Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predpoveď počasia ako na hojdačke: Slovensko opäť potrápia silné búrky a čakajte aj zmenu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Aj počas nasledujúceho týždňa treba stále rátať s výskytom prehánok a búrok. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) budú najvyššie denné teploty v pondelok a utorok atakovať 30 stupňov, no potom príde zmena, ktorú prinesie studený front. Cez víkend by sa však malo všetko vrátiť do starých koľají.

Masaker po búrke v Slovinsku: Z týchto VIDEÍ mrazí, obrovské krúpy zanechali spúšť

V pondelok bude polooblačno až oblačno, popoludní miestami až veľká oblačnosť. Postupne sa na mnohých miestach vyskytnú prehánky či búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne. Na juhozápade sa zrážky objavia ojedinele. Naďalej má byť teplo a dusno. Najvyššia denná teplota vystúpi na 26 až 31, na Orave, v Liptove a na severovýchode na okolo 24 stupňov. Fúkať bude prevažne slabý vietor, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Výstraha

Na strednom a východnom Slovensku treba v pondelok rátať s búrkami a krúpami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav. Výstraha 1. stupňa platí pre všetky okresy Košického a Prešovského kraja a pre väčšinu okresov Žilinského a Banskobystrického kraja od 11. do 20. h.

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 km/h," uviedli meteorológovia. Upozorňujú, že búrky môže sprevádzať výrazný prechodný vzostup hladín na malých tokoch a iné javy, napríklad stekanie vody zo svahov alebo zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Predpoveď počasia ako na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Aj v utorok treba rátať s polooblačným až oblačným počasím. V noci sa s prehánkami stretneme len ojedinele, cez deň ich však pribudne a prídu aj búrky s krúpami. Teplo a dusno bude pokračovať. Najnižšia nočná teplota klesne na 20 až 15, v dolinách a kotlinách väčšinou na okolo 13 stupňov. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 26 až 31, na Kysuciach, Orave, Liptove, Spiši a Horehroní na zväčša okolo 24 stupňov.

V stredu sa bude nad Rakúskom, Českom a Poľskom vlniť studený front, ktorý pomaly postúpi na juhovýchod a ovplyvní aj počasie na Slovensku. Má byť oblačno až zamračené, len ojedinele dôjde k zmenšeniu oblačnosti. Na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky alebo dážď a búrky. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 18 až 13, najvyššia denná to dotiahne na 23 až 28, v Žilinskom kraji a podtatranskej oblasti na okolo 21 stupňov.

Liptovom sa prehnala búrka: Tieto cesty sú neprejazdné, zaplavená aj časť diaľnice D1

Vo štvrtok sa počasie veľmi nezmení, aj tentokrát má byť oblačno až zamračené a treba si so sebou zobrať aj dáždniky, keďže najmä v Banskobystrickom kraji a na východe sa objavia ojedinele aj búrky. Najnižšia nočná teplota spadne na 17 až 12 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 21 až 26, v Žilinskom kraji a v podtatranskej oblasti väčšinou okolo 19 stupňov.

Predpoveď počasia ako na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

V piatok sa začne zvlnený studený front nad našou oblasťou rozpadávať, no aj napriek tomu môže byť oblačno až zamračené. Postupne miestami polooblačno. Na viacerých miestach zaprší a vyskytnú sa búrky. Najnižšia nočná teplota zostúpi na 17 až 11, najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 22 až 28 stupňov.

Počas víkendu by sa mohlo počasie trochu stabilizovať, hoci aj tentokrát sa môžu kde-tu vyskytnúť prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota: 18 až 12 stupňov. Najvyššia denná teplota: 24 až 30 stupňov. Voľné dni tak možno využiť na kúpanie či opaľovanie.

Viac o téme: SlnkoPočasieDážďBúrkyShmúPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu