Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhadné dianie okolo Mariana Kočnera: Stratila sa časť zo súdneho spisu v kauze Technopol

Marian Kočner Zobraziť galériu (2)
Marian Kočner (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Okolo kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je momentálne väzobne stíhaný v kauze zmenky, sa dejú zvláštne veci. Veľká časť súdneho spisu ku kauze Technopol Servis zmizla z Okresného súdu Bratislava I.

Informáciu o zmiznutí 300 strán zo súdneho spisu priniesol portál sme.sk, ktorý ju získal z justičného prostredia. Na ich opakované otázky reagovala predsedníčka súdu Anna Kašajová: "Vec je v štádiu prešetrovania."

Súd tak jasne nepriznal chýbajúcu časť, preto ani nie je presne jasné, odkedy časť chýba, ani či zmizol žurnál, teda protokol, do ktorého sa chronologicky zaznačuje obsah spisu. Zmiznutie časti súdneho spisu potvrdil pre portál aj partner advokátskej kancelárie TaylorWessing Radovan Pala, ktorá zastupuje v kauze Technopol Servis jeho skutočných vlastníkov okolo podnikateľa Pavla Páveka. Práve im mali firmu ukradnúť ľudia blízki Marianovi Kočnerovi, na čo upozorňoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

"Zrejme zametajú stopy a súčasne to predĺži aj celé konanie, v ktorom dosiaľ rozhodovali jednostranne v prospech skupiny, ktorá na základe nezákonného valného zhromaždenia ovládla firmu Technopol Servis," povedal Pala pre portál. K spisu majú prístup len pracovníci súdu a účastníci konania pod dohľadom úradníkov takzvaného súdneho infocentra, preto nie je nateraz jasné, ako je vôbec možné, že časť spisu zmizla.

Obvinený Kočner

Na kontroverzného podnikateľa sa to valí z každej strany. Okrem toho, že je väzobne stíhaný a momentálne je v leopoldovskej väznici obvinený v kauze zmenky, jeden zo zadržaných v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice ho mal označiť za objednávateľa. 

V pondelok zároveň na povrch vyplávali informácie, že Kočnerov priateľ a bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby, novinár Peter Tóth, mal za niekoľko tisíc eur pre podnikateľa sledovať iných novinárov, medzi nimi aj Kuciaka. Tóth však informácie poprel. 

Minister potvrdil zmiznutie spisu 

Minister spravodlivosti Gábor Gál potvrdil zmiznutie približne 300 strán spisu týkajúceho sa kauzy Technopol. Ako ďalej povedal novinárom po návšteve Okresného súdu Bratislava I, vo veci podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Podľa Gála bude po prešetrení celej veci vyvodená aj personálna zodpovednosť. Dodal, že časť materiálu by mohla byť zrekonštruovaná na základe elektronických záznamov.

Gábor Gál podal trestné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Gábor Gál)

Viac o téme: Technopol ServisSúdny spis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu