Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Marek brutálne zavraždil ženu v Škótsku: Rodina obete v šoku, v tichosti ho previezli na Slovensko

Moira Jonesová Zobraziť galériu (3)
Moira Jonesová (Zdroj: Strathclyde Police)

EDINBURGH/BRATISLAVA - Marek Harčár z Nálepkova pred desiatimi rokmi brutálne znásilnil a zavraždil v parku v Glasgowe podnikateľku Moiru Jonesovú (†40). Prípad vtedy otriasol nielen Škótskom, ale aj Slovenskom. Škótsky súd poslal vtedy 33-ročného muža za mreže na doživotie a rátalo sa s tým, že trest si v zahraničí aj odsedí. Nie je to však pravda, nakoniec skončil v slovenskej väznici a pred sebou má ešte 16 rokov, kým môže požiadať o prepustenie.

Škandál v Poľsku: VIDEO Mužovi prišili vraždu, hoci mal alibi, z väzenia vyšiel ako troska

Ako informovala TV JOJ, pred desiatimi rokmi policajti z Nálepkova vypátrali a zadržali Mareka na Slovensku a bol transportovaný za slovenské hranice, aby sa mohol postaviť pred škótsky súd. Ten rozhodol o tom, že do väzenia pôjde na doživotie. Rodina obete si vydýchla, že vrah spravodlivosti neušiel, no po rokoch je z vývinu situácie v šoku. "Násilný vrah už nie je v našej jurisdikcii," informovali ich listom tamojšie úrady.

TV JOJ sa podarilo zistiť, že Mareka Harčára previezli do väznice na Slovensko. "Osoba bola podľa zákona o uznávaní a výkone rozhodnutí ukladajúcich sankciu spojenú s odňatím slobody v Európskej únii prevzatá 21. novembra 2016," potvrdil hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka.

Vie o tom aj Harčárová matka, ktorá stále verí, že jej syn Moiru Jonesovú nezabil. Stále trvá na tom, čo jej syn po zadržaní povedal. "Že dvaja boli a dali to naňho. Mami, udrel sa o srdce, prisahám, že ja som to nebol". Harčárova mama sa pred kamerami vyjadrila, že Mareka zatiaľ navštíviť nebola, pretože najprv treba vybaviť povolenie.

Matka Mareka Harčára
Zobraziť galériu (3)
Matka Mareka Harčára  (Zdroj: TV JOJ)

Marek Harčár skončil najprv v Leopoldove, ale vlani v máji ho presunuli do väznice v Banskej Bystrici, kde sa nachádza v najprísnejšom stupni stráženia. "Medzi ostatné práva odsúdených patria napríklad nákupy, návštevy, prijímanie balíkov, telefonovanie a vychádzky v rámci areálu väznice," uviedla Katarína Novákova z kancelárie generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Rodina Moiry Jonesovej sa obáva, že slovenské súdy dovolia Harčárovi dostať sa skôr na slobodu, no aj na Slovensku platí, že pri doživotnom treste si odsúdený musí odsedieť minimálne 25 rokov. O predčasné prepustenie tak môže Harčár požiadať až o 16 rokov.

Marek brutálne zavraždil ženu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TV JOJ)

Vražda Moiry Jonesovej

Telo obete našli policajti v parku 29. mája 2008. Harčára obvinili, že Jonesovú uniesol, v parku ju surovo zbil a znásilnil. Podľa obžaloby jej tiež ukradol dva prstienky a tri tašky. Rovnako tak bol obvinený z marenia spravodlivosti, keď po čine utiekol na Slovensko. Slovenská polícia ho však v júni v Nálepkove zatkla a poslala späť do Škótska.

Harčár tvrdil, že vraždu nespáchal a celú noc bol v byte na Queen 's Drive. Zo smrti Jonesovej obvinil podľa The Times troch mužov - Jasona Mulherona, Mohammeda Umara Karima a Mohammeda Abubakara Karima. Harčár tiež čelil obvineniu, že sa 29. mája 2008 vyhrážal vraždou ďalšej žene - Lucii Pechtlovej. Harčára usvedčili aj stopy DNA na jeho šatách.

Viac o téme: VraždaVäzenieSlovenskoŠkótskoMarek HarčárMoira Jonesová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu