Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európou sa začala šíriť smrteľná hrozba: Stačí poštipnutie komára, ako je na tom Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V Európe sa šíri nebezpečný vírus prenášaný komármi. Západonílskou horúčkou sa toto leto v Chorvátsku nakazili už štyria ľudia. Úrad verejného zdravotníctva SR varuje, že na začiatku augusta sa v štátoch EÚ touto chorobou nakazilo viac než 120 ľudí, najviac v krajinách ako je Taliansko a Grécko, kam najčastejšie smerujú dovolenkári. Horúčkové ochorenie môže skončiť smrťou.

O nových prípadoch nákazy informoval chorvátsky portál dnevnik.hr. Podľa neho v krajine laboratórne potvrdili štyri nové prípady tohto vírusu prenášaného komármi. „Dvaja ľudia boli infikovaní v Osijeku, jeden v Karlovci a posledným je Srb, ktorý krajinu navštívil,“ povedala pre portál epidemiologička Iva Pem Novoselová.

„Na Slovensku ochorenia zatiaľ hlásené neboli,“ povedala Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva SR. Na našom území sa však výskyt infikovaných komárov potvrdil. „V sedemdesiatych rokoch bol západonílsky vírus izolovaný aj z komárov zo Záhorskej nížiny,“ konštatovala Kaššová. Podľa nej však dve až štyri percentá našej populácie má proti tomuto vírusu protilátky.

Situácia inde v Európe však taká ružová nie je. „Od začiatku roka 2018 eviduje Európske centrum pre prevenciu a kontrolu infekčných chorôb celkovo 231 prípadov ochorenia spôsobeného vírusom u ľudí.“ Najviac prípadov hlásia v Taliansku (123), Grécku (59) a susednom Maďarsku (23). Jedna obeť umrela v Rumunsku. Mimo EÚ majú najväčší problém s vírusom v Srbsku, kde bolo zaznamenaných 104 prípadov, vrátane deviatich úmrtí.

Nárast prišiel v Auguste

Situácia sa výrazne zhoršila začiatkom augusta. Evidované prípady z prvého týždňa predstavujú až polovicu všetkých v roku 2018. „V týždni od 3.8.2018 do 9.8.2018 bolo zaznamenaných 120 ochorení, z toho 72 v Taliansku. V Srbsku zaznamenali 32 prípadov ochorenia,“ opísala situáciu Kaššová.

Západonílska horúčka sa prejavuje podobne ako bežná chrípka. „Ide o akútne horúčkové ochorenie s bolesťami hlavy, svalov, kĺbov, hrdla a brucha. Často sa prejavuje výrazná slabosť, nechutenstvo a nutkanie na zvracanie. Niekedy môžu byť aj zväčšené lymfatické uzliny a vyrážka, svetloplachosť. Ojedinele sa môže prejaviť aj vo forme meningitídy, encefalitídy alebo zápalu pečene, pankreasu alebo srdcového svalu. Môže sa končiť smrťou, obvykle však prebehne vo forme necharakteristického horúčkovitého ochorenia, prípadne bezpríznakovo,“ dodala Kaššová.

Viac o téme: VírusOchorenieKomáreEpidémiaZápadonílska horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu