Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Prvá veľká predpoveď na jeseň: FOTO Po pekelných horúčavách čakajte ešte horšie! Už v októbri

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Vyzerá to tak, že tohtoročná jeseň bude iná ako všetky ostatné. Vyplýva to z najnovšej predpovede meteorológa Pavla Matejoviča, ktorý exkluzívne pre Topky.sk povedal, že toto leto sme zažili najdlhšiu vlnu horúčav. Preto by mala nasledovať teplá jeseň. Má to však jeden háčik. Často sa totiž stáva, že po veľmi teplom lete nastupuje skoré výrazné ochladenie.

Vysoké teploty sa udržia do konca augusta

Podľa predpokladu uznávaného meteorológa Pavla Matejoviča by sa malo teplé letné počasie udržať do konca augusta. „Meteorologické leto sa u nás skončí až 31. augusta, no už teraz môžeme povedať, že skončí ako jedno z najteplejších liet od začiatku meteorologických pozorovaní,“ povedal klimatológ, pričom na meteorologickej stanici Hurbanovo, kde sa pozoruje počasie od roku 1871, skončí asi ako šieste až siedme najteplejšie.

Priemerná teplota liet v Hurbanove od roku 1871. Posledná hodnota je odhadovaná teplota tohto leta.
Zobraziť galériu (6)
Priemerná teplota liet v Hurbanove od roku 1871. Posledná hodnota je odhadovaná teplota tohto leta.  (Zdroj: SHMÚ)

Podobne tomu bude aj na ostatnom území Slovenska. „Jeho kladná odchýlka by mala byť asi +3 stupne Celzia od dlhodobého priemeru rokov 1901 až 2000. Na Slovensku sme mali najteplejšie letá v rokoch 2003 a 2015,“ informoval Matejovič.

Tohtoročné leto bolo tropické

Meteorológ zdôraznil, že toto leto sme zažili najdlhšiu vlnu horúčav. „Trvala až 21 dní a skončila len pre pád dňami. No teplé počasie stále pokračuje,“ doplnil.

Predpoveď na jeseň 2018.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Výhľad na jeseň 2018

Matejovič prezradil, že po teplom lete zvyčajne nasleduje teplá jeseň, ktorú predpokladajú aj prognostické modely. „Jeseň by mala byť teplá na väčšej časti európskeho kontinentu. To však neznamená, že celú jeseň bude babie leto, alebo že jeseň bude len pokračovaním leta. V posledných 20 rokoch sa totiž často stáva, že po veľmi teplom lete nastupuje skoré výrazné ochladenie napriek tomu, že jeseň je v priemere teplá,“ vysvetlil meteorológ.

Predpokladané odchýlky teploty vzduchu v septembri 2018 v Európe.
Zobraziť galériu (6)
Predpokladané odchýlky teploty vzduchu v septembri 2018 v Európe.  (Zdroj: SHMÚ)

Zdôraznil, že náhle a výrazné ochladenie nastupuje pritom už v októbri a dokonca pri ňom zvykne snežiť aj v nížinách. „Napríklad v Bratislave snežilo v roku 1994 po veľmi teplom lete už 7. októbra. Aj v roku 2009 pozorovali sneženie na bratislavskom letisku už 15. októbra. Rekord prvého dňa so snehovou pokrývkou bol zase prekonaný 24. októbra 2003, pričom aj leto 2003 patrilo medzi najteplejšie letá v histórii meteorologických pozorovaní. Na bratislavskej Kolibe napadol sneh aj 29. októbra 2012. V ten istý deň nasnežilo aj na Záhorí,“ zhrnul odborník.

Predpokladané odchýlky teploty vzduchu v októbri 2018 v Európe.
Zobraziť galériu (6)
Predpokladané odchýlky teploty vzduchu v októbri 2018 v Európe.  (Zdroj: SHMÚ)

Minulý rok sa podľa jeho slov na konci októbra v nížinách východného Slovenska zase objavili snehové vločky.

Predpokladané odchýlky teploty vzduchu v novembri 2018 v Európe.
Zobraziť galériu (6)
Predpokladané odchýlky teploty vzduchu v novembri 2018 v Európe.  (Zdroj: SHMÚ)

„Po náhlom ochladení sa potom síce oteplí, ale na pocit to pôsobí, akoby sme z leta prešli priamo do zimy,“ dodal s pripomenutím, že podobné situácie sa vyskytujú aj na jar. „Aj toto je jeden z charakteristických prejavov klimatickej zmeny,“ uzavrel Matejovič.

 

Viac o téme: JeseňPredpoveďMeteorológ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu