Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Národná banka ukázala tajné priestory: TOTO vzbudilo najväčší záujem

Jozef Makúch Zobraziť galériu (15)
Jozef Makúch (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

BRATISLAVA – Návštevníkov siedmeho ročníka dňa otvorených dverí (DOD) Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave počas soboty najviac zaujímalo, kde má banka trezory, aký je do nich kód a koľko je v nich peňazí. Ako informovala hovorkyňa NBS Martina Vráblik Solčányiová, podujatia sa zúčastnilo vyše 4000 ľudí.

V rámci prehliadky si návštevníci mohli obzrieť pracovňu guvernéra NBS Jozefa Makúcha, ako aj rokovacie priestory Bankovej rady NBS na 30. poschodí. "Na tomto poschodí sa návštevníci vyfotografovali s panorámou Bratislavy v pozadí," poznamenala hovorkyňa.

Záujem vzbudili aj zlatá tehlička, nové 100- a 200-eurové bankovky, falošné eurové bankovky a mince či výstavy Od koruny k euru a Euro naša mena. "Návštevníkov zaujali aj aktivity zamerané na zvýšenie finančnej gramotnosti pre deti aj dospelých, vzácne exponáty z archívu NBS, stánok Európskej centrálnej banky a činnosť Múzea mincí a medailí z Kremnice. Veľký ohlas malo aj stretnutie guvernéra NBS Jozefa Makúcha s verejnosťou," skonštatovala Vráblik Solčányiová.

Počas DOD rezonovali aj témy spojené s budovou NBS, zlatom, devízovými rezervami a kryptomenami. NBS po celý deň ponúkala výmenu slovenských korún, ale aj poškodených eurových bankoviek. Ako spomienkový predmet si návštevníci vyrazili svoj vlastný pamätný žetón a pri odchode dostali publikácie a materiály o NBS, o ochrane finančného spotrebiteľa a o mene euro.

Viac o téme: Deň otvorených dveríNBS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu