Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Pre Slovensko je nákup stíhačiek F-16 výhodnejší, myslí si útvar ministerstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: at)

BRATISLAVA – Z dvoch ponúk predložených ministerstvu obrany je dlhodobo o osem percent finančne výhodnejší nákup a prevádzka amerických stíhačiek F-16 v porovnaní so švédskymi Gripenmi. Skonštatoval to Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) Ministerstva financií SR, ktorý zverejnil svoje hodnotenie nákupu stíhačiek po tom, ako nákup v stredu (11.7.) schválila vláda.

Útvar hodnoty za peniaze vypracoval analýzu, ktorej cieľom bolo zabezpečenie porovnateľnosti ponúk vlád USA a Švédska. Ponuky na americké F-16 V Block 70/72 a švédske JAS-39 C/D Gripen sú na 14 stíhačiek, líšili sa však rozsahom ostatných komponentov potrebných na zabezpečenie ich bojaschopnosti, ako munícia, logistika, komunikačné systémy, výcvik pilotov. ÚHP v svojom hodnotení zohľadňoval aj odlišný čas ich dodania a výmenný kurz.

„Analýza ministerstva obrany porovnáva celkové náklady na vlastníctvo ponúk do roku 2048, ponuka lietadiel F-16 je v súčasnej hodnote výhodnejšia o osem percent,“ uvádza sa v zverejnenej správe s tým, že po nákupe stíhacích lietadiel bude potrebné prehodnotiť prioritizáciu ostatných obranných nákupov s cieľom zachovať finančné ciele aj ciele spôsobilosti voči NATO.

Ministerstvo obrany podľa správy ÚHP posudzovalo okrem stíhačiek F-16 a Gripen aj sedem iných modelov stíhačiek, ktoré boli vylúčené pre očakávané vysoké náklady alebo krátkej očakávanej životnosti. Rezort tiež zamietol možnosť nákupu používaných lietadiel F-16 alebo Gripen z dôvodu komplikovanejšieho postupu a vysokých rizík, pričom možné krajiny a čakávané náklady spojené s kúpou používaných lietadiel neboli detailnejšie rozpracované.

ÚHP tu upozornilo, že viaceré krajiny NATO sú v procese prechodu na novšie lietadlá F-35, čo vytvára priestor pre možnú kúpu použitých lietadiel, pre ktorú sa v minulosti rozhodli Chorvátsko a Rumunsko. Ministerstvo obrany napokon neposudzovalo ani možnosť zabezpečenia ochrany vzdušného priestoru spojeneckými vzdušnými silami, keďže dlhodobo by nebola v súlade s cieľmi NATO. 

Treba konať efektívne

„V obrane je najdôležitejšie plniť naše záväzky voči spojencom v NATO, a to finančné i tie vyplývajúce z cieľov spôsobilostí. Mali by sme to však robiť nákladovo čo najefektívnejšie,“ uviedol v súvislosti s rozhodnutím vlády o nákupe stíhačiek ÚHP na sociálnej sieti. „Pri stíhačkách to znamená kúpiť ich čo najvýhodnejšie a iba toľko, koľko ich na splnenie nášho záväzku potrebujeme,“ doplnil.

Ciele spôsobilosti NATO pritom požadujú od Slovenska dve lietadlá v bojovej pohotovosti. Podľa ministerstva obrany je z toho dôvodu potrebných 14 lietadiel. Toto číslo vychádza z toho, že pre plnenie úloh NATO, národnej zálohy a leteckého výcviku je potrebná dostupnosť sedem až osem lietadiel, z ktorých sú tri až štyri pre ostrú pohotovosť a zálohu a štyri pre bojový výcvik. Podľa štatistík US AirForce je priemerný podiel lietadiel v údržbe a oprave okolo 50 percent.

„Skutočnú minimálnu potrebu lietadiel pre zabezpečenie požiadaviek NATO je potrebné preveriť, keďže nákup vyššieho než potrebného počtu lietadiel podľa NATO odvedie prostriedky od iných priorít,“ uviedlo k tomu ÚHP. Ciele spôsobilosti NATO 2017 požadujú pre Slovensko predovšetkým vybudovanie ťažkej motorizovanej brigády a nasaditeľné monitorovanie vzdušného priestoru.

Po rozhodnutí vlády o nákupe stíhačiek ostala podľa ÚHP na stole ešte otázka za 30 až 50 miliónov eur ročne a to, ako zabezpečiť ochranu nášho vzdušného priestoru v prechodnom období po vyradení zastaraných stíhačiek MiG-29, ktorými Vzdušné sily OS SR v súčasnosti disponujú. Prvé štyri lietadlá F-16 prídu na Slovensko v roku 2022, zvyšné v roku 2023.

Ministerstvo obrany pritom plánuje podľa ÚHP prevádzku MiG-ov až do dodania nových lietadiel, iné alternatívy neposudzovalo. „Medzi ďalšie možnosti patrí predovšetkým dohoda o spoločnom vzdušnom priestore so spojencami, čo NATO odporúča do dodania nových lietadiel,“ uvádzajú analytici ministerstva financií, ktorí v tejto súvislosti informovali, že pobaltské krajiny platia okolo 10 miliónov eur ročne za ochranu vzdušného priestoru spojencami.

Vláda v stredu odsúhlasila nákup 14 kusov stíhacích lietadiel F-16 V Block 70/72. Z nich má byť 12 jednomiestnych a dve dvojmiestne. Nákup sa uskutoční formou zmluvy medzi vládami SR a USA. Cieľom nákupu je naplniť ciele spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradiť morálne a technicky zastarané lietadlá MiG-29 a rozšíriť spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) informoval, že Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur.

Hrnko hovorí o bojaschopných strojoch

Vláda SR svojím rozhodnutím nakúpiť 14 kusov najnovšej verzie amerických stíhačiek F-16 dala šancu nadzvukovému letectvu a špičkovej letke, ktorú Ozbrojené sily SR získajú. Nákup totiž znamená, že namiesto hračiek sa nakúpia ozajstné bojaschopné stroje, ktoré dokážu plnohodnotne nahradiť techniku nealiančného partnera. Na sociálnej sieti to uviedol predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS).

Na margo výčitiek, že rozhodnutiu o nákupe mala predchádzať diskusia, Hrnko odvetil, že keby ju spustili, "zožali by sme kritiku za predlžovanie závislosti od nealiančného partnera". V súvislosti s cenou zase poznamenal, že tak švédska, ako aj americká strana trvali na jej nezverejňovaní. "Tí, čo sa však k cene dostať mali, sa dostali a konštatovali, že kvalitnejšie stroje, teda F-16, budú lacnejšie, a teda výhodnejšie," argumentuje koaličný poslanec.

Hrnko zároveň odmietol tvrdenie exministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), ktorý hovoril v tejto súvislosti o škandále. "Predtým, ako bude hovoriť o cudzích škandáloch, mal by férovo vysvetliť tie svoje. S odposluchmi, so škandalóznym odpredajom samopalov vzor 58 za cenu hračky. Mal by vysvetliť gigantický škandál, ktorý spískal spolu s jedným štátnym tajomníkom. Myslím tým bielu knihu o obrane, v ktorej odporúčali výpredaj tankov po vzore Kauflandu, za ktorý im vtedajší prezident SR hrozil žalobou za vlastizradu," odkázal Hrnko.

Popiera aj tvrdenia o korupčnom správaní sa SNS, ktorá rezort obrany spravuje. "Všetkých tých odborníkov na transparentnosť a korupciu by som chcel poprosiť, aby teraz slovenskej verejnosti vysvetlili a opísali, akým spôsobom korumpuje vláda USA. Teda ak je SNS taká, ako ju obviňujú, mali by vyjasniť spôsob, akým nás bude korumpovať vláda USA," vyzval.

Hrnko uisťuje, že vláda sa kúpou supersonikov F-16 vyhla kúpe hračiek. "Tak totiž v porovnaní s nimi vychádza Gripen. Kúpou supersonikov F-16 nielenže sanujeme slovenskú stíhaciu letku, rozvinieme ju do doposiaľ nepredstaviteľných rozmerov. Takáto letka sa bude môcť stať plnohodnotnou podporou pozemných jednotiek a plnohodnotne ovládne slovenské nebo. Našim ozbrojeným silám držím palce a verím, že v dohľadnom čase budú prezentovať materiál, v ktorom predstavia využívanie stíhacích lietadiel F-16 tak, ako to predstavuje ich potenciál," dodal Hrnko.

Vláda v stredu (11.7.) odsúhlasila nákup 14 kusov stíhacích lietadiel F-16 Block 70/72. Z nich má byť 12 jednomiestnych a dve dvojmiestne. Nákup sa uskutoční formou zmluvy medzi vládami SR a USA. Cieľom nákupu je naplniť ciele spôsobilosti NATO v oblasti vzdušnej obrany, nahradiť morálne a technicky zastarané lietadlá MiG-29 a rozšíriť spôsobilosti slovenského stíhacieho letectva o ničenie pozemných cieľov. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) informoval, že Slovensko za balík 14 amerických lietadiel, výcvik, muníciu a logistiku zaplatí v nasledujúcich rokoch 1,589 miliardy eur.

Viac o téme: StíhačkyF-16Anton HrnkoÚtvar hodnoty za peniaze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu