Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší rebríček, v ktorom Slovensko prepadlo: Turecko, USA a Maďarsko sú na tom ešte horšie!

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (2)
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Ako je na tom demokracia v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Európskej únie? Alarmujúco. Slovensko na tom navyše nie je o nič lepšie.

Kvalita demokracie klesla oproti štúdii nadácie Bertelsmann z roku 2014 až v dvadsiatich šiestich krajinách OECD z celkového počtu štyridsaťjeden. Správa špecificky upozornila na zhoršenie situácie v demokraciách ako Maďarsko, Poľsko, Mexiko, Turecko či USA.

Slovensko je na 26. mieste a nachádza sa tak za Rakúskom (18. miesto) či Českom (20. miesto), naopak, dvojica Poľsko (37. miesto) a Maďarsko (40. miesto) je na tom horšie. Oproti roku 2014 sme si pohoršili o 0,3 bodu na hodnotu 6,8, čo znamená pokles o dve priečky.

Správa hodnotí na Slovensku pozitívne najmä férové volebné postupy, okrem toho však prevažne kritizuje - napríklad aj politický tlak na médiá, zastúpenie vo volebných komisiách či malé využívanie referend. 

 

Negatívny trend v OECD a EÚ

„Model liberálnej demokracie sa tiež dostáva pod rastúci tlak v OECD a EÚ," vysvetľuje analytik Daniel Schraad-Tischler, ktorý je spoluautorom štúdie. Ako tvrdí, v niektorých krajinách sú hlavné demokratické a ústavné normy ako napríklad sloboda médií pod útokom. 

Znepokojujúci je podľa autorov štúdie aj trend, ktorý zo štúdie vyplýva. Paralelne s poklesom demokratických štandardov mnohé krajiny sú horšie na tom horšie v oblasti vládnutia a v dôsledku toho sú krajiny menej schopné pri riešení problémov, vysvetľuje hodnotenie.

Podľa Schraad-Tischlera je alarmujúce, že aj napriek poklesu kvality demokracie sa v krajinách ako Poľsko, Maďarsko či Turecko zvyšuje dôvera občanov vo vládu. Znamená to, že v týchto krajinách základné demokratické hodnoty nie sú dostatočne ukotvené v politickom vedomí veľkej časti spoločnosti, myslí si analytik.

Ďalší rebríček, v ktorom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: sgi-network.org)

Viac o téme: OECDKvalita demokracie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu