Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovensko nežije farbami, ale predsudkami: VIDEO Nová kampaň spustila vlnu nenávisti a rasizmu

Natalie Dongová sa narodila na Slovensku Slovenke. Aj napriek tomu ju ľudia osočujú. Zobraziť galériu (6)
Natalie Dongová sa narodila na Slovensku Slovenke. Aj napriek tomu ju ľudia osočujú. (Zdroj: absolut)

BRATISLAVA - Slovensko už dávno žije farbami. Poď žiť a nechaj žiť. Tak znie kampaň jednej značky alkoholu, ktorá sa aj takýmto spôsobom snaží bojovať proti nenávisti a rasizmu. V hlavnej úlohe vystupuje Slovenka Natalie Dongová, ktorá si za to vyslúžila obrovské množstvo nenávistných komentárov a reakcií. Zdá sa totiž, že Slovensko nežije farbami, ale predsudkami.

Slovensko žije všetkými farbami
Reklamná kampaň, ktorú spustila značka Absolut, má za pár dní vyše 160-tisíc zhliadnutí. Na sociálnych sieťach však pribúda množstvo rasistických komentárov najmä na hlavnú aktérku kampane Natalie. Tá má mamu Slovenku, narodila sa na Slovensku, no jej otec pochádza z Afriky. Natalie má teda tmavú pleť. A to je problém pre väčšinu Slovákov.

Krásna Slovenka Natália o rasizme: Nájsť si frajera bolo nemožné, chlapci s čiernymi chodiť nechcú

Väčšina z nich totiž nedokáže pochopiť, ako je možné, že dievčina, ktorá sa narodila na Slovensku, má slovenské občianstvo a žije na Slovensku, môže mať inú farbu pleti. Dokonca väčšina z nich ju neváha prirovnať k myšiam, škrečkom, vtákom a rôznym iným zvieratám. Najčastejšie sa objavujú argumenty typu "Keď sa myš narodí v stajni, znamená to, že je kôň?".

Na stránke značky vodky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Absolut)

Na stránke značky vodky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Absolut)

Na stránke značky vodky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Absolut)

Na stránke značky vodky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Absolut)

Na stránke značky vodky
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Absolut)

Predsudky na Slovensku

O tom, že ľudia na Slovensku majú stále veľké predsudky voči inej farby pleti, rase, či národnosti, svedčí aj prieskum, ktorý si dala značka vypracovať. Hoci skúsenosť s človekom s inou farbou pleti má podľa prieskumu len 56 % opýtaných, väčšina z nich by ľudí inej rasy odmietla nielen v rodinnom živote či kruhu priateľov, ale aj pri zábave na párty.

Prieskum sa zameral aj na to, akého partnera by uvítali rodičia pre svoje deti. Výsledkom je, že ako svojho zaťa či nevestu by sme najradšej videli práve belocha. Ide pritom až o 94% opýtaných. Pri ostatných rasách sa stretávame skôr s predsudkami a odmietaním. Niektorí by ešte tolerovali mulata, no najväčší problém by mali s Arabom. 

"Predpokladali sme rôzne typy reakcií, tak pozitívne, ako aj negatívne. Každá jedna pozitívna reakcia a vyjadrenie podpory nás veľmi teší a sme radi, že je medzi nami aj veľa takých, ktorí zdieľajú naše presvedčenie. Každá jedna negatívna reakcia nás mrzí, pretože máme za to, že bez predsudkov a hejtov je svet krajší a že pestrosť nám aj tu na Slovensku všetkým pristane. Väčšiu pestrosť a toleranciu chceme preto podporiť aj konkrétnymi krokmi. Prostredníctvom hudobnej služby Spotify vytvorili špeciálny playlist Slovensko hrá všetkými farbami, do ktorého pesničkou prispeli Separ, Jimmy Pé, Strapo, Fobia Kid a mnohí ďalší. Čím viac budú ľudia playlist počúvať, tým viac ABSOLUT prispeje organizácii Ľudia proti rasizmu," povedala brand manažérka značky Zuzana Magálová.

Viac o téme: RasizmusKampaňPredsudkySlovenskoAbsolut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu