Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Idete pracovať do zahraničia? POZOR na podvodné ponuky, neskončite ako biele mäso!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Pri hľadaní práce v zahraničí na nás striehne množstvo rizík. Okrem bežných zločinov, ako sú krádeže či podvody, je tu aj hrozba, že sa staneme obeťami obchodovania s ľuďmi. Ministerstvo vnútra preto v spolupráci s autobusovým dopravcom Slovak Lines v júni tohto roka začali informačnú kampaň.

V rámci informačnej kampane sa môžu cestujúci prostredníctvom letákov dozvedieť základné rady a fakty spojené s prevenciou obchodovania s ľuďmi a kriminality. Množstvo rád a poradenstvo ponúka informačné centrum ministerstva. „V júni 2018 Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi  a prevenciu kriminality Ministerstva vnútra SR v spolupráci s autobusovým dopravcom Slovak Lines spustilo preventívnu kampaň v boji proti obchodovaniu s ľuďmi s názvom 'Dobré rady pred vycestovaním',“ informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Pozor na riziká

Práca v zahraničí je pre mnohých výborným spôsobom, ako si zarobiť, spoznať iné kultúry a zdokonaliť sa v cudzích jazykoch. Ako každé cestovanie, aj toto je však spojené s množstvom rizík a nástrah. V súvislosti s prácou sa otvárajú dvere pre podvodníkov a kriminálnikov, na ktorých triky môžeme ľahko naletieť.

Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality preto ľuďom radí, ako pred podpisom pracovnej zmluvy postupovať. „Mnohé rady sú využiteľné aj pri rekreačnom cestovaní do zahraničia a ich dodržiavaním je možné predísť zbytočným problémom a nekomfortným situáciám,“ odporúča Paulenová

Podľa ministerstva by sa mal každý uchádzač o prácu v zahraničí v prvom rade pozrieť na zoznam oficiálnych sprostredkovateľských agentúr, ktorý nájde na stránke aj na ústredí Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Ten okrem zoznamu agentúr zverejňuje aj vlastnú ponuku voľných pracovných miest. Tú uchádzačom radi poskytnú aj poradcovia Európskych služieb zamestnanosti (EURES).

Pozor na podrazy

Agentúry poskytujúce pracovné príležitosti je potrebné si vždy preveriť. „Zožeňte si informácie na internete, skúste osloviť bývalých klientov, overte si, či agentúra vôbec existuje,“ radí ministerstvo. V záujme uchádzača je vyžiadať si kontakt na zamestnávateľa. S preverovaním pomôžu aj odborníci z EURES-u.

Od agentúry potom máte právo vyžiadať si všetky informácie o práci, ktorú budete vykonávať, no taktiež o povinnostiach ako zamestnanca. „Výšku mzdy, pracovné podmienky a podobne musíte mať jasne stanovené v písomnej dohode, ktorú uzavriete so sprostredkovateľom,“ píše informačné centrum. Ďalej upozorňuje, že za sprostredkovanie zamestnania nemusíte platiť žiadne poplatky.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podpísané dva originály dohody o sprostredkovaní práce by mali obsahovať všetky potrebné informácie o budúcom zamestnávateľovi, dĺžke práce, pracovnej náplni a podmienkach. Chýbať nesmie ani rozsah zodpovednosti sprostredkovateľa za jej nedodržanie, či spôsob a podmienky zdravotného a sociálneho poistenia.

Následne podpíšete pracovnú zmluvu, ktorá by mala byť doplnená o informácie o ubytovaní a strave. „Nikdy nepodpisujte pracovnú zmluvu, ak je v inom jazyku,“ odporúča centrum. Máte právo si nezrozumiteľné časti zmluvy nechať vysvetliť, alebo sa o nich poradiť. Ministerstvo upozorňuje, aby ste nikdy za prácou necestovali bez toho, aby ste mali podpísanú pracovnú zmluvu. Týka sa to aj ústneho prísľubu, ktorý v skutočnosti nemá žiadnu váhu.

Skontrolujte si doklady

Pred vycestovaním prichádza na rad kontrola platnosti dokladov a platobných kariet. Tie by mali byť medzinárodné. V prípade, že si so sebou chcete vziať väčšiu hotovosť, skryte ju na viac miest. „Viaceré krajiny požadujú minimálnu platnosť pasu aspoň tri mesiace,“ pripomína centrum. „Pre istotu si skopírujte všetky doklady, ktoré máte, a ukryte si ich v batožine.“ Odborníci odporúčajú zistiť si číslo na miestny slovenský konzulát alebo veľvyslanectvo.

Idete pracovať do zahraničia?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Doklady majte počas celého pobytu pri sebe, alebo zabezpečené. Váš pas zamestnávateľ nepotrebuje. „Ak vám doklady ukradnú alebo ich stratíte, ihneď túto skutočnosť oznámte na polícii. Trvajte na vydaní písomného potvrdenia o hlásení straty alebo krádeže,“ píše zariadenie ministerstva. Je tiež dôležité sa domov pravidelne ohlasovať, či už priateľom, alebo rodine.

Reálna hrozba

Aj napriek dodržiavaniu všetkých zásad hrozí, že sa stanete obeťou kriminálnej aktivity. Mimoriadne nebezpečná je práve hrozba obchodu s tzv. bielym mäsom. „Obchodovaniu s ľuďmi sa na svete nevyhne ročne 700-tisíc až dva milióny ľudí,“ uvádza informačné centrum.

V prípade, že sa stanete obeťou takého zaobchádzania, informačné centrum radí: „Utečte niekam, kde je mnoho ľudí. Malo by to byť verejné a zároveň oficiálne miesto. Pomoc môžete hľadať v kostoloch, nemocniciach, na pošte či nejakom úrade. Pokúste sa kontaktovať slovenský konzulát alebo veľvyslanectvo, či pomocnú organizáciu.“ Podľa odborníkov je hlavne dôležité neobviňovať sa z toho, čo sa stalo. 

Pomoc slovenských úradov môžete očakávať v zabezpečení návratu na Slovensko. Urobia tiež všetko, čo bude v ich silách, aby kontaktovali príbuzných, odporučili miestnu právnu pomoc, lekárov, tlmočníkov, či zabezpečili komunikáciu s úradníkmi a políciou. Konzulát však nie je „všemocný“. Najmä liečbu, ubytovanie, cestovné náklady a aj právnu pomoc si budeme musieť uhradiť z vlastného.

„Ak ste sa stali obeťou obchodovania, nezabúdajte, že máte svoje práva, ktoré vám nemôže nikto odoprieť,“ pripomína ministerstvo vnútra. „Tými najdôležitejšími sú právo na bezpečný návrat domov, ochranu svojho súkromia, právo na slobodu a osobnú bezpečnosť.“

Prípadov pribúda

Najväčšia pomoc v tomto smere je Slovákom poskytovaná prostredníctvom Programu podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi, ktorý odštartoval v roku 2006. Minulý rok sa obeťami obchodu s ľuďmi stalo 88 slovenských občanov, z toho 47 žien a 11 dievčat. „Predstavuje to takmer dvakrát viac identifikovaných obetí ako v roku 2016,“ konštatuje ministerstvo. Väčšina prípadov u ženských obetí činí sexuálne vykorisťovanie a nútená prostitúcia. V rámci programu poskytli komplexnú pomoc 19 obetiam.

„Každoročne najčastejšou cieľovou krajinou obetí je Veľká Británia, avšak obete sú vykorisťované aj v iných krajinách Európskej únie,“ uviedlo informačné centrum ministerstva. Centrum tiež eviduje alarmujúci nárast prípadov vykorisťovania na Slovensku. „Slovenská republika v poslednom období nie je len zdrojovou a tranzitnou krajinou, ale stáva sa aj krajinou cieľovou,“ uviedlo Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality.

Viac o téme: DovolenkaPrácaBrigádaObchodovanie s ľuďmiInformačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu