Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Radikálne opatrenia na slovenských hraniciach: Obrovské kontroly môžu spôsobiť zdržania

Ilustračná foto. Zobraziť galériu (2)
Ilustračná foto. (Zdroj: SITA)

SLOVENSKO - Slovenskí colníci budú fyzicky kontrolovať každý kontajner s určitými tovarmi dovezenými z Ázie. Finančná správa takto reaguje na nedávne informácie o tom, že dovozy ázijského tovaru cez Slovensko sa mali v uplynulých mesiacoch opäť výrazne zvýšiť. Opatrenia môžu mať vplyv na časové zdržania pri preclievaní.

Po rozšírení rizikových profilov tak ide podľa finančnej správy o ďalšie opatrenie proti snahám o dovoz ázijského tovaru do Európy cez Slovensko. Opatrenie začne platiť v nasledujúcich dňoch a finančná správa upozorňuje, že môže mať vplyv na časové zdržania pri preclievaní a objem denne precleného tovaru.

Prísne opatrenia

„Slovensko nie je žiadnym preclievacím hubom ázijského tovaru. Okrem už zavedeného opatrenia rozšírenia rizikových profilov na ďalšie tovary, zavádzame aj ďalšie, a to úplnú vnútornú kontrolu na každý kamión s vymedzeným druhom tovaru, ktorý príde na preclenie,“ uviedla prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová. V praxi to bude znamenať, že colníci na pobočkách colných úradov budú fyzicky kontrolovať celý obsah kontajnerov, v ktorých sa dováža ázijský tovar na Slovensko.

Kamióny podrobia úplnej vnútornej kontrole. (ilustračná foto)
Zobraziť galériu (2)
Kamióny podrobia úplnej vnútornej kontrole. (ilustračná foto)  (Zdroj: SITA)

Uvedené opatrenie má podľa šéfky finančnej správy zatiaľ platiť na časovo neohraničené obdobie. „Podľa vývoja situácie budeme kontroly upravovať,“ tvrdí. Cieľom má byť zastaviť fabulácie o možných colných podvodoch pri preclievaní a nečinnosti zamestnancov finančnej správy. Slovenská republika podľa finančnej správy nie je a ani nemá záujem stať sa preclievacím hubom pre ázijský tovar.

Viac o téme: TovarColníciKontrola Ázia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu