Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Veľký ROZHOVOR o osýpkach: Ochorenie sa šíri Slovenskom, takto sa môžete najúčinnejšie brániť

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na východe Slovenska vypukla epidémia osýpok, akú sme nezažili posledných 20 rokov. Prípady nakazených detí, ale aj dospelých, pribúdajú naozaj rýchlo. Zatiaľ sa epidémiu nepodarilo zastaviť. Okrem Michaloviec sa však osýpky šíria aj do ďalších miest. Potvrdené sú prípady v Trebišove a Vranove nad Topľou. Problémy rôzneho charakteru sa týkajú aj očkovania. Topky sa pýtali za vás otázky, ktoré je v prípade epidémie dobre vedieť.

Na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice je aktuálne hospitalizovaných 15 pacientov s osýpkami, z toho piati boli novoprijatí počas utorka. Od začiatku epidémie nemocnica hospitalizovala celkovo 220 pacientov a ďalších takmer 80 ambulantne ošetrila. Laboratórne výsledky potvrdili ochorenie na osýpky v prípade dieťaťa z Trebišova. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia. Zároveň potvrdila výskyt osýpok u dieťaťa vo Vranove nad Topľou. Ide o nové lokality výskytu osýpok na dolnom Zemplíne. Odpovede pripravili pre Topky odborníci z Odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Ako sa najúčinnejšie brániť proti osýpkam?

Jedinú špecifickú prevenciu proti tomuto vírusovému ochoreniu predstavuje očkovanie. Kľúčové je predovšetkým očkovanie u malých detí, u ktorých môže zabrániť vzniku závažných komplikácií tohto ochorenia, ako je zápal pľúc alebo zápal mozgu. Okrem očkovania sa v prevencii uplatňujú všeobecné preventívne opatrenia pred infekciami dýchacích ciest, ako je osobná hygiena, hygiena prostredia, časté vetranie a vyhýbanie sa chorým osobám s príznakmi respiračného ochorenia sprevádzaného vyrážkami na koži.


MIMORIADNA situácia v Michalovciach: Zasadá krízový štáb, lekári odhalili hrozivú skutočnosť


Je zrejmé, že nič iné, ako očkovanie, nepomôže. Čo by mali spraviť ľudia (deti alebo dospelí), ktorí neboli očkovaní?

Rodičia by mali dať svoje deti očkovať podľa platného očkovacieho kalendára. Odporúčame rodičom, ktorí nedali zaočkovať svoje deti nielen proti osýpkam, z dôvodu vedecky nepotvrdených informácií a argumentov zo strany antivakcinačných aktivistov, aby kontaktovali ich pediatra a prediskutovali možnosť zaočkovania svojich detí.

Nezaočkované dieťa je vnímavé voči infekcii a je vhodným terénom pre jej ďalšie šírenie. Rodičia, ktorí odmietnu povinné očkovanie, ohrozujú tým nielen zdravie ich dieťaťa, ale v prípade, že ich dieťa ochorie, ohrozuje aj iné deti,  ktoré z dôvodu trvalých kontraindikácii, alebo nízkeho veku nemôžu byť očkované. Odmietanie povinného očkovania je vedomé rozhodnutie rodiča o vystavení dieťaťa možnosti ochorieť na závažné, život ohrozujúce infekcie v budúcnosti.

Veľký ROZHOVOR o osýpkach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Ak majú ľudia povinné očkovanie, treba sa v dospelosti preočkovať? Ak áno, kedy?

Bežne sa očkovanie ani preočkovanie dospelých nevykonáva. Očkujú sa predovšetkým vnímavé osoby v ohnisku nákazy, ktoré boli v kontakte s chorým, a ktoré sú podozrivé z nákazy.  Za vnímavé osoby sa považujú okrem detí aj dospelé osoby, ktoré nemajú záznam v zdravotnej dokumentácii o prekonaní ochorenia na osýpky alebo záznam o očkovaní proti osýpkam dvomi dávkami vakcíny.

Ako dlho trvá, kým zaberie očkovanie (u dospelých a u detí)?

Tvorba ochranných protilátok po očkovaní trvá 10 – 14 dní rovnako u detí aj u dospelých.

Je očkovanie účinné aj v dospelosti (koľko vakcín je potrebných)?

V súčasnosti používané v SR trivalentné očkovacie látky na očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) sú považované za vysoko imunogénne. Či je očkovanie účinné aj v dospelosti, ukáže realizácia tohtoročného Imunologického prehľadu (IP). IP sa v súčasnosti zameriava na zistenie úrovne protilátok aj proti osýpkam, mumpsu, ružienke, ktorého cieľom je získať obraz o dynamike protilátok a urobiť odhad záťaže týchto ochorení. Výsledky IP poskytnú údaje o vnímavej populácii a očakávaných rizikách vzniku ohnísk nákazy. Identifikácia vnímavej populácie a populácie s nízkou imunitnou odpoveďou umožní prehodnotiť v prípade potreby, vhodne upraviť alebo zmeniť používanú stratégiu očkovania.

Veľký ROZHOVOR o osýpkach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Povinné očkovanie je v 15. mesiaci a v 11. roku. Pokiaľ toto očkovanie rodičia u detí premeškali, aký je ďalší postup?

Deti sa v SR povinne očkujú proti osýpkam v 15. až 18. mesiaci života v rámci pravidelného povinného očkovania, preočkovávajú sa v 11. roku života. Očkovanie v iných termínoch upravuje „Odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o očkovacích postupoch vykonávaných v inom veku a inom intervale ako v rámci schémy pravidelného povinného očkovania osôb v Slovenskej republike“ uverejneného vo Vestníku MZ SR, čiastka 7 – 13 zo dňa 13. marca 2017, podľa ktorého by očkujúci lekári mali postupovať.

Kolujú informácie, že ľudia narodení v rokoch 1968 až 1985 boli očkovaní tzv. nestálymi vakcínami a sú v rizikovej skupine. Ako dlho je táto informácia známa (odkiaľ koluje)?

Očkovanie MMR vakcínou je v prevencii osýpok vysoko účinné. Dve dávky MMR vakcíny zabezpečia približne 97% účinnosť, jedna vakcína približne 93% účinnosť v prevencii osýpok.

Na osýpky môžu ochorieť aj očkované osoby, pokiaľ sa im po očkovaní nevytvorí dostatočná hladina ochranných protilátok proti tomuto ochoreniu, alebo nebol dodržaný chladový reťazec, t. j. očkovacie látky neboli skladované v chladničke pri výrobcom požadovanej teplote. 

Povinné očkovanie proti osýpkam sa začalo u nás vykonávať v roku 1969. Prvý očkovaný ročník narodenia bol 1968. Z dospelých za rizikovú skupinu môžeme zaradiť vekovú skupinu 30 až 45 (49). Táto časť populácie narodená v rokoch 1968 až 1985 bola opakovane očkovaná v období rokov 1968 až 1984. Išlo o povinné očkovanie, v tej dobe neodmietané, dosahovaná bola vysoká úroveň zaočkovanosti. V rámci IP v SR v roku 2002 a IP ČR 2013 v týchto ročníkoch narodenia u očkovaných jednotlivcov bol zistený nižší podiel s pozitivitou protilátok (od 86 % v ročníku narodenia 1983 do 95 % v ročníku narodenia 1984).

Veľký ROZHOVOR o osýpkach:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento stav sa vysvetľuje aplikáciou vakcíny, ktorá nebola stabilná. Podmienkou jej skladovania bolo uloženie pri teplote -20 °C, čo v tom čase nebolo možné zabezpečiť na jednotlivých pediatrických obvodoch. Nová stabilnejšia vakcína (uskladňovaná v chladničke pri teplote 4 – 8 °C) bola k dispozícii od polovice osemdesiatych rokov 20. storočia). Osoby narodené pred začiatkom povinného očkovania väčšinou osýpky prekonali a mali by byť voči nákaze imúnne (postinfekčná imunita). V súčasnosti používané v SR trivalentné očkovacie látky na očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) sú považované za vysoko imunogénne.

Táto informácia je uverejnená aj v publikácii Henriety Hudečkovej a Daniela Ševčoviča „Biomatematické modelovanie a vyhodnocovanie indikátorov očkovania ochorení preventabilných očkovaním“, ktorú vydali v roku 2017.

Je to pravda? Mali by sa teda preočkovať? Do akej miery je to potom účinné?

Tieto osoby môžu požiadať všeobecného lekára o vyšetrenie ochranných protilátok proti osýpkam. V prípade nedostatočnej hladiny protilátok môže byť takáto osoba proti osýpkam preočkovaná na vlastnú žiadosť.

Čo čaká človeka, ktorý sa nakazí osýpkami? Ktorá kategória je najviac ohrozená? Aké sa prejavujú osýpky a aké sú následky ochorenia?

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie patrí k najnákazlivejším prenosným ochoreniam a rýchlo sa šíri vzduchom najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Inkubačný čas je približne 10 dní. Je to čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia.

Ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Na vrchole teploty sa objavuje splývavá vyrážka, najprv za ušami, potom na tvári, trupe a končatinách. Do štyroch dní sa rozšíri na celé telo. Prameň pôvodcu nákazy je chorý človek v počiatočnom štádiu ochorenia (ešte pred objavením sa vyrážky). Ochorenie sa prenáša vzduchom kontaminovaným výlučkami horných dýchacích ciest chorého človeka. Imunita po prekonaní ochorenia je dlhodobá.

Epidémia osýpok stále nie je pod kontrolou a prípady nakazených pribúdajú aj v ďalších mestách. Aký je najúčinnejší spôsob na zastavenie epidémie?

V prípade osýpok je kľúčové plniť protiepidemické opatrenia, pretože ide o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré sa šíri vzduchom (kvapôčkovou infekciou) a infekčným aerosolom vznikajúcim pri kašľaní a kýchaní.

Epidémia osýpok sa na dolnom Zemplíne začala šíriť začiatkom mája. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach evidoval k pondelku (23.7.) 279 prípadov osýpok, z toho 150 bolo laboratórne potvrdených. V okrese Michalovce išlo o 270 ochorení, najviac v Michalovciach (114) a Veľkých Kapušanoch (61). V susednom Sobranskom okrese ich zaznamenali deväť. V súvislosti s epidémiou osýpok vyhlásili pre okres Michalovce mimoriadnu situáciu. Prijaté boli viaceré opatrenia na zamedzenie šírenia tohto vysoko nákazlivého ochorenia vrátane očkovania.

Viac o téme: EpidémiaOsýpkyMichalovceÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu