Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Škandál na mafiánskom procese: Harabin kopal za bossa sýkoriek, vyhadzov z Najvyššieho súdu?

Štefan Harabin by mohol rozhodovať o väzbe obvinených.
Štefan Harabin by mohol rozhodovať o väzbe obvinených. (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA - Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová podala návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi. Dospela k záveru, že jeho konanie v trestnej veci Róberta Lališa alias Kýbla a spol. jednoznačne smerovalo k zmareniu verejného zasadnutia vo veci obzvlášť závažného trestného činu.

Daniela Švecová je presvedčená, že sudca Štefan Harabin svojím konaním úmyselne porušil povinnosti sudcu, vyplývajúce zo zákona o sudcoch a prísediacich, a vzbudil dôvodné pochybnosti o svojej nestrannosti a nezaujatosti voči osobám obžalovaným z trestnej činnosti. Ohrozil tak dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdu.

„Správanie sudcu Štefana Harabina v tejto veci považujem za neprípustné. Som presvedčená, že spoločnosť je oprávnene citlivá na podobné konanie a je úlohou justície vysporiadať sa s týmito javmi,“ uviedla Daniela Švecová.

"Predsedníčka NS SR považuje konanie sudcu Štefana Harabina za závažné disciplinárne previnenie, za ktoré navrhuje uloženie disciplinárneho opatrenia, a to preloženie sudcu na súd nižšieho stupňa a zníženie platu o 70% na obdobie jedného roka. Daniela Švecová počas svojho funkčného obdobia podala 11 návrhov na disciplinárne konanie, z toho 6 proti Štefanovi Harabinovi," informovala Alexandra Važanová, hovorkyňa Najvyššieho súdu SR. 

Prerušené zasadnutie

Sudca Štefan Harabin na verejnom zasadnutí v trestnej veci Róberta Lališa a spol. 12. júna 2018 bez toho, aby požiadal predsedu senátu o slovo, teda procesne neprípustne, prečítal svoje vopred pripravené vyjadrenie, v ktorom spochybnil zákonné zloženie senátu.

O svojom stanovisku k zákonnosti zloženia senátu pred verejným zasadnutím neinformoval predsedu senátu ani jeho ďalšieho člena. Podľa Švecovej takéto konanie svedčí o úmyselnom konaní s cieľom vyvolať pochybnosti k ostatným členom senátu a zmätok na zasadnutí v osobitne závažnej trestnej veci.

Svojím konaním narušil riadny priebeh zasadnutia, ktoré bolo prerušené, hoci ako sudca a člen senátu bol povinný dbať na jeho dôstojný a nerušený priebeh. O deň neskôr, na verejnom zasadnutí v trestnej veci Róberta Lališa a spol., bez toho, aby požiadal predsedu senátu o slovo, teda procesne neprípustne, opakovane zasahoval do protokolácie prejavov predsedu senátu a jednému z obžalovaným kládol opakovane sugestívnu a kapcióznu otázku.

Harabin sa počas verejného zasadnutia nezdržal verejného vyslovenia svojho názoru v prejednávanej veci, a to v čase, keď nebola právoplatne skončená. Osobitná závažnosť konania sudcu Harabina je daná úmyselným konaním proti dôstojnosti konania súdu a úmyselným znevážením členov senátu. V histórii súdnictva nie je známy žiadny iný obdobný prípad takéhoto postupu člena senátu.

Viac o téme: Štefan HarabinNajvyšší súdRobert Lališ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu