Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci, POZOR: Na Európu sa valí búrkové monštrum, zasiahne aj našu krajinu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM/BRATISLAVA - Na Európu sa ženie silná búrka nazvaná Knud, ktorá má najprv zasiahnuť v piatok juh Škandinávie. Tamojší meteorológovia odporúčajú ľuďom, aby zostali v budovách a vyhli sa tak zásahu troskami. Postupne sa bude búrka presúvať do stredu Európy, počasie na Slovensku začne ovplyvňovať v noci na sobotu, keď sa výrazne ochladí, uviedli portály Novinky.cz a iMeteo.sk.

Búrka, škandinávskymi médiami nazývaná Knud, mala podľa očakávania zasiahnuť sever Dánska v piatok okolo 14.00 h SELČ, napísala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dánsku meteorologickú službu DMI. Nórska meteorologická služba vydala výstrahu najvyššieho stupňa pre časti južného Nórska z dôvodu silného vetra.

Prevádzkovatelia trajektov Color Line a Fjord Line zrušili plavby viacerých osobných trajektov premávajúcich medzi prístavmi v Nórsku a Dánsku, pričom spoločnosť Stena Line zrušila niekoľko plavieb trajektov medzi Švédskom a Dánskom. Škandinávski meteorológovia varujú, že silný vietor môže v nárazoch dosahovať až rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a vyvolá vysoké vlny v prielive Skagerrak medzi Nórskom, Švédskom a severom Jutského polostrova v Dánsku.

Slováci, POZOR: Na Európu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Železniční dopravcovia v Nórsku a Švédsku sa pripravujú aj na výpadky elektriny a na odpratávanie stromov popadaných na koľaje počas búrky. Niektoré regionálne železničné linky v západnom Švédsku preventívne dočasne zrušili a nebudú premávať až do sobotňajšieho popoludnia. Česko a Rakúsko by mala búrka zasiahnuť na prelome týždňa. Silný západný až severozápadný vietor bude fúkať v noci na pondelok a v priebehu pondelka, upozornili meteorológovia z Českého hydrometeorologického ústavu. Na hrebeňoch českých hôr by sa mal v pondelok objaviť sneh. V rakúskych Alpách bude mať vietor silu orkánu, nad 118 kilometrov za hodinu, dodal portál Novinky.cz.

Búrka už úraduje

Silná búrka Knud bičovala v piatok južnú Škandináviu; meteorologické služby už v predstihu odporúčali ľuďom, aby zostali v budovách a vyhli sa tak zásahu troskami. Búrka sa ženie ďalej na Európu, postupne sa bude presúvať do stredu kontinentu. Počasie na Slovensku začne ovplyvňovať v noci na sobotu, keď sa výrazne ochladí. 

 

 

Búrka zasiahla v piatok okolo 15.30 h SELČ mesto Hanstholm na Jutskom polostrove na severe Dánska, uviedla dánska meteorologická služba. V niekoľkých oblastiach strednej časti Jutského polostrova vyvracala stromy, doplnila tamojšia polícia. V susednom Nórsku polícia a záchranári vyzvali obyvateľov na juhovýchode, aby nevolali na obvyklé telefónne čísla záchranných služieb, ak nejde o život ohrozujúcu situáciu, a zverejnili pre verejnosť náhradné číslo.

Nórska meteorologická služba vydala už skôr výstrahu najvyššieho stupňa pre časti južného Nórska z dôvodu silného vetra. O niekoľko hodín už strhával strechy a vyvracal stromy. Polície oznámila, že jednu osobu v južnom meste Kristiansand zasiahla do hlavy časť garážovej strechy. V nórskom hlavnom meste Oslo zrušili 33 futbalových zápasov vrátane mládežníckej ligy, informovala tlačová agentúra NTB. Elektrárne odhadli, že výpadky elektriny postihli približne 50.000 domácností v juhonórskom regióne Agder.

Škandináviu zasiahla silná búrka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Lise Aserud / NTB scanpix via AP)

Letová prevádzka na letisku v Osle má podľa očakávania fungovať ako obvykle, ale niekoľko regionálnych letísk na juhu Nórska by mohli postihnúť odklady alebo rušenie letov. Uviedla to verejnoprávna stanica NRK s odvolaním sa na hovorkyňu štátnej spoločnosti Avinor, ktorá v Nórsku prevádzkuje väčšinu civilných letísk. 

Viac o téme: PočasieBúrkaSlovenskoŠkandinávia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu