Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia varujú: Na Slovensko sa valia mohutné búrky, hrozia lokálne povodne a krupobitie

Zaplavené autá na Ružinovskej ulici pod mimoúrovňovou križovatkou s Bajkalskou ulicou v Bratislave. Zobraziť galériu (7)
Zaplavené autá na Ružinovskej ulici pod mimoúrovňovou križovatkou s Bajkalskou ulicou v Bratislave. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Na juhozápade i krajnom východe Slovenska bude popoludnie prvého tohtoročného letného dňa horúce. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) však výstrahou 1. stupňa upozorňuje, že medzi 14. a 18. hodinou hrozia búrky na celom území Slovenska.

Meteorológovia očakávajú prvé búrky najmä na strednom a východnom Slovensku. Varujú, že prinesú najmä intenzívne zrážky a krupobitie. Vyskytnúť sa môže aj silnejší vietor.

Príchod studeného frontu spôsobí vznik búrok

Studený front, ktorý prinesie výraznú zmenu v počasí, momentálne postupuje cez Poľsko, Česko a Rakúsko a v najbližších hodinách ovplyvní počasie aj u nás. Priamo na ňom sa formujú búrky, pričom tento vývoj by mal pokračovať a podľa predpovedí numerických modelov by sa mala vytvoriť súvislejšia línia prehánok a búrok (za nimi postupne môže vzniknúť i pásmo trvalejšieho dažďa).

Meteorológovia varujú: Na Slovensko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Pri prechode frontu sa vietor zmení z južného na severozápadný až severný a zosilnie. Momentálne sú za ním nárazy väčšinou okolo 55 km/h (ojedinele aj nad 90 km/h, napr. na stanici Poznaň či Ústí nad Labem). Front prináša aj výrazne ochladenie.

Meteorológovia varujú: Na Slovensko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/SHMÚ)

Teplota klesá o viac ako 10 °C, v Poľsku sa dokonca po prechode frontu ochladilo za niekoľko desiatok minút (možno aj menej, vychádzame z hodinových dát) o cca 15 °C (výrazné teplotné rozdiely ukazujú biele šípky na prvom obrázku).

Najsilnejšie búrky sa očakávajú večer

Intenzívnu zrážkovú činnosť meteorológovia očakávajú vo večerných hodinách. Očakáva sa, že v oblasti východného Česka sa sformuje búrková línia, ktorá po 18:00 hodine postúpi nad severozápad nášho územia.

Hrozí krupobitie, intenzívny lejak a silný nárazový vietor, ktorý môže krátkodobo dosiahnuť aj rýchlosť 80 kilometrov za hodinu.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí pre celé Slovensko 

Výstraha prvého stupňa pred búrkami paltí od štvrtka 18:00 do piatka 03:00 hodiny pre celé Slovensko.

Výstraha prvého stupňa
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SHMÚ)

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu," dodali meteorológovia. Nie je možné vylúčiť ani lokálne povodne, resp. povodňové úkazy.

Výstrahy pred prvého stupňa vysokými teplotami 

Na dnešný deň boli vydané aj výstrahy prvého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré platia pre Bratislavský, Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj od 14:00 do 19:00 hodiny.

Meteorológovia varujú: Na Slovensko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: shmu.sk)

Búrky už udreli v Česku

V Českej republike zostalo vo štvrtok popoludní bez elektriny asi 15.000 ľudí, a to najmä na severe krajiny. Fúka tam silný vietor, ktorý na elektrické vedenia strhával konáre i celé stromy. Meteorológovia varovali pred silným vetrom, výstraha platí až do noci. Zároveň hrozia veľmi silné búrky s krúpami, toto varovanie sa však netýka oblastí zasiahnutých silným vetrom, ale moravských regiónov, informoval server spravodajskej televízie ČT24.

Bez elektriny zostali ľudia hlavne v Libereckom, Ústeckom a Stredočeskom kraji. Hasiči len v Libereckom kraji zasahovali pri viac ako 50 prípadoch, najčastejšie išlo o popadané stromy, ktoré blokovali cesty. Stromy popadali aj na železničné trate.

Pred silným vetrom varoval Český hydrometeorologický ústav. Jeho výstraha platí pre väčšinu Čiech s výnimkou Karlovarského, Plzenského a Juhočeského kraja, ale zato sa týka celého Kraja Vysočina. Meteorológovia zároveň varovali pred búrkami s krúpami. "Vylúčiť nemožno ani krúpy väčšie ako dva centimetre," spresnili. Výstraha na veľmi silné búrky sa týka väčšiny Moravy s výnimkou Vysočiny, Pardubického a Juhočeského kraja.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu