Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výber šéfa nemocnice sprevádzali podivné náhody a pochybnosti z machinácií: Rozhodli vopred?

Voľbu nového šéfa Národného onkologického ústavu sprevádzajú mnohé pochybnosti. Zobraziť galériu (9)
Voľbu nového šéfa Národného onkologického ústavu sprevádzajú mnohé pochybnosti. (Zdroj: NOÚ, SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Vyzerá to tak, že voľba nového šéfa Národného onkologického ústavu predsa len nie je taká transparentná, ako ju obe strany propagujú. Včera sa konalo výberové konanie, do ktorého sa prihlásili traja uchádzači. Novým šéfom NOÚ sa stal Tomáš Alscher. O jeho funkcii bolo zrejme rozhodnuté vopred.

Dočasným šéfom sa od 1. mája tohto roku stal bývalý ekonomický riaditeľ Tomáš Alscher. Do tejto funkcie ho vymenovala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Včera ho za generálneho riaditeľa zvolili oficiálne. Koncom mája si však dal vyrobiť vizitky so svojím menom a s uvedeným titulom generálny riaditeľ NOÚ. Viaceré okolnosti okolo voľby nového šéfa NOÚ vyvolávajú pochybnosti. Podľa našich informácií viacerí lekári hovoria o netransparentnom postupe. 

Výber šéfa nemocnice sprevádzali
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: MZ SR)


Veľká výzva ministerke zdravotníctva: Škandál v onkologickom ústave vrcholí, pacienti v ohrození


Vizitky vyvolali ďalšie podozrenie

Na prvý pohľad malá vec spôsobila to, že sa o postupe pri voľbe generálneho riaditeľa NOÚ pochybuje ešte viac. Ústav dal totiž vyrobiť nové vizitky niekoľkým zamestnancom, medzi ktorými bol aj Tomáš Alscher. „Objednávka bola vystavená na 600 ks vizitiek. Súčasťou objednávky bola aj dotlač 100 ks vizitiek pre Ing. Alschera, keďže v danom období už nedisponoval žiadnymi vizitkami,“ uviedla pre Topky hovorkyňa NOÚ Martina Šoltésová. „Vizitky boli vystavené na funkciu, ktorú v danom čase zastával,“ povedala.

Výber šéfa nemocnice sprevádzali
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: NOU)

Všetky dokumenty musí Alscher podpisovať podľa riadneho menovacieho dekrétu, teda ako generálny riaditeľ. Podľa hovorkyne musí mať na vizitke funkciu, na ktorú je menovaný, nemôže tam mať nič iné. Objednávku na vizitky vystavili 24. mája tohto roku. Zaujímavé však je, že Alscher nepotreboval vizitky so starým titulom prvé tri týždne po jeho menovaní do funkcie.

Výber šéfa nemocnice sprevádzali
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Výber šéfa nemocnice sprevádzali
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: topky)

Machinácie vo výberovom konaní

Ministerstvo zdravotníctva malo na prípravu výberového konania takmer dva mesiace. Výber však ostáva neštandardný aj naďalej. Do dnešného dňa totiž neboli zverejnené projekty ani životopisy kandidátov. Ministerstvo tajilo mená uchádzačov, a preto nemohla prebehnúť verejná diskusia. „Nakoľko výberové konanie je aktuálne v procese, mená uchádzačov budú po jeho skončení zverejnené v zmysle platnej legislatívy na internetovej stránke ministerstva zdravotníctva,“ uviedla pred voľbou pre Topky hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. O zverejnenie mien požiadala aj organizácia Transparency International. 

Výber šéfa nemocnice sprevádzali
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: NOU)

Na dnešné konanie sa jeden z troch uchádzačov nedostavil. „V stanovenom termíne sa prihlásili traja uchádzači, dnešného výberového konania sa zúčastnili dvaja, tretí sa nedostavil,“ uviedla Eliášová. Ministerstvo zároveň popiera akékoľvek špekulácie o tom, že by šlo o vopred vybratého generálneho riaditeľa. „Nie. Pán Tomáš Alscher je dočasne povereným generálnym riaditeľom Národného onkologického ústavu," dodala hovorkyňa. Podľa našich informácií mal tretí kandidát Patrik Palacka len sekundovať Alscherovi. Práve oni dvaja sa mali včerajšieho výberového konania zúčastniť.

Tajná komisia hodnotí tajné projekty za dverami

Utajené sú aj mená členov výberovej komisie a kľúč ich výberu. „Pozrieť sa na vypočutie síce môže prísť aj verejnosť, no bez možnosti klásť otázky,“ uviedlo na Facebooku Transparency International. Rovnaké informácie sa podarilo zistiť aj nám. Nemohli nahliadnuť ani do materiálov. Výberové konanie prebiehalo včera od desiatej ráno, súčasťou mal byť písomný test a hodnotenie projektov. Aj v tom je však háčik.

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Podľa našich informácií totiž dva dni pred výberovým konaním (v pondelok 18. júna) zmenili pravidlá na predstavenie projektov, pričom objektívne merateľné kritéria hodnotenia neboli jasne stanovené. Utajovaná komisia tak bude hodnotiť tajné projekty za zatvorenými dverami. Medzi mnohými lekármi sa tak hovorí o novej požiadavke. Najsprávnejším riešením by bolo zrušenie súčasného výberového konania, pričom by sa malo vypísať nové verejné a transparentné výberové konanie. 

Dolinský o transparentnosti pochybuje 

O transparentnosti výberového konania má pochybnosti aj jeden z uchádzačov, a zároveň bývalý riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský. „Výber nového generálneho riaditeľa NOÚ nepovažujem za procesne správny a transparentný. Hlavnou prioritou ministerstva zdravotníctva po kríze, ktorej ústav v posledných mesiacoch čelil, malo byť prinavrátiť dôveru pacientov a zamestnancov v NOÚ ako verejnoprávnu inštitúciu. Spôsobom, akým ministerstvo nového generálneho riaditeľa NOÚ vyberalo, túto svoju prvú šancu premrhalo,“ uviedol pre Topky Dolinský. 

„Som ale presvedčený, že prídu ďalšie, pretože pacient a jeho rodina musia byť pre nás všetkých na prvom mieste,“ dodal Dolinský. Oslovili sme ho aj vo veci vizitiek pre Alschera, no tému komentovať odmietol. „Tému odhalenia výroby vizitiek v predstihu nebudem komentovať.“

Prečo práve Alscher?

Tomáš Alscher pôsobí v Národnom onkologickom ústavu spolu šesť rokov. Okrem toho sa angažuje v regionálnej politike za stranu Smer. Od roku 2016 patrí medzi poslancov ružinovského miestneho zastupiteľstva. Pôsobí v komisii finančnej, podnikateľských činností a informatizácie. Bol pravou rukou doktora Jozefa Valockého, ktorý skončil na poste generálneho riaditeľa NOÚ k 30. aprílu tohto roka. 

Valocký je poslancom vládnej strany Smer a vo svojom predchádzajúcom pôsobisku – nitrianskej nemocnici – ustál viaceré kauzy. Na poste skončil kvôli sťažnostiam na chýbajúci personál a dlhé čakanie na operácie. Valocký mal podľa našich informácií odstupovať práve s podmienkou, že miesto generálneho riaditeľa dostane práve Alscher. Podľa medializovaných informácií je partnerom dcéry Fedora Flašíka.

Kalavská ustúpila o malý krok

Po tlaku neziskovky Transparency International Slovensko sa ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská rozhodla, že vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa bude verejné. Pred pár dňami nám ministerstvo potvrdilo, že sa do výberového konania prihlásili traja uchádzači. Meno víťaza má byť zverejnené na stránke ministerstva do 10 dní od jeho skončenia. 

Výber šéfa nemocnice sprevádzali
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Transparency International Slovensko)

NOÚ je bez riadneho šéfa od mája tohto roka, kedy na poste skončil Jozef Valocký. Ten odstúpil po informáciách o napätej situácii medzi lekármi, chýbajúcom personáli či nespokojných pacientoch. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská poverila dočasným riadením ústavu Tomáša Alschera, ktorý predtým pôsobil na pozícii ekonomického riaditeľa. Vo vedení je celkovo šesť rokov. „Dôležité bolo pre nás vybrať človeka, ktorý bude pre zamestnancov ústavu prijateľný, pozná prostredie a dokáže situáciu stabilizovať,“ povedala koncom apríla Kalavská. 

Viac o téme: Národný onkologický ústavAndrea KalavskáTomáš Alcher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu