Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tutková: Veľa ľudí vďaka kampani zmenilo názor na potraty

Kontroverzná kampaň s fotografiami usmrteného nenarodeného ľudského plodu sa skončí tento víkend.
Kontroverzná kampaň s fotografiami usmrteného nenarodeného ľudského plodu sa skončí tento víkend. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Bilbordová kampaň proti potratom podľa koordinátorky projektu Jany Tutkovej presvedčila mnohých ľudí, že umelé ukončenia tehotenstva sú neetické.

Kontroverzná kampaň s fotografiami usmrteného nenarodeného ľudského plodu sa skončí tento víkend, jej organizátori však pripravujú ďalšie aktivity za zákaz interrupcií. Kampaň ostro odsudzovala napríklad Spoločnosť pre plánované rodičovstvo, za neetickú ju zas označila Rada pre reklamu.

"Verejnosť mohla spoznať, ako vyzerá usmrtenie nenarodeného dieťaťa umelým potratom. Mnohí občania po zhliadnutí pravdy zmenili názor na jeho 'etickosť' a odmietajú toto zlo," uviedla Tutková. Organizátori projektu podľa nej budú pokračovať v aktivitách proti potratom, podrobnosti však Tutková neprezradila.

Kampaň proti umelému prerušeniu tehotenstva spustilo občianske združenie Centrum pre bioetickú reformu a Pastor bonus pri príležitosti 50. výročia legalizovania zákroku v bývalom Československu. Posledný mesiac tak mali ľudia možnosť vidieť na bilbordoch fotografiu usmrteného dieťaťa v 11. týždni tehotenstva.

Fotografie a celú kampaň kritizovali najmä zástancovia slobodnej voľby ženy pri ukončení tehotenstva. Podľa šéfky Spoločnosti pre plánované rodičovstvo a aktivistky za ženské práva Oľgy Pietruchovej by malo byť rozhodovanie o potrate výlučne na žene. Lekár združenia Michal Kliment zas tvrdil, že prípadný zákaz interrupcií by viedol k ohrozeniu žien, keďže potraty by sa vykonávali nelegálne a neodborne.

Kampaň skritizovala aj Arbitrážna komisia Rady pre reklamu, podľa ktorej mohli bilbordy necitlivo zasiahnuť niektorých ľudí, výhrady vzniesli aj niektorí psychológovia.

Projekt podľa organizátorov prispel k stiahnutiu návrhu ministerstva zdravotníctva, ktorý by lekárom obmedzil možnosť odmietať vykonávať potraty. "Sme presvedčení, že vláda, ako i široká verejnosť teraz lepšie chápu pracovníkov v zdravotníctve, ktorí majú morálne zábrany usmrcovať nenarodené deti," uviedol ďalší hovorca kampane Marek Nikolov.

Na Slovensku sú povolené interrupcie do 12. týždňa tehotenstva, z genetických dôvodov je možné ukončiť tehotenstvo do 24. týždňa. Najviac potratov - 51.000 - sa na Slovensku vykonalo v roku 1988, ich počet však postupne klesal. Vlani ukončili lekári menej ako 15.000 tehotenstiev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu