Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EKOMASAKER v Bratislave! Čistička zamorila rieku: Hrozivé dôsledky, mŕtve ryby, fekálie a červy

 Katastrofa na Malom Dunaji Zobraziť galériu (5)
Katastrofa na Malom Dunaji (Zdroj: Foto: FB/Tomáš Korpi Korpáš)

BRATISLAVA - Otrasné zábery z vôd Malého Dunaja šokovali Bratislavčanov. Video zachytáva žalostnú situáciu na rieke, ktorá je plná uhynutých rýb. Podľa autora šokujúceho videa za žalostný stav môžu minulotýždňové silné búrky a čistička odpadových vôd, ktorá mala do rieky vypustiť špinu a hnus v podobe fekálií.

Brehy Malého Dunaja, ako aj samotná rieka sú v katastrofálnom stave. Čistička odpadových vôd tam údajne začala vypúšťať odpad uplynulý týždeň v stredu v noci. Prvý úhyn rýb zaznamenali obyvatelia vo štvrtok ráno. Katastrofu nahlásili inšpekcii životného prostredia. "Merania potvrdili výskyt fekálií v extrémnych číslach, čo sa prejavilo na rapídnom poklese kyslíka a ryby sa podusili. Najväčšia ´vlna´ bola v priebehu štvrtka a noci zo štvrtka na piatok, prognóza ukazuje, že k ďalšiemu úhyn by už dôjsť nemalo. Merania ešte teraz ukazujú zle čísla," napísal na sociálnu sieť autor videa, ktoré žalostnú situáciu zachytáva. 

VIDEO zachytáva katastrofálnu situáciu na Malom Dunaji. 

"Po dažďoch neskutočné množstvo skapatých rýb. Malý Dunaj utrpel ďalšiu ranu pod pás. Smrad sa šíri všade, voda aj brehy sú posiate mŕtvolami v rozklade. Kto je vinník? Kto ponesie zodpovednosť? Kedy už táto nádherná voda dostane svoj zaslúžený pokoj?" pýta sa Andrej s tým, že má slzy na krajíčku. "Pleskáč, kapor, mrenka, karas, zubáč a sumec... na každom strome," dodal. 

EKOMASAKER v Bratislave! Čistička
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tomáš Korpi Korpáš)

Rozhorčený list BVS

Žalostná a katastrofálna situácia na rieke nenechala chladnými ani starostu Vrakune Martina Kuruca a mestského poslanca Martina Borguľu. Bratislavskej vodárenskej spoločnosti adresovali list, v ktorom žiadajú o vysvetlenie vzniku neprijateľnej situácie. "Video obsahuje otrasné zábery znečistenej rieky a uhynutých rýb. Dnes sme preto s kolegom, poslancom Martinom Kurucom poslali predsedovi Dozornej rady BVS Radovanovi Jenčíkovi a predsedovi predstavenstva BVS Zsoltovi Lukáčovi list, v ktorom ich žiadame o podanie vysvetlenia, ako mohla spoločnosť BVS takéto niečo dopustiť. Ďalej žiadame, aby nám BVS poskytla informáciu, či nemohli byť postihnuté spodné vody a aké má spoločnosť pripravené opatrenia, aby k podobným „aktivitám“ nedošlo v budúcnosti," povedal poslanec mesta Martin Borguľa.

EKOMASAKER v Bratislave! Čistička
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Andrej El Siluro)

EKOMASAKER v Bratislave! Čistička
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Roman Kraner)

​Podľa poslancov môže mať vypustenie kontaminovanej vody a neznámeho odpadu do Malého Dunaja pre Bratislavu a jej zdroje pitnej vody katastrofálne dôsledky. "Zábery na videu vyzerajú bez preháňania hrôzostrašne. Toto môže mať pre Bratislavu ďalekosiahle následky a môžeme hovoriť o ekologickej katastrofe.Bude nás naozaj veľmi zaujímať, z akého dôvodu k takémuto niečomu Bratislavská vodárenská spoločnosť pristúpila. Médiá budeme neodkladne informovať, akonáhle dostaneme od vedenia spoločnosti BVS odpoveď na náš list," povedal na záver poslanec mesta a starosta Vrakune Martin Kuruc.

Viac o téme: RybyČističkaDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu