Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Zbohom, príjemné teploty: Meteorológovia hlásia výstrahu, ochladenie aj snehovú nádielku

Ochladenie Zobraziť galériu (2)
Ochladenie (Zdroj: Getty Images)

SLOVENSKO - Máte pocit, že babie leto stále neskončilo? Nasledujúci týždeň sa s príjemným slnečným počasím môžete rozlúčiť. Meteorológovia predpovedajú, že teplota na niektorých miestach klesne aj pod 5 stupňov Celzia. Snehová nádielka môže na severe Slovenska napadnúť nielen na horách, ale aj v dolinách a kotlinách.

Meteorológ Pavol Beránek predpovedal výrazné ochladenie, ktoré zasiahne Slovensko v najbližších dňoch. Video zverenil na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav. 

Zatiaľ čo v sobotu na juhu územia teplota vystúpila nad 20 stupňov, v stredu už podľa predpovedí klesne na tri stupne na severe krajiny až po 13 stupňov na juhu.

„Najteplejšou oblasťou bola (v sobotu, pozn. red.) južná časť Banskobystrického kraja a najteplejšou lokalitou bola Rimavská Sobota. Tu sa stihlo otepliť až na 21,1 °C,“ uviedlo SHMÚ s tým, že takáto hodnota maximálnej dennej teploty vzduchu je výrazne vyššia ako dlhodobý priemer na prelome druhej a tretej októbrovej dekády.

S výnimkou pondelka bude teda nasledujúci týždeň omnoho chladnejší. „V strede budúceho týždňa to bude len od zhruba 3°C na severe po 13 °C na juhu územia, a to aj v sprievode vetra,“ predpovedá SHMÚ.

Pavol Beránek vo videu upozorňuje aj na to, že na niektorých územiach Slovenska napadne snehová nádielka. Hranica sneženia má podľa meteorológa klesnúť, či však bude snežiť v nížinách, sa podľa neho zatiaľ predpovedať nedá.

Varovania pred silným vetrom

Okrem ochladenia by sa niektoré regióny Slovenska mali pripraviť na silný vietor, a to prevažne na horách. SHMÚ vydal na utorok výstrahu prvého a druhého stupňa, informuje o tom na svojom webe. 

Meteorológovia varujú pred silným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto - shmu.sk)

Výstraha druhého stupňa platí podľa meteorológov pre regióny Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilina. 

Výstrahu prvého stupňa vyhlásili aj pre niektoré okresy v Žilinskom, Prešovskom, Trenčianskom, Košickom a Banskobystrickom kraji.

Predpoveď na jednotlivé dni

Pondelok

Začiatok týždňa bude jasný až polojasný. Ojedinele sa vyskytne hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 12 až 17 stupňov. Dáždniky však podľa meteorológov potrebovať nebudeme.

Utorok

V utorok oblačnosť pribudne, miestami, najmä na severe, sa vyskytne dážď alebo prehánky. Vo vyšších polohách bude snežiť. Teplota klesne na 8 až 13 stupňov. V Žilinskom kraji a na hornom Spiši bude okolo 6 stupňov.

Streda

Stred týždňa bude veterný a upršaný. Meteorológovia SHMÚ predpovedajú sneženie už od stredných polôh. Na severe prechodne aj v nižších polohách. Cez deň bude premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť. Teploty vystúpia maximálne na 13 stupňov, v Žilinskom a Prešovskom kraji a na Horehroní bude okolo 6 stupňov.

Štvrtok

Vo štvrtok sa teploty nezmenia. Bude naďalej veterno, polooblačno až oblačno a ojedinele sa na severe vyskytnú aj prehánky alebo dážď. Predpovede stále hlásia sneženie vo vyšších polohách, na severe spočiatku prechodne aj v nižších polohách.

Piatok

Koniec týždňa prinesie vyššie teploty. Vystúpia na 12 až 17 stupňov. V noci a dopoludnia bude miestami hmla, ktorá sa má ojedinele udržať po celý deň. Pri dlhšietrvajúcej hmle bude teplomer ukazovať okolo 6 až 11 stupňov. Cez deň bude prevažne polojasno, ojedinele sa vyskytnú slabé zrážky.

Viac o téme: SHMÚPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu