Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké VAROVANIE pred lejakmi a povodňami: Výstrahy 2. stupňa, záver týždňa nepoteší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slovenskí meteorológovia vo svojej predpovedi uviedli, že intenzívne lejaky môžu pretrvať až do piatka. Lokálne sa dokonca môžu vyskytnúť aj povodne, pred ktorými boli vydané výstrahy prvého a druhého stupňa. Výdatné zrážky hrozia najmä na severe Slovenska, kde môže napršať až 120 milimetrov zrážok.

Naša krajina je aktuálne vystavená veľmi vlhkému vzduchu a severnému prúdeniu, čo prináša rozsiahle zrážky.

Výstraha 1. stupňa pred dažďom

Najväčšie riziko hrozí na severe Slovenska, kde v priebehu 24 hodín spadlo viac než 100 milimetrov zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti varuje, že dnes môže na severe intenzívne pršať a lokálne sa môžu vyskytnúť aj povodne z trvalého dažďa.

Výstraha 1. stupňa pred dažďom platí do 20. júla do 10:00 hodiny.
Zobraziť galériu (4)
Výstraha 1. stupňa pred dažďom platí do 20. júla do 10:00 hodiny.  (Zdroj: SHMÚ)

„Vzhľadom na predchádzajúce zrážky a hydrologickú situáciu predstavuje tento úhrn zrážok potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádzajú meteorológovia.

Pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Poprad a Kežmarok platí výstraha prvého stupňa s platnosťou do 20. júla do 10. hodiny, pričom SHMÚ tu očakáva úhrn zrážok od 20 do 35 milimetrov.

Výstraha 2. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa 

Hydrologické výstrahy 2. stupňa pred povodňou z trvalého dažďa sú vyhlásené pre okresy Liptovský Mikuláš, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Výstraha 1. stupňa bola vydaná pre okres Námestovo, Tvrdošín a Poprad s platnosťou do štvrtka do 19. hodiny.

Hydrologická výstraha 2. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa, ktorá platí do 19:00 hodiny.
Zobraziť galériu (4)
Hydrologická výstraha 2. stupňa pred povodňami z trvalého dažďa, ktorá platí do 19:00 hodiny.  (Zdroj: SHMÚ)

Ako bude dnes?

Po okraji tlakovej níže so stredom nad západným Ruskom bude od severu do našej oblasti aj naďalej prúdiť vlhký vzduch.

Predpoveď počasia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk, )

Vo štvrtok bude prevládať oblačné až zamračené počasie, na východe sa vyskytne aj zmenšená oblačnosť. Miestami, hlavne v severnej polovici územia, hrozí dážď alebo prehánky. Na juhozápade sa vyskytnú zrážky len ojedinele. Na východe a v Banskobystrickom kraji ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota vystúpi na 23 až 28 stupňov, v Žilinskom a Trenčianskom kraji a na severnom Spiši na 18 až 23 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 13 stupňov. Fúkať má severozápadný až severný vietor rýchlosťou 2 až 7 metrov za sekundu (5 až 25 kilometrov za hodinu), na juhozápade a juhovýchode do 9 metrov za sekundu (30 kilometrov za hodinu), v nárazoch okolo 14 metrov za sekundu (45 kilometrov za hodinu). Meteorológovia predpokladajú, že k večeru bude vietor slabnúť.

Predpokladané množstvo zrážok do 5 milimetrov, ojedinele, najmä na severe, do 15 milimetrov.

Viac o téme: BúrkyPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu