Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POČASIE bude ako na hojdačke: Čakajú nás horúce dni, pozor na búrky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA - Uplynulý týždeň nás potrápilo dusné počasie a silné búrky. Zdá sa, že podobne bude aj ten nasledujúci. Meteorológovia zo SHMÚ predpovedajú, že teploty sa vyšplhajú až nad 30°C.

PONDELOK - Prevažne malá, v západnej polovici aj prechodne zväčšená oblačnosť. Postupne prídu prehánky aj búrky, neskôr aj intenzívne. Zrána sa ojedinele vyskytne hmla. Najvyššia denná teplota bude 26 až 31 stupňov Celzia, na Orave a v podtatranskej oblasti okolo 24 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m bude okolo 17 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne slabý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Predpoveď počasia na pondelok
Zobraziť galériu (6)
Predpoveď počasia na pondelok  (Zdroj: Predpovede.sk)

UTOROK - Jasno až polooblačno, ráno v údoliach ojedinele hmla. Cez deň bude miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele, najmä na západe, prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 18 až 13 stuňov Celzia, v dolinách a kotlinách miestami okolo 11 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 26 až 31 stupňov Celzia, na Orave a v podtatranskej oblasti bude chladnejšie. V noci bude fúkať slabý, cez deň prevažne juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Predpoveď počasia na utorok
Zobraziť galériu (6)
Predpoveď počasia na utorok  (Zdroj: Predpovede.sk)

STREDA - V strede týždňa nás čaká malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a len výnimočne prehánky. Z rána v údoliach ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota bude 18 až 13 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách miestami 12 až 7 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na26 až 31 stupňov Celzia. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Predpoveď počasia na stredu
Zobraziť galériu (6)
Predpoveď počasia na stredu  (Zdroj: Predpovede.sk)

ŠTVRTOK - Aj vo štvrtok nás čakajú vysoké teploty a ojedinele búrky. Bude malá, v priebehu dňa miestami zväčšená oblačnosť. Najnižšia nočná teplota bude 18 až 13 stupňov Celzia, v dolinách a kotlinách miestami 13 až 8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 27 až 32, na severe miestami okolo 25 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia na štvrtok
Zobraziť galériu (6)
Predpoveď počasia na štvrtok  (Zdroj: Predpovede.sk)

PIATOK - Záver pracovného týždňa bude rovnako horúci. Môžeme čakať polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota vystúpi na 18 až 12 stupňov Celzia, v dolinách ojedinele okolo 10 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota bude 24 až 30 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia na piatok
Zobraziť galériu (6)
Predpoveď počasia na piatok  (Zdroj: Predpovede.sk)

Upršaný máj

Tohtoročný máj priniesol v úhrne zrážok veľké rozdiely. Pri hodnotení zrážkovej činnosti za prvých 25 májových dní to skonštatovali odborníci zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Pripomenuli najskôr, že kým prvých osem dní mája bolo na dážď chudobných, výrazný obrat po tomto období znamenal až v 15 dňoch časté zrážky na celom území Slovenska, zväčša vo forme prehánok a búrok, ale v niektorých prípadoch aj vo forme trvalejšieho dažďa. Rozdiely sú však najmä v lokálnych úhrnoch.

„Na väčšine územia spadlo 30 až 80 mm zrážok, ale máme aj lokality, kde to bolo výrazne viac. Napríklad Kuchyňa pri Malackách mala k sobotňajšiemu (26.5.) ránu za máj úhrn až 120 mm. A naopak, ojedinele ešte stále máme lokality, ktoré majú za máj zatiaľ stále menej ako 30 mm, napríklad Veľké Janíkovce pri Nitre hlásia len 26 a Kunova Teplica pri Rožňave dokonca iba 22 mm,“ spresnili. Objasnili ďalej, že pod daný stav sa podpisuje fakt, že výrazná väčšina zrážok spadla pri konvekcii – prúdení teplého vzduchu.

"Vo vzdialenosti menej ako 10 km môžu byť preto rozdiely až 30, 40 mm," informovali. Celkovú bilanciu zrážkovej činnosti za máj podľa ich slov určite ovplyvnia aj pomerne silné búrky a výdatné lokálne dažde, ktoré v sobotu 26. mája skropili oblasti východného Slovenska.

Viac o téme: PočasiePredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu