Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Talianska mafia na Slovensku: Chápadlá drogového kartelu až v Tatrách, výnosný biznis s banánmi

Vľavo: Rafael Aquino, brat Silvia Aquina Zobraziť galériu (5)
Vľavo: Rafael Aquino, brat Silvia Aquina (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Chápadlá drogového kartelu prenikli až na Slovensko. Podľa najnovších zistení sa taliansky klan Aquinovcov na čele s nebohým Silviom Aquinom činil na Slovensku - a nebolo to nič marginálne.

Portál Aktuality.sk dnes zverejnil článok, ktorým pokračuje v práci zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Venuje sa práve rodine Aquinovcov, ktorá je známa najmä pre pašovanie drog.

Silvio Aquino bol Talian, hoci sa narodil v Belgicku. Tam sa jeho rodina presťahovala v druhej polovici 60. rokov minulého storočia, pričom na severe krajiny si aj naďalej udržala kontakty. Aquino žil so svojím otcom v meste Maasmechelen neďaleko holandských hraníc. „Som z ulice, unášal som ľudí. Robil som to celý život,“ hovorieval.

Ako informuje portál, Aquino patril medzi najznámejšie postavy pašovania a obchodovania s drogami. Počas svojho života bol trikrát zatknutý, naposledy v roku 2014. 

Lucio Aquino
Zobraziť galériu (5)
Lucio Aquino  (Zdroj: profimedia.sk)

Náhly koniec

Život Silvia Aquina náhle vyhasol pred tromi rokmi. V tom čase už bol hlavným podozrivým v jednom z najväčších drogových procesov v Belgicku. Patril totiž medzi 34 obvinených, zabavených malo byť viac ako 8 miliónov eur, pričom konečný verdikt súdu padol 1. februára 2017. 

24. augusta 2015, niekoľko dní predtým, ako mal vypovedať, išiel Aquino s manželkou, Slovenkou Silviou Liškovou, autom domov. Neďaleko Maasmechelenu ho niekoľko útočníkov obkľúčilo a zastrelilo, jeho žena skončila so zraneniami tváre. Vraždiť mal bosniacky klan Hamidovičovcov, ktorého členovia sú za čin stíhaní.

Osudová Slovenka 

Už spomenutá Slovenka Silvia Lišková mala byť dôležitou súčasťou jeho života, keďže s ňou preberal aj každodennú prácu. Pomenoval po nej dokonca aj luxusnú vilu, v ktorej s ňou žil ako v pevnosti.

Hlavnými členmi klanu boli okrem Silvia Aquina jeho bratia, pričom za samotného "dona" sa považoval aj jeho najstarší brat Rafael. Silvio sa ale spoliehal aj na sieť spolupracovníkov. Takto fungoval aj najvýnosnejší biznis klanu - pašovanie drog cez rotterdamský prístav. Cez ten má ísť viac ako 50% dovezeného kokaínu do Európy.

Podľa vyšetrovacieho spisu mali priamo v prístave dvoch ľudí, vďaka ktorým všetko prebiehalo hladko. Podľa odhadov mala rodina Aquinovcov v roku 2014 doviezť 5% všetkého zabaveného kokaínu na starom kontinente. Ako informujú Aktuality.sk, za osem mesiacov, čo ju polícia sledovala, mohla zarobiť najmenej 20 miliónov eur.

Pohreb Silvia Aquina
Zobraziť galériu (5)
Pohreb Silvia Aquina  (Zdroj: profimedia.sk)

Kokaín z Kolumbie

Aquinovci pašovali kokaín z Kolumbie s pomocou banánov. Ovocie totiž patrí do kategórie rýchle sa kaziaceho tovaru, čo zrýchľuje colný proces. Prostredníctvom siete spolupracovníkov, ktorí predávali banány do obchodov s potravinami, tak maskovali výnosný obchod. 

Drogy išli najprv do prístavu v Antverpách, kde robotník Marinus Simons a zapisovateľka pre belgického dovozcu ovocia Sabina Nestorová zaistili, aby kontroly prebehli bez problémov. Sieť fungovala dokonca aj na Slovensku.

Prepojenie na Slovensko

Niekoľko mesiacov predtým, než zavraždili Jána Kuciaka, sa začali novinári spolu s ním venovať finančnej stope, ktorá viedla do Starej Lesnej na Slovensku. Aquinovci totiž riešili tradičný problém organizovaného zločinu. Museli zlegalizovať veľký objem nelegálnych peňazí. Silvio Aquino poznal Starú Lesnú vďaka svojej manželke.

Lišková predtým pracovala v hoteli Kontakt Wellness Hotel. V septembri 2012 ponúkol Silvio Aquino podnikateľovi Pavlovi Miškovovi, majiteľovi rezortu, že kúpi rezort za 3 milióny eur. Miškov v minulosti zbohatol vďaka tomu, že patril k blízkym ľuďom Alexandra Rezeša, bývalého majiteľa Východoslovenských železiarní (VSŽ). Dnes Miškov vlastní niekoľko spoločností, pozemkov a nehnuteľností v južnej Európe.

Hotel Kontakt Wellness
Zobraziť galériu (5)
Hotel Kontakt Wellness  (Zdroj: hotelkontakt.sk)

Pochybné transakcie

Predaj hotela Aquinovi prešiel oficiálne cez ich účtovníka Vezia Di Passia, ktorý kúpil hotel cez svoju spoločnosť Aringo NV a stal sa oficiálnym kupujúcim. Podľa súdu šlo o stratégiu Aquina, aby ho nespájali s praním špinavých peňazí. Di Passio na súde tvrdil, že si peniaze na nákup zarobil sám. Nakoniec sa ukázalo, že si ich sám zarobiť nemohol, no nepodarilo sa preukázať, že by peniaze na nákup pochádzali z nelegálnej činnosti. Bol uznaný vinným z napomáhania zločineckej organizácii.

Di Passio tvrdí, že po ňom išli prokurátori, pretože ani sám Aquino nemal žiadny majetok, ktorý by mu mohli zabaviť. Aquino vyšetrovateľom povedal, že by nikdy taký zlý obchod neuzavrel. Žalobcovia sa pomýlili aj podľa Miškova. Prostredníctvom svojho právnika pre aktuality.sk povedal, že hotel nepredal ani Aquinovcom, ani Di Passiovi, ale že predal akcie svojej spoločnosti Kontakt M spoločnosti patriacej účtovníkovi.

„Bábkový“ riaditeľ hotela Miškov

V mailoch sa Miškov dištancoval od Aquinovcov. Sám sa označil za známeho a čestného podnikateľa, no podľa rozsudku bol Miškov „bábkovým“ riaditeľom hotela, ktorý konal na príkaz Aquina. V júli 2013 zatkli Miškova na príkaz belgických úradov na ostrove Tenerife. Zadržaný bol dva dni, po výsluchoch ho bez vznesenia obvinenia prepustili. Podľa Miškova šlo o procesnú chybu, podľa anonymného zdroja zo súdu to procesná chyba nebola.

Podľa neho Miškova vypočúvali kvôli jeho úlohe v schéme na pranie peňazí a Aquina a jeho manželku poznal mnoho rokov. Aquino mal v hoteli zriadiť niečo ako slovenskú operačnú základňu. V Starej Lesnej si manželia zriadili modernú luxusnú rezidenciu s garážami a bazénom. Rezidencia je takmer hotová a je napísaná na Silviu Liškovú.

Július Rezeš a Pavol Miškov
Zobraziť galériu (5)
Július Rezeš a Pavol Miškov  (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Ananásy miesto banánov

Tento pozemok susedí s penziónom Solvo, ktorý spravovala talianska rodina Vadalovcov. Kuciak však nestihol odkryť všetky prepojenia medzi Vadalovcami a Aquinovcami. Lišková má okrem hotela a rezidencie na Slovensku firmu Silvis, ktorá je stále aktívna a riadi ju s bratom Borisom. Tržby za rok 2017 boli podľa Finstatu vyše 1,6 milióna eur.

Kartel Aquinovcov sa podarilo polícii ochromiť v Belgicku, no právne prekážky im zabránili odhaliť celú sieť. Činnosť belgickej polície bola obmedzená hranicami Belgicka, odhaliť totožnosť niektorých kľúčových osôb kartelu preto nebolo možné. Jedným z neznámych bol aj narkoobchodník v Holandsku, ktorý mal na starosti distribúciu „maskovacích“ banánov na Slovensko.

V policajných záznamoch vystupuje pod prezývkou „El Loco“, nič viac sa o ňom nevie. Banány neskôr vystriedali ananásy. V roku 2016 obdržala Aquinova firma zásielky ananásov od kostarickej spoločnosti Comercializadore de Pina, ktorá je kostarickej aj talianskej firme dobre známa.

Dobre fungujúci biznis

Polície oboch krajín niekoľkokrát pristihli lode tejto firmy pri prevoze kokaínu v kontajneroch na ovocie. Majiteľom firmy je Kostaričan German Andres Montero Picado, jeho zatknutie však dovoz nezastavilo. V decembri 2014 zachytili ďalší kontajner spoločnosti v Rotterdame. Bolo v ňom 3,5 tony kokaínu určeného pre taliansku ‘Ndranghetu.

Ako pripomínajú Aktuality, v októbri 2015 si talianska protimafiánska polícia spoločne s FBI posvietila na bunku ´Ndranghety v New Yorku. Zameriavala sa na obchod s kokaínom, zásielky im mala dodávať opäť firma Comercializadora de Pina. Biznis funguje naďalej.

Viac o téme: Ján KuciakSilvio Aquino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu