Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia potvrdili predpoveď, ktorej sa nevyhneme: Po rekordoch teplo, teplejšie a horúco

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Slovensko, ale aj celá Európa prežíva krásny slnečný máj. Podľa meteorológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu zaznamenal tento mesiac oproti májom spred rokov oteplenie až o štyri stupne. Ide o nadnormálne teploty, ktoré sa udržia aj v najbližších dňoch.

Podľa meteorológov prvé tri týždne mája skončili v Európe zväčša o 2 až 4 stupne nad úrovňou normálu oproti rokom 1981-2010. Stav platil aj pre našu krajinu. Ešte výraznejšia kladná odchýlka priemernej teploty tohto obdobia od normálu bola zaznamenaná v niektorých častiach Škandinávie. Dosiahla tu lokálne až 6 stupňov.

Teploty medzi 11. a 21. májom
Zobraziť galériu (6)
Teploty medzi 11. a 21. májom  (Zdroj: Foto: SHMU)

Teploty medzi 23. a 28. májom
Zobraziť galériu (6)
Teploty medzi 23. a 28. májom  (Zdroj: Foto: SHMU)

Teploty medzi 28. májom a 2. júnom
Zobraziť galériu (6)
Teploty medzi 28. májom a 2. júnom  (Zdroj: Foto: SHMU)

Čaká nás veľmi teplný týždeň 

Teplotne normálne alebo podnormálne boli prvé tri májové týždne v rámci nášho svetadielu len na zanedbateľnej ploche. Bolo to tak predovšetkým na Pyrenejskom poloostrove, vo Francúzsku, v Rusku a v blízkosti pohoria Ural.  "Trend veľmi teplého počasia v našej oblasti bude pokračovať aj v najbližších dňoch. Predpovedné modely predpokladajú, že obdobie od 23.5. do 27.5. bude u nás ako celok opäť približne o 2 až 4 stupne teplejšie ako normál a veľmi podobne to bude aj v prevažnej časti zvyšku Európy," uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti s tým, že niekde dokonca očakáva odchýlku uvedeného obdobia až na úrovni +5 až +9 stupňov, a to v časti Álp a Škandinávie.

Meteorológovia potvrdili predpoveď, ktorej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Meteorológovia potvrdili predpoveď, ktorej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Foto: SHMU)

Pre našu oblasť s veľmi teplým počasím na tento dátum rátajú modely aj na prelome mája a júna, na výraznejšie a zároveň dlhšie trvajúce ochladenie si budeme musieť počkať dlhšie. 

Viac o téme: MájTeploSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu