Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Meteorológ prezradil PREDPOVEĎ na júl: Teploty vystúpia nad 30 stupňov, prídu aj trópy?

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Zdá sa, že sa máme na čo tešiť. Prvá polovica júla bola teplotne normálna s primeraným množstvom slnka a častejšími zrážkami na západe a na juhu. Vyzerá to tak, že aj zvyšok mesiaca bude príjemne teplý. Teploty sa budú zvyšovať a vystúpia mierne nad 30 stupňov.

Prvá polovica tohtoročného júla bola na Slovensku teplotne normálna s primeraným množstvom slnečného svitu. Veľké rozdiely v jednotlivých častiach krajiny zaznamenali meteorológovia v úhrnoch zrážok. Na sociálnej sieti to uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológ prezradil PREDPOVEĎ na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Do konca mesiaca sa oteplí ešte viac

Informoval, že teplotná odchýlka voči normálu z rokov 1981 až 2010 bola na celom území Slovenska v rozmedzí -0,9 až +0,5°C. V prvej polovici júla nezaznamenali žiadny výraznejší príliv veľmi teplého vzduchu. „Možno povedať aj to, že na väčšine nášho územia sme mali primerané množstvo slnečného svitu,“ konštatoval SHMÚ. „Od začiatku júla u nás prevláda mierne teplé letné počasie, pričom teplota sa pohybuje okolo dlhodobého priemeru, resp. slabo nad priemerom,“ uviedol pre Topky meteorológ Pavel Matejovič.

Meteorológ prezradil PREDPOVEĎ na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa meteorológa bude podobné počasie pokračovať aj v najbližších dňoch. „Po 25. júli k nám podľa aktuálnych prognostických modelov začne prúdiť teplejší vzduch od juhu, teda teploty budú stúpať. Nepôjde však pravdepodobne o nejakú úmornú vlnu horúčav, maximá budú vystupovať mierne nad 30 °C, teda mierne teplé počasie bude zrejme pretrvávať až do konca tohto mesiaca,“ povedal.

Leto bude zrejme nadpriemerne teplé

„Priemerná teplota prvej polovice meteorologického leta (1. jún – 15. júl) má však kladnú odchýlku od dlhodobého priemeru asi +2 °C, leto ako celok teda skončí s najväčšou pravdepodobnosťou ako teplotne nadnormálne,“ dodal Matejovič s tým, že o prognózach na august je ešte predčasné hovoriť.

Meteorológ prezradil PREDPOVEĎ na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Úrad zaznamenal rozdiely v celkovom úhrne zrážok naprieč územím Slovenska. „Za prvých dvanásť dní júla sú na našom území, predovšetkým kvôli búrkam, veľké rozdiely. Zväčša spadlo od 10 do 30 milimetrov zrážok, ale napríklad Dolný Hričov pri Žiline mal len 4 milimetre a Kamenica nad Cirochou dokonca iba jeden. Naopak, Kuchyňa na Záhorí hlásila 57 milimetrov a Rastislavice v okrese Nové Zámky dokonca až 94,“ doplnili meteorológovia. V prvej polovici júla nebol zaznamenaný žiadny výraznejší príliv teplého vzduchu z juhozápadu. Nad strednou Európou sa často nachádzala tlaková níž.

Meteorológ prezradil PREDPOVEĎ na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: JúlPočasiePrognózySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu