Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slováci, POZOR! Meteorológovia zvýšili výstrahu, pripravte sa na silné lejaky a vietor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počasie bude v najbližších dňoch ovplyvňovať prílev vlhkého vzduchu, čo prinesie výdatné zrážky. V tejto súvislosti vydali meteorológovia na dnešný deň výstrahu prvého a druhého stupňa pred vetrom i dažďom najmä pre západ a sever Slovenska. Predpokladá sa, že najviac zrážok spadne vo štvrtok na severe územia, kde môže napršať až 120 milimetrov zrážok.

Výstraha 1. stupňa pred vetrom

Slovenskí meteorológovia vydali na dnes výstrahu prvého stupňa pred vetrom, ktorá platí od 11:00 do 18:00 hodiny pre okresy Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Topoľčany, Zlaté Moravce, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Piešťany a Trnava.

Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 18 až 22 metrov za sekundu (65 až 80 kilometrov za hodinu). „Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ varujú meteorológovia.

Výstrahy prvého stupňa pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha 1. a 2. stupňa pred dažďom

Slovenský hyrdometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred dažďom od utorka 17. júla od 13:00 hodiny do štvrtka 19. júla do 12:00 hodiny. Vzťahuje sa na Ilavu, Považskú Bystricu, Púchov, Kežmarok, Starú Ľubovňu, Bytču, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Ružomberok, Čadcu a Žilinu.

Úhrn zrážok 40 až 80 milimetrov sa očakáva najmä v okrese Liptovský Mikuláš. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ informoval SHMÚ.

Výstraha 2. stupňa pred dažďom platí od 17. júla od 12:00 hodiny do 19. júla do 20:00 hodiny pre Námestovo, Poprad a Tvrdošín. V okrese Tvrdošín sa miestami, najmä na severných návetriach, očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 60 až 120 milimetrov.

Počasie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ,)

Na krátkodobé lejaky upozornil SHMÚ aj na svojej sociálnej sieti Facebook. „Cez juhozápad Slovenska aktuálne prechádza línia prehánok a búrok, ktorá prináša krátkodobé lejaky, ktoré však trvajú len krátko,“ píše s tým, že vietor lokálne dosahuje rýchlosť v nárazoch 60 až 75 kilometrov za hodinu.

Ako bude dnes?

Dnešný deň bude oblačné až zamračené počasie a na mnohých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky. Ojedinele, najmä na severných návetriach hôr severného Slovenska, hrozia aj intenzívne zrážky. Najvyššia denná teplota bude 21 až 26, v Žilinskom kraji a na Spiši 17 až 21 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov bude okolo 13 stupňov. Fúkať bude prevažne severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 7 metrov za sekundu (5 až 25 kilometrov za hodinu), na západe 7 až 13 metrov za sekundu (20 až 45 kilometrov za hodinu) a tu v nárazoch 17 až 22 metrov za sekundu (60 až 80 kilometrov za hodinu).

Počasie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: predpovede.topky.sk)

Predpokladané množstvo zrážok je do 10 milimetrov, ojedinele, najmä na severe môže spadnúť 10 až 30 milimetrov.


Prečítajte si aj: Meteorológ prezradil PREDPOVEĎ na júl: Teploty vystúpia nad 30 stupňov, prídu aj trópy?


Viac o téme: PredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu