Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lukratívny Gašparov flek: Médiá zverejnili jeho honorár, naštvaný policajný exprezident reaguje

Tibor Gašpar
Tibor Gašpar (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA/PRAHA - Väčšina ľudí o tom môže len snívať! Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý sa vzdal funkcie po masívnych protestoch na námestiach, kedy tisícky ľudí po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice žiadali jeho hlavu, je poradcom ministerky vnútra Denisy Sakovej. Okrem roho radí aj českému ministerstvu na čele s Janom Hamáčkom. Za pár hodín práce však Gašpar dostáva rozprávkové peniaze.

Na českom ministerstve vnútra zarobil Tibor Gašpar za minulý mesiac 10-tisíc korún, čo je približne 391 eur. Gašpar si však odrobil len 25 hodín. Na hodinu má 400 českých korún. Informoval o tom český portál novinky.cz, ktorý informáciu získal na základe infozákona.

České ministerstvo vnútra je riadené šéfom ČSSD Janom Hamáčkom, ktorý policajného exprezidenta sám oslovil a ponúkol mu túto funkciu. Zožal za to kritiku v podobe otvoreného listu, ktorý mu poslala nezisková vládna organizácia Transparency International. 

Žiadne bonusy

Podľa riaditeľa kabinetu úradu Karla Kortáneka, Gašpar nečerpal žiadne mimoriadne odmeny ani bonusy. "Generál Gašpar uzavrel zmluvu, na základe ktorej má nárok na 400 korún," povedal pre novinky.cz. Honorár mal byť vyplatený za poskytovanie odborných konzultácií napríklad v oblasti platových podmienok bezpečnostných zborov Českej republiky. 

Podľa verejných zdrojov však všetci ostatní poradcovia na vnútre mali na hodinu od 200 do 350 českých korún. Hamáčkovi radí od začiatku augusta. Gašpar je však aj poradcom súčasnej ministerky vnútra na Slovensku, Denisy Sakovej. Tá mu podľa medializovaných informácií sľúbila plat na polovičný úväzok 2030 eur. 

Gašpar reaguje

Bývalý policajný prezident zrejme nepočítal s tým, že jeho odmena za prácu môže byť zverejnená. Na otázky, ktoré sme mu zaslali, reagoval podráždene a s tým, že nám nebude odpovedať. 

"Na vaše otázky nebudem reagovať. Aj tak ich ponúknete čitateľom "nekorektným" spôsobom. Opýtajte sa na obidvoch ministerstvách, ako je to s mojou prácou, respektíve odmenou za vykonanú prácu. Keďže nie som verejne činná osoba, domnievam sa, že to nie je možné zverejniť bez môjho súhlasu," napísal v reakcii pre Topky Gašpar. Českí novinári si vyžiadali informáciu o Gašparovom plate na základe infozákona a české ministerstvo vnútra im ju aj poskytlo.

Gašpar ďalej tvrdí, že nikdy nevykonával nič nemorálne ani neetické. "Dvakrát som prešiel previerkou na prísne tajné. Mám také isté občianske práva ako každý občan tejto krajiny. Cítim sa odborník na bezpečnostnú problematiku. Mimochodom, v roku 2008 ma pozvalo české Transparency International ako školiteľa k metódam v boji proti korupcii na seminár do Českej republiky. Prednášal som najvyšším štátnym zástupcom a funkcionárom polície," dodal Gašpar.

Viac o téme: Ministerstvo vnútraTibor GašparDenisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu