Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Keď je práca koníčkom: Pozrite sa, ako vyzerá život v službách jazdnej polície

Policajti so služobnými koňmi sa pravidelne zúčastňujú rôznych rizikových športových podujatí či verejných zhromaždení. Zobraziť galériu (4)
Policajti so služobnými koňmi sa pravidelne zúčastňujú rôznych rizikových športových podujatí či verejných zhromaždení. (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Spočiatku išlo len o zopár nadšencov v radoch policajného zboru. Trénovali na zapožičaných koňoch ešte pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Prvýkrát do služby nastúpili v roku 1992. A prvým páchateľom, ktorého dolapili, boli pytliaci na rieke Morava. V roku 1993 už vzniklo samostatné oddelenie jazdnej polície.

Jazdná polícia kedysi sídlila v Záhorskej Bystrici. Od roku 1995 ju však nájdete v jazdeckom areáli Slávia STU Petržalka. „V stajniach je momentálne umiestnených 10 služobných koní a výkon služby zabezpečuje 9 policajtov – jazdcov,“ priblížila polícia na sociálnej sieti.

Oddelenie jazdnej polície Bratislava sa zúčastňuje aj ukážkok v predškolských a školských zariadeniach.
Zobraziť galériu (4)
Oddelenie jazdnej polície Bratislava sa zúčastňuje aj ukážkok v predškolských a školských zariadeniach.  (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

Kde môžete stretnúť jazdnú políciu?

Spektrum ich pôsobnosti je široké. Rizikové športové podujatia, verejné zhromaždenia, kultúrne akcie...Preventívne však hliadky pôsobia aj v chatových a rekreačných oblastiach."Zameriavajú sa na zamedzenie páchania trestnej činnosti krádeží dreva a vlámaní do rekreačných chát,“ spresnila polícia.

Policajti na koňoch teda vzbudzujú rešpekt tam, kde sú masy ľudí, no zároveň je ich pomoc potrebná aj na miestach, kde sa na autách hliadkovať nedá. Napriek tomu nie je nič výnimočné, ak ich uvidíte aj v centre hlavného mesta. Okrem Bratislavy ale v roku 2008 vzniklo oddelenie jazdnej polície aj v Košiciach. Pôsobí tu osem policajtov a deväť služobných koní.

A aký je život koňa v službách polície? Začínajú vo veku od 4 do 9 rokov. Zatiaľ najdlhšie slúžiacim koňom na oddelení bol služobný kôň Barón, ktorý odišiel do dôchodku vo veku 27 rokov a takmer celú kariéru s ním strávil súčasný veliteľ oddelenia jazdnej polície Bratislav Henrich Richter.

„Základným predpokladom úspešného pôsobenia služobných koní je ich dobrý zdravotný stav a kondícia,“ uvádza polícia. Výcvik koníky absolvujú dvakrát do týždňa. Čelia pritom simuláciám reálnych hrozieb, s ktorými sa môžu stretnúť aj počas výkonu služby.

Policajti so služobnými koňmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

„Cieľom tohto policajného výcviku je odstránenie prirodzeného strachu a rešpektu u koní ohľadom rôznych rušivých podnetov ako sú výbuchy pyrotechniky, streľba, hluk davu, rôzne zvukové efekty, alebo pôsobenie ohňa,“ znelo v dokumente.

Majestátne zvieratá sú dennodenne v starostlivosti policajtov. Dbajú o ich pravidelný pohyb, hygienu a sústavný výcvik. A najmä, dávajú im aj potrebnú dávku lásky.

Viac o téme: DokumentJazdná polícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu