Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Drsný zásah Slovenska proti ruským klamstvám: Pretiekla trpezlivosť, predvolanie diplomata na koberček

Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (2)
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky si vo štvrtok predvolalo chargé d´affaires Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike. Dôvodom bolo šírenie dezinformácií ruským vojenským pridelencom prostredníctvom sociálnych sietí. Na Facebooku totiž zdieľal zavádzajúci článok proruského portálu Hlavné správy.

Hlavné správy s odvolaním sa na ruský portál Politikus vychádzajú zo správy OSN, v ktorej sa komisár pre ľudské práva venuje porušovaniu práv v oblasti Donbasu v roku 2014. Médium porušovanie ľudských práv a páchanie vojnových zločinov interpretuje skreslene. Podľa neho sa totiž porušovania práv dopúšťala iba ukrajinská strana a jej dobrovoľnícke batalióny. Účasť ruskej strany vôbec nespomína.

Počínanie zástupcu veľvyslanca je podľa slovenskej diplomacie „v rozpore so záujmom rozvíjať dobré vzťahy medzi oboma krajinami“. „Zástupca veľvyslanca Ruskej federácie bol upozornený, že je kategoricky neprípustné, aby vyhlásenia Úradu pridelenca obrany Ruskej federácie a predstaviteľov Ruskej federácie v Slovenskej republike zasahovali do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky,“ napísal tlačový odbor ministerstva, ktorý požaduje, aby svoje vyhlásenia orgány zakladali výlučne na pravdivých informáciách.

„Ministerstvo vyjadrilo znepokojenie nad tým, že Úrad pridelenca neobjektívne zhodnotil správu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva - osobitne v častiach, ktoré sa týkajú činnosti ukrajinských ozbrojených síl pri ochrane územia Ukrajiny, pričom boli vedome ignorované pasáže správy o účasti ruských občanov v konflikte,“ upozornili. Diplomacia okrem iného vyjadrila nad článkom Hlavných správ rozhorčenie kvôli častiam, v ktorých slovenských predstaviteľov obviňujú z klamania.

Drsný zásah Slovenska proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Úrad pridelenca obrany RF na Slovensku)

Viac o téme: RuskoUkrajinaMiroslav LajčákDonbasMinisterstvo zahraničných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu