukopisy z Národnej knižnici v Berne a následne ich daroval Matici 

Viac o téme: SNSJozef RydloMatica slovenskáCena Daniela Rapanta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu