Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rapídna zmena počasia: Na Slovensku sa výrazne ochladilo, dorazil k nám prvý sneh

Lomnický štít Zobraziť galériu (5)
Lomnický štít (Zdroj: YouTube/Peter Minárik)

VYSOKÉ TATRY - V sobotu sme sa zobudili do chladného rána. V noci na naše územie postupoval studený front so zrážkami. Vo Vysokých Tatrách už mrzne a napadol tam sneh.

Cez noc sa na Slovensko presunul studený front, ktorý so sebou priniesol vietor a dážď. Ako informuje portál imeteo.sk, najviac zrážok spadlo v oblasti Žiliny, kde napršalo okolo 20 mm. Najvýraznejšie sa ochladilo v Tatrách, teploty dokonca klesli pod bod mrazu.   

Lomnický štít
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Peter Minárik)

Vo výškach nad 2000 m n.m. sa zrážky premenili na sneh. Snežilo aj na vrcholoch Nízkych Tatier. Sneh sa udržal najmä vo Vysokých Tatrách na Lomnickom štíte. Zatiaľ napadol poprašok, no podľa portálu už v noci na pondelok dorazí do oblasti výdatnejšie sneženie. Na hrebeňoch Tatier môže napadnúť aj okolo 20 cm snehu. 

VIDEO Sneh na Lomnickom štíte

Vietor bude hlavne v Tatrách

Nasledujúce dva dni, teda v noci z nedele (23.9.) na pondelok (24.9.), bude na Slovensku veterno. Predovšetkým v okolí Vysokých a Nízkych Tatier, kde vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách. Rovnaká výstraha pred vetrom platí aj pre západ a časť juhu krajiny. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Rapídna zmena počasia: Na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad a Tvrdošín vydal výstrahu druhého stupňa pred vetrom na horách. V týchto lokalitách sa od nedele od 21.00 h miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 135 – 150 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a predstavuje potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," uvádzajú meteorológovia. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách je vyhlásená aj pre okresy Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo.

V noci z nedele na pondelok by mal silný vietor potrápiť najmä západ a časť juhu krajiny. Meteorológovia vydali pre časť okresov Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja výstrahu druhého stupňa pred vetrom. Platiť by mala od polnoci 24. septembra do 9.00 h. "Ojedinele sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 85 – 105 kilometrov za hodinu," tvrdia meteorológovia s tým, že táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Zároveň upozorňujú, že takáto rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. 

Rapídna zmena počasia: Na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: SnehVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu