Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Košiciach majú nový unikát: FOTO Ojedinelá vec na Slovensku prilákala aj známe tváre

Lavička Václava Havla Zobraziť galériu (5)
Lavička Václava Havla (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Historicky prvá Lavička Václava Havla na Slovensku bola odhalená v Košiciach. Je súčasťou nového projektu Rezidencia pri Radnici v centre mesta.

Lavičku si osobne vyskúšali bývalí prezidenti, exprezident SR Rudolf Schuster a poľský exprezident Lech Walesa. Posedeli si na nej aj bývalí ministri kultúry a zahraničných vecí Českej republiky Daniel Herman a Karel Schwarzenberg. Za Košice sa potom prihovoril úradujúci viceprimátor Martin Petruško.

V Košiciach majú nový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Lavička Václava Havla v symbolickej podobe dvoch kresielok a guľatého stolíku pod lipou je významnou poctou pamiatke posledného prezidenta Československa a prvého prezidenta slobodnej Českej republiky a demokratickým hodnotám, ktoré osobne reprezentoval. Umelecké dielo vytvoril blízky priateľ prezidenta Havla, Bořek Šípek.

V Košiciach majú nový
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Miro Vacula)

„Všade na svete slúži Lavička Václava Havla ako miesto vyzývajúce k posadeniu sa a k premýšľaniu, k nadväzovaniu nových kontaktov, k rozvíjaniu dialógu či k načúvaniu myšlienok druhých. Miesta tak symbolizujú otvorenosť demokracie. Všetky tieto atribúty sú blízke našej spoločnosti a veľmi si vážime všetkých hrdinov, ktorí sa o demokraciu zaslúžili. Zvlášť v dnešnej dobe, kedy sa téma nedotknuteľnosti demokracie stáva opäť aktuálnou,“ hovorí Ján Horváth, predseda predstavenstva spoločnosti VSH development, ktorá v rámci revitalizácie centra Košíc vytvorila historicky prvú Lavičku Václava Havla pre Slovensko.

Viac o téme: LavičkaKošiceVáclav Havel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu