Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľuďom, ktorí bývajú v okolí rafinérie Slovnaft, praskli nervy: Hluk a zápach, spísali petíciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ľudia, ktorí bývajú v okolí rafinérie Slovnaft v hlavnom meste SR Bratislave, spísali petíciu. Riešiť tak chcú hluk a zápach z rafinérie, ktoré im znepríjemňujú život. Za petičiarov o tom informoval Martin Halás, ktorého poverili na zastupovanie v styku s orgánom verejnej správy.

Nespokojní občania bývajú najmä v mestských častiach Podunajské Biskupice, Ružinov, Vrakuňa, Petržalka, Rusovce ako aj v prímestských obciach Rovinka, Dunajská Lužná, Hamuliakovo, Kalinkovo a Most pri Bratislave.

Petičiari pripomínajú, že od roku 2015 vnímajú zhoršujúci sa stav tohto problému, pričom hluk a zápach bývajú v niektorých dňoch neznesiteľné. Občania vnímajú zvýšenú hlučnosť, ktorá sa šíri z rafinérie Slovnaft nielen počas dňa, ale najmä v nočných hodinách (od 22:00 do 6:00). Obťažujú ich tiež nízkofrekvenčné tóny, ktoré sa šíria vo vlnách z rafinérie Slovnaft kedykoľvek počas dňa aj noci. Podľa obyvateľov prenikajú aj cez steny a zatvorené okná. Ako pripomínajú, prekáža im aj nepríjemný silný chemický zápach, ktorý sa šíri z rafinérie Slovnaft počas dňa aj v noci.

Vyriešiť situáciu obyvateľov Bratislavy by podľa tlačovej správy mali spoločným bezodkladným postupom kompetentných orgánov. Sú to najmä Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky i Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zaraďujú sem aj Slovenskú inšpekciu životného prostredia, primátora, starostov a poslancov zasiahnutých mestských častí a obcí. Obyvatelia žiadajú o prijatie takých opatrení zo strany orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy, ktoré budú viesť k odstráneniu tohto nevyhovujúceho stavu.

Podporu petícii vyjadrili aj volení zástupcovia občanov zasiahnutých lokalít, ako napríklad starostovia bratislavských mestských častí Vrakuňa a Rusovce Martin Kuruc a Dušan Antoš, poslanci mestského zastupiteľstva Slavomír Drozd a Branislav Kaliský a šestnásť poslancov miestnych zastupiteľstiev. Pripojili sa aj starostovia okolitých obcí a poslanci obecných zastupiteľstiev. „Iniciátori petície plánujú osloviť s petíciou aj ďalších starostov a poslancov mestských a prímestských častí hlavného mesta SR Bratislavy,“ pripomína Halás.

Občania žiadajú, aby bolo zabezpečené prijatie takých opatrení zo strany orgánov štátnej správy a miestnej samosprávy, ktoré budú viesť k odstráneniu tohto nevyhovujúceho stavu. V prípade, že príde k akýmkoľvek prekročeniam zákonom stanovených noriem, chcú iniciátori petície, aby boli pre všetkých dotknutých obyvateľov v prípade porušovaní a prekročení noriem od rafinérie zabezpečené kompenzácie. „Zároveň dotknutí obyvatelia žiadajú kompetentné kontrolné orgány SR konať tak, aby bola zabezpečená neustála priebežná kontrola ukazovateľov hluku a zápachu. Tie by mali byť s verejne prístupným publikovaním a vyhodnocovaním ukazovateľov hluku a zápachu vo všetkých dotknutých mestských častiach a obciach,“ dodávajú s tým, že ak slovenské orgány nebudú riešiť túto situáciu, petíciu dajú riešiť poslancom Európskeho parlamentu.

Podpisy pod petíciu zbierajú na podpisové hárky, a to prostredníctvom dotknutých obyvateľov, volených zástupcov občanov zasiahnutých lokalít a na stránke www.ekoforum.sk/peticia/slovnaft. Petícia má založenú aj svoju stránku www.peticiaprotislovnaftu.sk. Zber podpisov nie je časovo obmedzený a bude pokračovať až do vyriešenia situácie kompetentnými orgánmi, uzavreli petičiari.

Viac o téme: PetíciaRafinériaBratislavaSlovenskoSlovnaft
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu